Светът е заприличал на огромна рана - разкъсан, кървящ, несигурен, болен...

https://svobodnoslovo.eu/komentar/svetat-e-zaprilichal-na-ogromna-rana-razkasan-karvyasht-nesiguren-bolen/125792 SvobodnoSlovo.eu
Светът е заприличал на огромна рана - разкъсан, кървящ, несигурен, болен...

Относно тазгодишния Световен икономически форум в Давос. Мисля, че не само няма положителни перспективи за обикновените хора, но и че цинизмът на свръхбогатите се изявява все по-безсрамно.

Светът е заприличал на огромна рана - разкъсан, кървящ, несигурен, болен... Търговията и конкуренцията в нормалния им вид вече не съществуват - вече се водят кибер войни, студени и геноцидни войни, всякакви войни. Това изобщо не е търговия.

Ако следите Световния икономически форум през годините, лесно ще направите извода, че това е една луксозна говорилня. Събират се политическите лидери, големият бизнес и банкерите, за да се вайкат колко проблеми има за решаване. Над шампанско и хайвер си късат косите заради икономически кризи, глобално затопляне, навлизащи технологии и глобализация, която, видите ли, народите не желаели.

И всяка година едно и също - решения никакви. Разбира се, таксите за участие във форума в швейцарския курорт Давос не са никак малки. И евала на швейцарците, които от всичко знаят да правят пари, оставайки неутрални.

Но тазгодишният доклад на неправителствената организация „Оксфам” посочва, че петимата най-богати хора в света са удвоили състоянието си до 688 милиарда паунда или 877 милиарда долара за последните три години, докато състоянието на най-бедните 60 % от световното население е намаляло. 

На този фон на разделението и задълбочаващата се бедност, напът е да се появи и първият трилионер. 

Но никоя от тези тъй умни глави не предлага решение. Тюхкат се върху това, че само през тази година 5 % от хората по света ще изгубят работата си заради агресивното навлизане във всички сфери на изкуствения интелект. 

И ние, обикновените хора, въвлечени по неволя в пъклените им игри, оскотяваме все повече с всяка година, делим се на фили и фоби, на червени, зелени, пембени... За да ги изпратим догодина пак на шампанско и хайвер ли? Ние какви сме, кои сме, за какво сме?

Лидия Делирадева

5 Коментара

Оставиха народа да гладува

преди 3 месеца

Пеевски и Доган откриват ще дават пари за кухня за бедните, съвестта им не ги оставя да спят ли вече, индулгенции ли ще си купуват? Защо се стигна до там ДА ИМА нужда от такива кухни?

Коментирай

Червената шапчица

преди 3 месеца

"КОНЯТ ЯДЕ ДОСТА БАВНО като старателно преживя храната си и гълта на малки порции". --- Имам въпрос - Конят преживно животно ли е? ---- Спомняте ли си, имаше един писател Ст. Ц. Даскалов. Обявен за майстор на късия селски разказ. В един от разказите си Ст. Цето пише: "Нашия кон преживяше". Странно, но конят не е преживно животно. Разбира се, всички се смееха в кафенето на писателите. Христо Стоянов

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.