Това е Жалбата от нашето семейство, която получи днес Сливенския митрополит във връзка с вчерашните събития

https://svobodnoslovo.eu/komentar/tova-e-zhalbata-ot-nasheto-semeystvo-koyato-poluchi-dnes-slivenskiya-mitropolit-vav-vrazka-s-vcherashnite-sabitiya/113438 SvobodnoSlovo.eu
Това е Жалбата от нашето семейство, която получи днес Сливенския митрополит във връзка с вчерашните събития

Това е Жалбата от нашето семейство, която получи днес Сливенския митрополит във връзка с вчерашните събития. Очаквам не само адекватната му намеса, но и обяснение какво се очаква да изповядват малолетни деца, за да бъдат причастявани от БПЦ и какво ще последва за тях ако спазват строг пост половината от всеки месец? Ако не получа отговор и подкрепа от него ще продължа действията си по други методи и с други средства.

Чакам! Ваше Преосвещенство...

"Ваше Преосвещенство,

Обръщаме се най-смирено към Вас с молба за незабавна подкрепа на вярата ни. Ние сме многодетно Православно семейство от гр.София с три малолетни деца. По време на лятната ни почивка бяхме в Несебър и решихме да отидем на Литургия в храм "Успение Богородично" в Стария град. Още с влизането в Храма с горчивина и обида забелязахме украинското знаме, поставено на видно място в Олтара пред което, на практика, ние трябваше да се поклоним.

Не разбираме какъв е символа на този държавен флаг на чужда държава в Православен Олтар, освен политически. Ние сме ревниви християни, които възпитават децата си в християнски ценности, а не в политически. И отказваме да бъдем принуждавани да се покланяме, по време на служба, пред чужд държавен флаг. Независимо от политическата ни принадлежност като държава към един или друг военно-политически съюз.

Чуваме от други миряни, че във всички български Църкви в околността се случват подобни недопустими неща, а това предопределя Вашата адекватна намеса, която очевидно е била твърде плаха досега. Въпреки изявленията на Негово Преосвещенство митрополит Николай, мислим, че в Светата ни Църква все още трябва да е останал здрав разум, благословен към въздържание, а не към греховна активност. Освен всичко това, свещеник Арсений отказа да даде Свето Причастие на седем годишните ни деца без тридневен пост и изповед.

Какво трябва да изповядат тези невръсни деца? Това е толкова нелепо и неадекватно, колкото и неразбирането за всичко останало. Обидата и плача на нашите деца, които причини един изгубен в превода български духовник са чиста проба духовно убийство на деца. Ние като родители не знаем какво да кажем на децата си по случая, нито пък мислим, че скоро ще поискат пак да влязат в Храма. А в едно с тях и ние! Простете, Ваше Преосвещенство!

И пак смирено Ви молим да изберете според наставленията на Светия Дух! Вие Българска Православна Църква ли сте или политически орган?"

Николай Марков

7 Коментара

Синята барета

преди 10 месеца

Да ви разкажа една истинска история - В църква, където по традиция жените влизат със забрадка , влиза млада жена с две малки деца. Жената е с открита глава , купува си свещи и се приближава да ги запали. В това време, няколко от присъстващите миряни изблъскват жената, за да излезе, като през цялото време и обясняват на висок глас, че така не се влиза в църква. Жената излиза разплакана .Свещеника прекъсва службата и казва - От този момент , започвайте да се молите за прошка . Защото грехът ви към тази жена е голям. Ще се молите, докато същата жена отново пристъпи прага на църквата ни. Вие сте грешниците, не тя!

Коментирай

Синята барета

преди 10 месеца

Изповед от малко дете и пост ???? Това по кой канон ? Защо не влязохте в олтара и не изхвърлихте това знаме?

Коментирай

Ивайло Кирков

преди 10 месеца

Чудя се на друго - не се ли е намерил в черквата православен мъж с нормални реакции, който да свали украинското знаме!?

Коментирай

Ивайло Кирков

преди 10 месеца

По повод на първата история на Синята барета по-горе: Това се случи с мен в черквата "Св. София" в Дес Плейнс, ИЛ, САЩ. Беше Цветница '21-ва година. Влязох да запаля свещи и да получа осветени върбови клонки от свещеника поп Грую. Наредих се в редицата хора, чакащи да целунат ръка и да получат осветените клонки. Дойде редът ми, и тогава поп Грую ми заяви с висок глас, че понеже съм без маска на лицето (тогава ковидалното безумие още не беше свършило) - няма да получа клонки. Казах му нещо в смисъл, че пред Бога с маска в Храма няма да вляза - и си излязох без разправии. Не съм влизал в тази черква почти половин година. Но когато влязох, в коридора на стената видях некролога на същия този поп Грую. Отишъл си бил през есента.

Коментирай

Помнещ

преди 10 месеца

Поредното доказателство, че Николай Марков е празнословец и диванен експерт. Пише писмо, вместо да изхвърли знамето, окачено в олтара. Но така са го обучавали да действа агентът под прикритие, ха-ха-ха. Не се насилвай, Марков, хората вече проглеждат и подобни екземпляри ще намерят заслуженото си място на бунището. Не можеш да лъжеш цял народ през цялото време.

Коментирай

Антраник

преди 10 месеца

Помнещ,ще се помоля за всички,като теб, въпреки че тролът се индикира с писанията си.

Коментирай

УгВ

преди 9 месеца

Може би това знаме е символична молба за малко съпричастност, в съгласие с източноправославните ценности на двата братски народа?! Духовна помощ в бедата на нападнатото и насилвано население?! На нашите българи живеещи там, включително. Биещи се за своята свобода и независимост... Нали това е ролята на църквата! И това са християнските ценности, помогнали и на България в дни на беди!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.