СБЪРКАНА ТЪРГОВИЯ

https://svobodnoslovo.eu/komentar/sbarkana-targoviya/8753 SvobodnoSlovo.eu
СБЪРКАНА ТЪРГОВИЯ

С голяма доза изумление наблюдавам сагата с "Пирогов". Източвали медиците парите на НЗОК, ама шефът не бил виновен. И протести, протести....всъщност ако трябва да бъда честна, и Балтов и Кацарски трябва да бъдат изритани.

Здравеопазването в България се превърна в пошла търговия с живот и здраве. Вместо грижа за пациентите - грижа за заплати и удобства. Защото, не се съмнявайте, фиктивните клинични пътеки не се правят, за да бъде лекуван някой беден пациент без пари, а за да се получават по-добри заплати. Допълнително пък НЗОК усвоява ударно нашите пари, като вместо за операции например на деца, парите се дават за климатици и служебни коли за чиновниците там.

И това, което е абсурдно, че никой от лекари и персонал не намира нещо укорително в това, че лекари СА ЛЪГАЛИ, за да прибере болницата едни пари и да заобиколят или направо нарушат закона. А ако Кацаров наистина е бил в болницата, но са го писали друга клинична пътека, за да не дава пари за изследвания, то си заслужава и той да бъде изритан и подведен под отговорност.

Имахме добро здравеопазване, сега имаме здравеопазване само за богатите. Които могат да си позволят да плащат, за да са живи и здрави. А болниците се превърнаха в една огромна пералня на пари. Лекарите забравиха Хипократовата клетва и се превърнаха в амбулантни търговци /уточнявам - само някои, все още има голям брой свестни, почтени и добри лекари, които помнят какво е да си лекар/.

Решение няма да има, докато не се промени цялата система на здравеопазването. Клиничните пътеки са безумни при положение, че има хора с по няколко заболявания, някои последици от болести не са предвидени по тях, а не винаги заплащането по определени пътеки е адекватно. В частните болници се източва също здравната каса, като там лекуват само най-скъпите болести, добре платени по клинични пътеки, а за държавните и общинските остават спешните и недобре платени случаи. Явно нещо не е наред! И с протести за и против оставки това няма да се реши. Всъщност нямам спомен лекари да са протестирали за това, че пациенти умират на входа на болницата, защото няма достатъчно легла или персонал. Или заради абсурдните здравни мерки. Или защото касата не плаща за лечението на деца в чужбина и родителите са принудени да просят дарения, за да спасят живота на децата си. Защо никой лекар не протестира срещу това? Протестират само за заплати и за оставки. Май е време да им припомним каква е професията им!

Време е политиците да предложат решения за здравеопазването, преди да станем освен най-бедната, и най-болната нация в Европа! Защото не всичко е пари!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.