Свърши безрезервната подкрепа на Киев от европейците

https://svobodnoslovo.eu/komentar/svarshi-bezrezervnata-podkrepa-na-kiev-ot-evropeycite/122452 SvobodnoSlovo.eu
Свърши безрезервната подкрепа на Киев от европейците

Свърши безрезервната подкрепа на Киев от европейците. 

За европейските лидери е трудно да убедят жителите на своите страни в необходимостта от оказване на финансова и военна подкрепа на Украйна,проплака Вера Йоурова,проукраинския заместник-ръководител на ЕК.

Обемът на украинския износ,преминал през полската граница, се срина с 40%. Това заяви вицепремиерът на Украйна Юлия Свириденко.

   Унгария блокира влизането на стотици украински камиони.     

   Словакия също не допуска шофьори на камиони в страната и е блокирала границите. Украински камиони се опитаха да го заобиколят през съседна Унгария, но в крайна сметка заседнаха на границата на двете страни и в резултат на това се е образува опашка от стотици камиони.

За плановете на словашките превозвачи да затворят границата с Украйна стана известно на 30 ноември. На 2 декември представител на Държавната гранична служба на Украйна, Андрей Демченко съобщи, че на изхода от Словакия към Украйна се е образувала опашка от около 600 камиона.

  Причината за протестите е разпореждане на антиевропейската Европейска комисия на Урсула, с което  отмени необходимостта украинските превозвачи да получават разрешителни за влизане в Европейския съюз. Сега шофьорите на камиони от страните от Източна Европа настояват за въвеждане на търговски ограничения за украинските превозвачи и ограничаване на броя им, за да се защитят принципите на честната конкуренция.

Германия ще намали сумата, която отделя за Европейския фонд за мир на ЕС за Украйна в размер на 20 милиарда евро,съобщи The Telegraph.                  Берлин може да провали бъдещите опити на ЕС да подкрепи Киев.Германия иска предишната й помощ да бъде взета предвид, като по този начин се опитва да прехвърли тежестта на помощта за Украйна върху други страни от ЕС,като България.В момента тя внася "пропорционално" една четвърт от средствата в Европейския фонд за мир.Ръководителят на Министерството на финансите на страната Кристиан Линднер заяви, че Берлин не е имал възможност да направи допълнителни плащания към бюджета на ЕС поради помощта за Украйна.Доста скромно звучи част от последния пакет военна помощ от Германия за Украйна:
 3840 артилерийски снаряда; 15 снайперски пушки HLR 338 и 60 000 патрона; осем камиона Zetros, три други автомобила, както и четири влекача и полуремаркета;пет системи за откриване на дронове; два автомобила за гранична охрана; комплекта инструменти;
една мобилна антенна мачтова система.

 Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия. Руското външно министерство заяви, че страните от НАТО си „играят с огъня“, като доставят оръжие на Украйна.

 Дмитрий Песков отбеляза, че помпането на Украйна с оръжие от Запада не допринася за успеха на руско-украинските преговори и ще има негативен ефект.
 Лавров заяви, че САЩ и НАТО участват пряко в конфликта в Украйна, „включително не само доставката на оръжия, но и обучението на персонал... на територията на Великобритания, Германия, Италия и други страни.”

След Залужни и Виталий Кличко излезе на сцената.Той каза, че Украйна е поела по пътя на авторитаризма.В интервю за Spiegel той каза, че в резултат на действията на президента в Украйна практически не са останали независими институции на властта и страната активно върви към авторитаризъм, в който всичко зависи от настроението на един човек.„В момента е останала само една независима институция, но тя е под огромен натиск: местната власт“, оплака се Кличко.

Ситуацията за Украйна може да стане още по-лоша поради недостатъчната помощ от Запада,каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за германския телевизионен канал Das Erste.
„Трябва да се подготвим за лоши новини. Но трябва да подкрепяме Украйна и в лоши, и в добри времена“, оплака се той.Столтенберг също призна, че членовете на НАТО не са в състояние да отговорят на повишеното търсене на боеприпаси. Според него Украйна е в „критична ситуация“.

Йордан Халачев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.