Рушветчии. В това са превърнати вещите лица специално по медицински и автотехнически експертизи

https://svobodnoslovo.eu/komentar/rushvetchii-v-tova-sa-prevarnati-veshtite-lica-specialno-po-medicinski-i-avtotehnicheski-ekspertizi/114167 SvobodnoSlovo.eu
Рушветчии. В това са превърнати вещите лица специално по медицински и автотехнически експертизи

Рушветчии. В това са превърнати вещите лица специално по медицински и автотехнически експертизи. Всеки престъпник може и им дава определена сума, за да манипулират експертизата. После съдът се позовава на нея, защото няма друг избор - няма как например сам да определи с каква скорост се движел автомобилът преди ПТП-то и каква точно е например причината за смъртта на дадено лице.

Проблемът с вещите лица е огромен и може да се разреши единствено с въвеждане на система за случайно разпределение на експертизите, подобно на случайното разпределение на делата. Обществена тайна е, че повечето съдии работят само с по едно-две вещи лица и само на тях възлагат ексретизите. Това създава съмнения за корупция.

Не е тайна, че за определени съдии се говори, че делят с вещите лица заплащаните за експертизите суми. Така някои си докарвали по още една заплата месечно. Когато обаче някой постави въпроса веднага бива обвиняван в намеса в работата на независимата съдебна власт.

Нека първо тази власт се освободи от корумпираните и некомпетентни съдии и да докаже независимостта си, пък чак тогава да претендира за ненамеса в работата й.

Емил Василев

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.