Правят ни на будали, а някои викат "ура" и пляскат с ръце. Властта превръща иначе уж  нормални хора във формени идиоти!

https://svobodnoslovo.eu/komentar/pravyat-ni-na-budali-a-nyakoi-vikat-ura-i-plyaskat-s-race-vlastta-prevrashta-inache-uzh-normalni-hora-vav-formeni-idioti/132538 SvobodnoSlovo.eu
Правят ни на будали, а някои викат "ура" и пляскат с ръце. Властта превръща иначе уж  нормални хора във формени идиоти!

Правят ни на будали, а някои викат "ура" и пляскат с ръце. Властта превръща иначе уж  нормални хора във формени идиоти! 
Давам пример с т.нар. граждански бюджети, прокламирани от кмета Васил Терзиев и ППДБСС. В бюджета на София за 2024г. има предвидени по 200 000 лв. за всеки от 24-те столични района и 500 000 лв. за цялата община, които трябва да бъдат разходвани според решение на гражданите. До тук добре. Как обаче ще става това - с гласуване през приложение според настоящия адрес. 

Заместник-кметът по бюджет и финанси на София - Иван Василев, внесе методология как да става харченето на тези граждански бюджети. Първо - предвижда се да се финансират всякакви проекти, написани от "граждани". Няма ясни критерии кое ще е приоритет. Така например предложение за ремонт на детска площадка може да се конкурира с арт инсталация. Все едно да сравняваш круши с ябълки. Второ - ще спечели проектът на този, който е по-окумуш, т.е. може да мобилизира повече цъкачи в приложението да му подкрепят проекта. Така малки населени места и по-малки квартали нямат шанс срещу по-големи. 
Трето - парите не включват проектирането. То ще е отделно и ще зависи от общината. Дали и как ще става няма гаранции.

Четвърто - ако проектът не се случи до 18 месеца, изгаря. Въобще цялата работа с тия граждански бюджети е един кух пиар, хвърляне на прах в очите на хората. Ако общината не знае какви са проблемите и исканията на гражданите, за какво въобще съществува? Защо трябва да се налага граждани да пишат проекти, да събират за тях гласове в подкрепа, да се конкурират блок срещу блок и квартал срещу квартал? 
Дали пък няма да изпълзят едни НПО, близки до ПП, ДБ, Спаси София, за да си прокарат по някой проект и да си делнат по едни 200 000 лв. на район? Ще следим.
Дори общината не е наясно кога ще тръгне процедурата по набиране на проекти. Мистерия. Всичко това ме кара да мисля, че тая работа е поредната Пунта Мара на ППДБСС. Обаче ще се дадат едни пари за приложения, за организиране на гласувания...

А вносителят и защитникът на това предложение Иван Василев, заместник-кметът, се държа безобразно в зала. Стигна до там да обижда общински съветници. Изключително арогантно и нагло поведение. Самозабравянето е опасен процес, замъглява ти разсъдъка и те вкарва битки, които няма да спечелиш. Затова казвам, че властта превръща нормални хора във формени идиоти. Ние също можем да крещим, както и да раздаваме шамари. А това, че днес си заместник-кмет, не значи, че утре ще си. Не значи, че утре няма да ти се случи случка.
Така че препоръката ми е да се гледа какво се случва на Кирил Петков, Живко Коцев и други герои от Промяната, за да не стане и на софийско ниво оле-мале.
Тик-так.

Карлос Контрера

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.