С нищо на рамо на път за никъде

https://svobodnoslovo.eu/komentar/s-nishto-na-ramo-na-pat-za-nikade/8775 SvobodnoSlovo.eu
С нищо на рамо на път за никъде

Без ИТН тези „на промяната“ не могат да формират кабинет, а с ИТН се умножават по нула

Политическата криза не само не се разреши с изборите, но се задълбочава и обостря

С предложения си проект за кабинет Слави Трифонов за пореден път показа, че партията му ИТН е едно политическо нищо. Пълна липса дори на бледи политически идейки за управление с хоризонт поне за една година. Нито един свой кадър за министър, предложените са люде оттук-оттам, май не се и познават твърде, освен тези със соросоидните биографии. Знаели били много езици, като че ли ще са преводачи, а няма да решават политически и управленски проблеми. De  nihilo nihil — от нищо - пак нищо! Явен отказ да се носи каквато и да било отговорност за резултатите, тъй като никоя партия не заявява, че са се консултирали с нея за този проект. Освен майтапските, изброените пред евентуалното правителство цели са взети произволно от известните такива на другите пет партии.

Това сте вие всичките за Трифонов, за Тошко и ИТН: „К'ви дебати, ебати, депутати ментета... идиоти, пълни с имоти... какво да ги правим сега тея кавали, `щот така или иначе вече са ги избрали?... уж нови, а пак същите...“ Той всъщност хвърля в лицата на депутатите в 46-то Народно събрание онова, за което говори в известната негова песничка-псувня „Нема такава държава“. Тия са ви за ново правителство, щом толкова го искахте! Наричайте си го както ви харесва - на промяната, на подмяната, на протеста, на президента, на Сорос, на шашмата, на филанкишията -, но гласувайте и не се офлянквайте! Няма такава държава, затова ние ви редим управниците, че да го проумеете!

Колкото са гласували - толкова, такава е народната воля, нас са харесали, не вас. Ако не щете, водете духовен живот заедно с Корнелия Обединителката или пак се харчете за нови избори с подобен край. Другият път и циганите за ИТН ще гласуват, щото министър на ромските въпроси ще имат. Бегом в колона по един подир служебното на Радев правителство в синергия със стратегическите интереси на САЩ! За три месеца два пъти бием тия на протеста и на промяната взети заедно. И уж незаобиколимия фактор БСП направихме пренебрежим. С нищо на рамо сме и на път за никъде, но времето е наше! Още е на Грета Тумберг и Джордж Флойд, такива днес са кумирите. Поне за известно време още ще ви се плезим насреща, ще ви дразним. Съмнително удоволствие, но това могат шоуполитиците.

Използват актуалните сред потенциалните избиратели отрицателни и агресивни нагласи, привличат недоволни от живота и просто политически невежи за разрушителни каузи или поне за покачване на избирателната активност. Либералната лъжедемокрация в огромна степен е масово манипулиране чрез шоу. Някои известни в медиите заклети умни, красиви и надлежно проверени за глисти неолиберални мислители одобряват това „мъжкарско“ набиване на канчетата. Грамотните политолози и анализатори напротив, аргументирано громят фейсбуковия мъжкар. Най-често употребяваната дума в коментарите им е безотговорност. Но да видим дали новоизбраните депутати ще се обидят, или в пленарна зала някои все пак ще им отгласуват страхливо-презрително поднесената подигравка.

Лидерът на ДБ Христо Иванов май с такава нагласа примирително призовава ИТН да се върнат към здравия разум. Тоест към политическо сътрудничество в полза на т. нар партии на протеста, а точно обратното диктува здравият разум на Трифонов. Който е водил на гости на майка си и сестра си Бойко Борисов, а не него. В политиката винаги е актуален оставеният от древните римляни въпрос Cui bono? - Кому е добре?. На втори поредни избори ИТН фактически ощетява електорално много повече протестърските клиентелки, отколкото ГЕРБ. Чийто водач се смее в шепата си на жълтопаветното безсилие да се възползват поне малко от изборните резултати.

Очаквано развитие, прогнозирано в „Труд“ още през октомври м. г.: „Борисов може в близко бъдеще да не е премиер, но със забележимо присъствие ще останат ГЕРБ и той. В засада, в приятна активна опозиция, за да гледат сеира на бурно подкрепящите сегашните протестърски изцепки в стил „na royatzi“... с противниците в т. нар. дясно се разправят пресметливо, но и с голяма доза артистичност...“ Ето и от 07.04.2021-а: „Може да изглеждат преувеличение подозренията, че ИТН е проект на ГЕРБ, но има сериозни основания да мислим, че между тях е възможно най-топлата възможна политическа сглобка в този парламент... ГЕРБ като здраво присъстваща в парламента и той - с нескриваната претенция на отговорен управник - от засада да гледат сеира на кабинет от сбирщина... " Това и наблюдаваме днес: щом не ви харесва предложената сбирщина начело с човека от статуквото Николай Василев, приемете кабинет с голяма парламентарна подкрепа на ИТН с ГЕРБ с добронамерената опозиция на ДПС!

Хем без Борисов, с много ваш премиер като Даниел Митов, прононсиран демократ, та дрънка! Нищо против няма да има и Нейното превъзходителство г-жа Мустафа, дори ще ги окуражи за борбата с корупцията. Според посоката и степента на натиска от Амбасадата негласуването на предложението на ИТН не означава задължително нови предсрочни избори. Колкото и проценти да вземат протестърите, дори забележимо да се смъкне надолу ИТН, пак ще е незаобиколим и увреждащ фактор за тях. Има ли обаче ново правителство, очевидно няма да успее скалъпването на голяма подкрепа за Румен Радев към президентските избори и Борисов да постигне другата си цел. Остава вариантът за нови предсрочни избори, при които най-малко би загубила ГЕРБ.

Ами в това се състои главната задача на фикцията ИТН - да пречи на противниците на статуквото! В нея няма и помен от оригинален политически проект, няма реално водачество и някакви изпълнители на управленски роли, „Труд“ писа това още през 2019-а. Затова ГЕРБ дори не води сериозна предизборна борба, организирано се оттегля на по-задна позиция, оставяйки на българите намръщено да гледат безплодните напъни на своите чегъртачи да произведат нещо смислено и перспективно. Без ИТН тези „на промяната“ не могат да формират жизнеспособен кабинет, а заедно с нея политически просто се умножават по нула.

От отчаяние се пръкна идеята в новото Народно събрание да се произведе служебното правителство в редовно. Очевидно с много широка подкрепа между парламентарни групи на партии, които не могат да мелят брашно заедно и често ще се блокират в хода на законодателната активност. И при първите есенни проблеми на страната ще се изпокарат с огромен риск скоро да си оттеглят подкрепата. Служебното вече си създаде недоброжелатели сред няколко съсловия, например сред медицинското, културното, в МВР. При това е крайно неудобно за партиите да търпят смирено как кабинет на президента Румен Радев провежда избори за преизбирането му.

Политическата криза у нас не само не се разреши с изборите на 11 юли, но се задълбочава и върви към обостряне. На мястото на компрометирани и некадърни политически лица и групи се появиха напълно неподходящи и безотговорни към избирателите и държавата. Нови предсрочни избори изглеждат неизбежни, не се вижда обаче как и откъде ще се появят нови политици с полезни за страната и обществото идеи и способности. Че и от Вашингтон и Брюксел нищо разумно не се долавя.

Автор: Д-р Илия Илиев

trud.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.