Снегопад, тъпотия и дървопад

https://svobodnoslovo.eu/komentar/snegopad-tapotiya-i-darvopad/122019 SvobodnoSlovo.eu
Снегопад, тъпотия и дървопад

На кмета Терзиев хич не му върви. Преди седмица улични метежи в София на футболните агитки го свариха абсолютно неподготвен, а вчера - след снегопада и многочасовите токови аварии, паркиралите колите си софиянци ги налегна и дървопад. Още неопадалата шума задържа снега и не само по столичните квартали, но и по централните булеварди имаше опадали клони.

Като не върви - не върви. С такъв кметът ни уредиха в София, че и ония частници, дето им плащаме милиони, за да ринат снега и да чистят, само гледаха снежеца как се трупа в събота вечер, без да си мръднат пръста. Защото няма кой да ги срита по задниците да си заработят милионите. В "Пирогов" и другите спешни отделения в страната да му мислят с изпочупените по тротоари и пътища българи.

По цяла България картинката - като в столицата, само че с по-зловещи детайли, защото ако тук Енергото действа по-бързо, отколкото по селата и малките градове, които от събота вечер са без ток. До днес. И като им го пуснат, може и да им гръмнат хладилници и телевизори, затова - който няма ток, да си откачи уредите от мрежата, че винаги след това идва по-високо напрежение.

Цялата работа около първия сняг е за голям яд, защото този път синоптиците предупредиха овреме, но няма кой да ги послуша. Всеки отговорен фактор се ослушваше и се надяваше снежецът да е тъъънък, тъънък, че още сабале да се стопи.

Най-смешен в тази обстановка беше експертът по идеалното блокче сапун акад. Денков, божем премиер на републиката. Той свика онлайн заседание на МС, с което счупи тъпометъра на българския политически терен. Как онлайн се чисти сняг и се въвежда ред по републиканската пътна мрежа, не е ясно. Ясно е обаче, че никой от управляващите каквото и да е в държавата не става за чеп за зеле. Едни 10-15 сантима сняг и малко по-силен северозападен вятър ги натръшкаха по тепиха. Представете си само някакво по-сериозно бедствие ни удари, какви безпомощни циркове ще разиграват, докато ние се давим или пък се чудим как да възстановим домовете, пък и живота си след това.

Жалки нещастници са и ония спортни деятели, които по цяло лято си почиват, а когато дойдат дъждове и снегове насрочват мачове от Първа лига, които първият сняг отменя чак за напролет. Когато духне южняка, та да поразмрази малко обстановката и нашите отбори да поритат малко топката.

И така вече 34 години снегопадът ни изненадва. Като че ли сме на Хаваите, мангото ни пада по главите и сняг не помним. Истината е, че управляващите, които неосъзнати и осъзнато продажните маси народ вдига над главите ни всеки път по избори, тъпкано ни се връща на всички. И докато не започнем със слагане на ред в малките житейски проблеми, с които се блъскаме всеки път, големите бели ще ни се сипят по главите до откат.

Нора Стоичкова

duma.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.