Предстои краят на най-безсмислената, празна, но и предизборна кампания с най-ниско ниво

https://svobodnoslovo.eu/komentar/predstoi-krayat-na-nay-bezsmislenata-prazna-no-i-predizborna-kampaniya-s-nay-nisko-nivo/53849 SvobodnoSlovo.eu
Предстои краят на най-безсмислената, празна, но и предизборна кампания с най-ниско ниво

Предстои краят на най-безсмислената, празна, но и предизборна кампания с най-ниско ниво. Тя е точна закономерност и следствие на предишните, а и отражение на нивото на основните политически субекти и техните лица. Изхабени, некомпетентни, но претенциозни, напълно зависими и напълно неадекватни към състоянието и посоката на процесите в света, но и значимостта им за бъдещето на България.

А сега няколко стегнати реда, за да бъдат разбрани ясно.

Управлението е предвиждане. 

А именно то липсва. По всяко едно ниво, във всяка една сфера липсва предвиждане.

А преплитането на предвиждането от няколко различни сфери и изграждането на обща рамка е обективна невъзможност в настоящето с настоящите лица и техните съветници.

По-дълбокият план, на стратегическото планиране, което обединява вътрешните особености и настоящи кризи с външните предпоставки и отчитането на чуждите интереси изисква създаване на дълбочина с множество пластове и нива.

Това стратегическо планиране, което дава поглед и посока напред - за 10, 20 и 50г. се нарича национална доктрина, или вътрешна и външна политическа програма. 

Давам по един пример.

Подобно планиране насочено с поглед навътре, означава осъзнаване, че човешкият фактор е движещата сила на една държава. Или в негативният си вариант - разрушителната. В основата стои образованието. Когато е обхванат от солидна образователна система човешкият фактор ще роди високо ниво - както в семейната среда, така и в обществената, а после и в политическата. Предизборните кампании в настоящето са резултатът от процесите както в образователната, така и в обществената системи през последните 20 години. 

Стратегическото планиране насочено навън, означава осъзнаване, че в момента се случва преломен момент в историческото време, който изисква отново силна вътрешна среда, за да се преодолеят заплахите пред държавата. 

Означава също осъзнаване на различните пластове на чуждо влияние в България - демографско, икономическо, но също и образователно. Впоследствие и териториално. 

Оказва се, че някои от големите български издателства на учебници всъщност са закупени от германски фирми-издатели.

Истинското проявление на меката сила. Просто малък пример, но значителен. Дългосрочен. Част от стратегическото планиране на чужда държава и нейните елити. Пример за преплитането на вътрешният и външният аспект на стратегическото планиране, и то само в едно ниво, един пласт.

А зоналните стратегически интереси на държавите? Първият, най-близък до нас кръг - Балканският. Всички наши съседи имат стратегия спрямо нас. Ние спрямо тях - не. И се вижда - погледнете към Северна Македония. И пак опира до подготовка, а нея я няма.

Демографският, човешкият фактор - това е всичко за нас, но и най-големият грях на настоящата политическа прослойка. Не е корупцията, а греха към бъдещето на България. 

Все още е обратим процес, макар и много трудно. 

Какво се случва на практика?

Обикалят по пазарите, снимат се с хората, купят по някоя краставица. Хората ги гледат с недоумение. Има и такива, които се усмихват, защото ако не се усмихват няма да имат работа. Подсеща за онзи вече архивен видео материал "Пир по време на чума" на БНТ от 1996г. Лицата са почти същите, а новите, техните приемници, са ужасяващото още по-ниско ниво. Жалка, долна картинка. Едните ядат бута откъм месото, а другите, народа, го ядат откъм кокала. После наричат това "средна работна заплата" и как тя ставала все по-голяма. Става по-голям кокала, както и бута, само че мнозинството ядат кокала.

Всъщност закопават държавата, те дори нямат капацитета да предотвратят предстоящият свръхдефицит. А догодина?

Поканят "избирателите" на кафе, на бира, все едно е някаква огромна чест да пия бира с водач на листа, който няма капацитета да осъзнае нещата, които съм написал по-горе.

Или говорят за икономически растеж, за чужди, т.е. "западни" инвестиции. Тотално скъсване с реалността - те виждат ли, че същите тези чужди инвеститори не могат сами себе си да опазят вече, а ние сме евтината, прислужническа работна ръка, която би им дала въздух. Защо? Светът вече е друг. Какво ще правите, къде ще се скриете? Промените няма да ви подминат.

Лошото е, че в момента България трябва да обърне хода на вътрешните си процеси, за да може да осигури своето съществуване в цялост - както обществена, духовна но така и териториална.

Станислав Бачев 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.