Политическо поражение и медиен разгром

https://svobodnoslovo.eu/komentar/politichesko-porazhenie-i-medien-razgrom/4163 SvobodnoSlovo.eu
Политическо поражение и медиен разгром

Кризисен пиар с алармаджийски облик и щуране в стил „кой ми, таквознака, в гащите“

Спецмероприятието на компанийката „Промяната“ очевидно не е било съвместно с поне две от коалиционните им компанийки. Водещите роли са били взети от премиера на кабинета „отнемай-къде“ и вътрешния му министър. Първоначалният им замисъл е рекламен. Отключващият фактор за представлението „Знаете ли вие кои сме!“ е съвпадът на посещенията в София на две суперзвезди - военният министър на САЩ ген. Остин и главният европрокурор Лаура Кьовеши.

Кирчовците обичат зрелищата в обществената си практика, такова ярко и с много фойерверки и бомбички предложиха и на 17 март. Очерняне на опозицията на светъл фон по тъмна доба, че да е по-впечатляващо за публиката. Кавгаджийско, бързо преминало в суматоха и дандания, накрая в щуране в стил „кой ми, таквознака, в гащите“. Кризисен пиар с алармаджийски облик. Политическият шмиргел захапа „почтените“, ще ги стърже още дълго за тази им изцепка.

Почти всички професионални анализатори ги разковаха в медиите, аргументирайки се с очевидното и безспорното. ПростоКирчовците се издъниха по няколко главни причини. Двамата основни актьори не са за политическа сцена. Петков е подходящ за коучар в студентска среда, да предаде част от атмосферата на „Харвард“, а тя да ги накара да се чувстват специални. Съвсем друго е лидерството в политическата менажерия при фасадната демокрация.

Рашков притежава определен политически опит, бил е депутат, заемал е сравнително висок пост в следствието. Но е болезнено докачлив, воден от горчиви чувства. Доста време се е изживявал недооценен, наранен, неразбран, обезсърчен, безпомощен във враждебна среда. Изпълнен с омраза към пренебрегналите и изолиралите го от властта, от нейните благини и регалии. Кои са те, че да го презират! Кадър е на президента Радев.

На власт такъв трудно ще бъде удържан мирен и в тесни законови рамки. Още повече, че премиерът Петков всяка седмица събира ДАНС и Рашков и им казва: „Нямаме време. Трябва да действаме така, че да имаме реални сериозни арести.“ Ами ето, с радост се изпълнява това желано указание! Но по горните причини в него не са много хладният разум, здравата логика, отчитането на голям брой странични факти и обстоятелства.

Нефелен и претоварен сценарий, глупава режисура, некадърен актьорски състав не само за главните роли. Липсват и мерките за законспириране на истинските цели и ликвидиране на възможни отрицателни изненади. Не е издържано и като активно мероприятие, защото импулсивно и необмислено са добавяни още няколко цели към първоначалния замисъл, което става гаранция за неизбежен провал.

Изглеждащ днес като медиен разгром, политическо поражение, имиджово изхабяване на главните изпълнители и дори на второстепенните. В „Труд“ кирчовците са описани като головодници и въздухари месеци преди да им формират коалиция, да им сглобят колониална администрация и да ги монтират в нея на висшите позиции. Като такива и с тези арести се доказват за пореден път. Особено с недъгавата юридическа подплата на пиарската си глупост.

Още по-лоши изводи се налагат и недопустима политическа намеса в разследванията на евромагистратите Теодора Георгиева и Елена Попова. Първата е съпруга на бизнесмена Васил Георгиев, назначен с подписа на Кирил Петков за заместник-министър на външните работи, май е и в конфликт на интереси. Злоупотребата с името на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши не може да не остави в нея впечатления, обратни на очакванията на правителството.

Данданията целеше и отклоняване на вниманието на генерал Остин от нежеланието да се дават оръжия на Украйна. Ама нали изгонихме десет руски дипломати, нали отказваме газ от „Газпром“! Вижте пред какви съпротиви сме изправени, какви пречки ни се налага да преодоляваме! Слаби сме донемайкъде без явна американска подкрепа, пратете ваша войска и оръжия! Пращат им.

Страстната и злобна отмъстителност на изпълнителите в провеждането и е основната причина да бъдат пренебрегнати или нарушени правни изисквания. В „Сериал от лъжи при ареста на Борисов“ са посочени някои от тях. Във връзка с извършените действия по разследване от Главна дирекция „Национална полиция“ на 17.03.2022 г. спрямо политически лица такива подробна информация изнесе Софийска градска прокуратура.

Тези от „Промяната“ няма да спрат безочливо да шумят по адрес на прокуратурата и особено срещу главния прокурор, но по инерция, поддържана главно от Христо Иванов и неговата бивша секретарица Йорданова. След акцията с искането прокуратурата да започне разследване по медийните публикации, подбрани от премиера, станаха жалки, сега вече са и смешни. С тези фукари няма да станем „страната, успяла да изкорени бързо проблема с корупцията“.

Коалиционната подкрепа за това правителство след последната издънка няма как да е задълго. Интересите на трите партийки в коалицията не са свързани със задачата да обират вредните последствия от кабинет, оглавяван от явното отклонение от политическата реалност ПП ПП. Удоволствието да се полегне върху илюзии и празни обещания за 135 мъдри политики, три тунела и четири моста над Дунав се изпарява. Пукнатини в коалицията вече се забелязват.

Президентът видимо е силно разочарован от доскоро протежираните „почтени“ харвардци, усилено прави стъпки и крачки встрани от тяхното правителство, загрижен за своя публичен образ. След последната им загубеняшка изцепка ще се дръпне още по-далеч. Безотговорни са - това е най-същественият им общ белег, а премиерът заслужава черен пояс по безполезно говорене. Импотентни са да се справят успешно с властта, няма да преборят нито Борисов, нито Гешев.

Няма да стигне за здрава опора на синковците на чичо Сам ротата бронирани американци, предстоят опасни кризисни предизвикателства и взимането на още по-тежки за страната политически решения. Непосилни за тях без ограничаване на критиките, повече чужди военни активи, въвеждане на цензура. Както е според главния атлантик Паси: „Истината не е във всички гледни точки, а в добрите гледни точки“. Поне ще опитат, такъв е нравът им.

Д-р Илия Илиев

https://trud.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.