ПРЕД ОФОРМЯНЕ НА НОВИЯ МЕЖДУНАРОДЕН РЕД

https://svobodnoslovo.eu/komentar/pred-oformyane-na-noviya-mezhdunaroden-red/135159 SvobodnoSlovo.eu
ПРЕД ОФОРМЯНЕ НА НОВИЯ МЕЖДУНАРОДЕН РЕД

ПРЕД ОФОРМЯНЕ НА НОВИЯ МЕЖДУНАРОДЕН РЕД

 

До изборите в САЩ остават 5 месеца и два дни. Подчертавам датата, защото тези избори все повече ще влияят на дневния ред на Европа и света. Опасността от избухване на Трета световна война през това време само ще нараства. Ако в следващите месеци руснаците пробият фронта и овладеят Харков и Одеса, нищо чудно да се заговори за използване от Украйна, т.е. от натовските съединения в Украйна на ядрено оръжие. А ако НАТО ударят руски стратегически обекти, дори с конвенционално оръжие, може Путин да натисне червеното копче. Напрежението нараства, защото ако падне Зеленски, проваля се и Байдън. Затова демократите в САЩ правят всичко възможно и невъзможно Зеленски да удържи, поне до 5 ноември.

Дават и му обещават всичко - стотици милиарди, супероръжия, инструктори и наемници, приобщаване към НАТО и ЕС, турове за овации из Европа, конференция в Швейцария - само дръж, стискай, не почвай преговори с Русия, не хвърляй пешкира. Оцелее ли Зеленски, Байдън има шанс. Падне ли - надежда всяка тука оставете. За демократите, имам предвид. 

Американските избори са събитие, което влияе върху бъдещето не само на САЩ, но и на цялото човечеството. А разликите между Байдън и Тръмп НЕ са незначителни. За Тръмп най-голямата опасност за човечеството е ядреното оръжие. За Байдън – промените в климата. Да, Тръмп е по-симпатичен, но и по-непредсказуем. Щял да води по-умерена политика към Москва. По-скоро това са предизборни лозунги! Дойде ли на власт, той няма да зареже Украйна, а най-вероятно ще я изтъргува. Нищо чудно и нас. Тръмп не понася Зеленски не за друго, а защото е протеже на Байдън. Това е причината. Щял да иска да харчим повече за американски оръжия. И Байдън ще иска.

От начина, по който ще бъде управлявана Америка, ще зависи много - ще насочи ли възможностите си към себе си, за да се възстанови и върне загубените позиции или ще продължи да бъде опекун на света, за което явно не и стигат вече силите. Ще дърпа ли въжето на напрежението с риск да го скъса или ще отиде на преговори? Ще продължава ли да дирижира всяка стъпка на сателитите си или ще премине към изолационизъм? Както и да постъпи, новото голямо пренареждане на световната сцена предстои. Досега подобни размествания е имало след всяка голяма война - Наполеоновите, Първата световна война, Втората…. Никой не може да каже дали ще имаме имаме късмета този път пренареждането да мине без световна война. Ако избухне такава, няма да има нищо за пренареждане. Но ако оцелеем, рокадите ще са неизбежни. Новият главнокомандуващ Индо-тихоокеанските сили на САЩ адмирал Папаро даде най-точната оценка за международното положение : “Ние сме в разгара на стратегическата конкуренция за оформяне на новия международен ред”, каза той. Да, новият ред идва. Чука на вратата. От това къде и как ще се намести в него всяка страна зависи развитието и дори съществуването и. Затова, ако погледнем в краткосрочна перспектива, следващите няколко месеца са критични за човечеството, а и за нас. Къде можем да се подредим ние, ще видим по-късно.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 3 юни 2024 г. по Евроком )

4 Коментара

Има ли кебапчета тук? Щом има съм с вас.

3 months before

Българите винаги ще се наредят на опашката за кебапчета и разредена бира, независимо в каква посока е ориентирана и кой сервира мезетата Аху-иху и оркестъра да свири е единственото, което вълнува Ганю мършата.

Коментирай

Марчо Спасов

3 months before

Споко братья и прЕАтели! Каквото и да става ние сме най-предсказуеми - ВИНАГИ заставаме на грешната страна, т.е. от страната на булката дето я "оправят". Пък сме и свикнали на "присъствия" и национални катастрофи, дори от умиление си връщаме труповете на причинителите им....

Коментирай

Марчо Спасов

3 months before

Споко братья и прЕАтели! Каквото и да става ние сме най-предсказуеми - ВИНАГИ заставаме на грешната страна, т.е. от страната на булката дето я "оправят". Пък сме и свикнали на "присъствия" и национални катастрофи, дори от умиление си връщаме труповете на причинителите им....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.