„Срещата на върха“ в Швейцария предизвика истерията на Зеленски и раздели Света на Запад и Глобален Юг

https://svobodnoslovo.eu/komentar/sreshtata-na-varha-v-shveycariya-predizvika-isteriyata-na-zelenski-i-razdeli-sveta-na-zapad-i-globalen-yug/136085 SvobodnoSlovo.eu
„Срещата на върха“ в Швейцария предизвика истерията на Зеленски и раздели Света на Запад и Глобален Юг

„Срещата на върха“ в Швейцария предизвика истерията на Зеленски и раздели Света на Запад и Глобален Юг.

  Приключи първият ден от "срещата на върха на мира" в Швейцария. Зеленски е изпаднал в истерия и е подредил Байдън за отсъствието му от срещата на върха в Швейцария,разбираме от световните агенции и от The Economist.Дори в Киев той е критикуван за изблициte на емоции, които демонстрират неговата изключителна нервност и желание да намери изкупителна жертва, за да прикрие собствените си грешки. Зеленски е загрижен за "дребния шрифт" в споразумението със САЩ-всяка страна може да прекрати настоящото споразумение чрез писмено предизвестие по дипломатически път,пише The New York Times.Точно тази вратичка използва Доналд Тръмп, когато разтрогна "ядрената сделка“ с Иран, подписана от неговия предшественик Барак Обама,пише и Washington Post.

Responsible Statecraft,САЩ: Швейцарските дипломати сведоха украинската „формула за мир“ до три точки. 

„Мирната среща“ в Швейцария няма нищо общо нито със среща на върха, нито със света.

Като „среща на върха на мира“, беше предварително обречена на провал.Русия не бе поканена. Неучастието на Китай,Бразилия и още около 70 от поканените, съчетано с намаления дневен ред, е равносилно на тотален провал,освен за продоволствената сигурност на Глобалния Юг и хуманитарната помощ.

Само няколко лидери присъстваха на събитието. От десетте точки на украинския „мирен план“ само три са в дневния ред, въпреки че Зеленски все пак е искал да прокара целия си план на срещата.

 Украинските искания за пълно изтегляне на руските войски, процеси за „военни престъпления“, обезщетения за щети от военни действия и гаранции за сигурност са премахнати от дневния ред от участниците от Глобалния Юг.

Швейцарският президент обясни, че участниците в конференцията в Бюргенщок, не могат да „преговарят за мир за Украйна,или дори да го обявят“. Както отбеляза Виола Амхерд, целта на срещата на върха е да „започне процес към справедлив, дългосрочен мир“ и да предприеме ясни стъпки в тази посока. Президентът на Швейцария продължи: „Тук не става въпрос за пропаганда. Това е основата на хуманитарната помощ, предоставена от Швейцария за укрепване на мира и осигуряване на платформа за диалог. Всички казионни медии у нас са в противоречие с изказванията на швейцарския президент и дипломати или се спотайват.

Според външния министър на Швейцария Игнацио Касис, швейцарски и други дипломати са „модерирали“ украинската мирна формула, в резултат на което само три точки са изнесени за официално обсъждане: ядрена сигурност, продоволствена сигурност (т.е. способността на Украйна за износ на храна по море) и връщането на украински деца, отведени в Русия. 

Това са били единствените въпроси,които повечето не западни участници пожелали да обсъждат и по които е възможно някакво подобие на консенсус. Организаторите са били притеснени, че списъкът с гости не е достатъчно дълъг и че самите гости не са достатъчно високопоставени. 

Предишният опит на Запада да привлече подкрепа за „мирния план“ на Украйна и Глобалния Юг беше решително отхвърлен от мнозинството участници и в Рияд през декември 2023 г.

 Извън Европа присъстват малко международни лидери: самият президент Байдън изпрати вицепрезидента Камала Харис и съветника по националната сигурност Джейк Съливан на негово място.

Западът трябва да излезе от „камерата на ехото“, казва австрийският лидер,пише Ройтерс.

Шолц подходи креативно за поканата на Русия на следващата международна конференция за Украйна: "Москва трябва да участва в диалог за разрешаване на украинския конфликт, но по-късно". Не обясни,колко по късно. Като стигнат пак до Берлин ли?

В интервю за телевизионен канал ZDF, федералният канцлер каза, че в бъдеще Русия определено трябва да бъде поканена на следващата международна конференция за Украйна. Първо трябвало натовци да обсъдят, всичко помежду си.

Ето какво пишат и в Украина:

„Вчера Путин представи предложения за разрешаване на руско-украинския конфликт, но той не говори за преговори, а за капитулацията на Украйна“, каза вицепрезидентът на САЩ Камала Харис.

Представителят на Турция също припомни, че освен формулата на Владимир Зеленски, има обявеният вчера план на Путин за прекратяване на конфликта. „Имаме украинската формула на масата и Русия наскоро сподели някои условия... Това са важни стъпки и искрица надежда, за да избегнем разширяването на конфликта“, каза турският външен министър Хакан Фидан.Той изрази опасения, че военните действия могат да излязат извън границите на Украйна и Русия и да доведат до използването на оръжия за масово унищожение.

Турция също призова Русия да бъде поканена на мирната среща. „Много е важно да можем да гарантираме ефективността на срещата благодарение на присъствието на втората страна, Русия, в тази зала.

 Макрон каза, че капитулацията на Украйна не може да бъде основа за мир, така че трябва да продължим да помагаме на Киев.

Шарл Мишел каза, че мирът между Украйна и Русия изисква диалог между страните, „но зависи от Киев да реши кога може да започне“.

Финландският президент Александър Стуб заяви необходимостта от провеждане на втора конференция за Украйна възможно най-скоро, тъй като мирът „не е резултат, а процес“.

 Лидерите от САЩ,ЕС и ръководството на НАТО окончателно загубиха връзка с реалността и продължават да мечтаят за победа над Русия.

Ето само някои факти от реалността:

1.Столтенберг призна, че министрите на отбраната на среща в Брюксел не са постигнали съгласие относно за отпускане на 40 милиарда долара годишно в дългосрочен план за оръжия за въоръжените сили на Украйна. Рим е сменил Орбан,който сключи сделка,и е спрял 40-те милиарда.Niki Cresci сподели: "Рим спря плана на НАТО за 40 милиарда за Киев.На връщане самолетът с министър Крозето каца аварийно в Чампино!

2.Заради Украйна, Германия няма танкове, за да защити Мюнхен и Берлин, заяви шефът на оръжейния концерн KND Франк Хаун. Според него Бундесверът не може да защити германските градове в случай на атака.„В Германия имаме само около 300 бойни бойни танка. Ето защо често казвам, че все още можем да защитим Аусбург, но Мюнхен и Берлин не можем“, каза Хаун.  

 3. Всички натовски армии са обезкостени и с нулев боен опит.

 4.Украинските въоръжени сили няма да могат да удържат настъплението на руската армия, призна заместник-министърът на отбраната на Украйна, Иван Гаврилюк пред WP. Призна,и че съотношението на силите на бойното поле е 5:1 в полза на руската армия.

 5.Бившият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна,Залужни подкрепи обвинението срещу Зеленски за „вечна война“ и тежката ситуация в Украйна на украинския журналист Мирослав Олешко, който обвини Зеленски.„Путин назова условията на Кремъл за прекратяване на огъня в Украйна и започване на преговори,изтегляне на войските от Донбас, Херсонска и Запорожка област, задължения за неприсъединяване към НАТО".Тези условия са резултат действията на Зеленски. 

 6.Проблемите на Байдън и на Зеленски са еднакви. Капитулацията означава край за тях. Европа се насади и стана заложник на една "вечна война“ без подкрепа от САЩ,освен купуване на оръжие от тях.

 7.Преди няколко дни Украйна не получи кредит от други 50 милиарда,защото Вашингтон отново се опита да прекара Европа. ЕС не хареса американския план, който предполага изплащането на процентите по многомилиардния заем от Европа, пише Politico. Отговорът бе любопитен,защото ЕС не "легна покорно",както обикновено: "Ние, може и да сме глупави,но не чак толкова",отговориха от дипломатическия корпус на ЕС.  

8.В последното изречение изглежда урсулките признават за всички кретенизми и самоубийствени свои действия досега, в ущърб на Европа и в интерес на Вашингтон. 

 9.Отсъствието на Китай,(и още 70 поканени б.а.), помрачи надеждите, че срещата на върха ще покаже Русия като глобално изолирана, докато последните военни неуспехи оставиха Киев на заден план. Войната в Газа между Израел и Хамас също отклони вниманието на света от Украйна,тъжно констатира Ройтерс.

 10.На среща с конгресмените от Републиканската партия на Капитолийския хълм, Доналд Трамп се изказа критично за пакета помощ на Украйна от 61 милиарда долара, който одобри Белият дом. Той попита: «Ако Украйна победи, каква ще бъде печалбата?»,цитиран от неговия еднопартиец Дон Бекон.

Йордан Халачев 

6 Коментара

Аква

1 week before

СВЕТЪТ СИ ПРОМЕНЯ ДНК, ХОРМОНАЛНИЯ БАЛАНС И НЕВРОННАТА СИСТЕМА. Защото елитите се сменят. Приемете го! И ако все още искате да победите Русия, дайте кръв и жертви . Върнете задължителната казарма за всички, научете ги да се бият / нали пращате инструктори/, пуснете ги на първа линия и вижте какво ще стане! ТРЯБВА ДА СИ ПОДГОТВИТЕ АРМИИТЕ! НЕ ПРАЙДОВЕТЕ, А ВЪОРЪЖЕНИ И ОКЪРВАВЕНИ АРМИИ. КРЪВТА МИРИШЕ, ТРУПОВЕТЕ ВОНЯТ И ОЧИТЕ ГОРЯТ ОТ ОГЪНЯ!!! ТОГАВА ЩЕ СТЕ ГОТОВИ - ОЗВЕРЕЛИ И НАСТЪРВЕНИ! едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто- да го направиш / просто Хайтов/. СТИСКА ЛИ ВИ????

Коментирай

Дурочок

1 week before

Никой не иска да умира заради някаква си Украйна!

Коментирай

Ewgeny

1 week before

А има ли някой, който иска да умира за някаква си България?

Коментирай

Аква

1 week before

Има и сме много. Всеки, изкачил Шипка веднъж в живота, разбира, че е кръвно свързан с историята си. Познавам българи, обиколили света за тоя дето духа, но малката снимка на Шипка е била в паспорта им, до визите. После те си върнаха и умряха тук щастливи. Няма българин, който да предаде родината си в тежък момент. Не вярвам, знам го.

Коментирай

Аква

1 week before

Има и сме много. Всеки, изкачил Шипка веднъж в живота, разбира, че е кръвно свързан с историята си. Познавам българи, обиколили света за тоя дето духа, но малката снимка на Шипка е била в паспорта им, до визите. После те си върнаха и умряха тук щастливи. Няма българин, който да предаде родината си в тежък момент. Не вярвам, знам го.

Коментирай

Аква

1 week before

Има и сме много. Всеки, изкачил Шипка веднъж в живота, разбира, че е кръвно свързан с историята си. Познавам българи, обиколили света за тоя дето духа, но малката снимка на Шипка е била в паспорта им, до визите. После те си върнаха и умряха тук щастливи. Няма българин, който да предаде родината си в тежък момент. Не вярвам, знам го.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.