Тръмп ще приватизира афганистанската война?

https://svobodnoslovo.eu/komentar/tramp-shte-privatizira-afganistanskata-voyna/24439 SvobodnoSlovo.eu
Тръмп ще приватизира афганистанската война?

Отваря се нов бизнес, а ние пак нямаме специалисти

По време на Средновековието войните са водени от наемни армии. Какво пречи така да бъде и днес? И без това неолибералите искат малка държава. Съдейки по всичко, напоследък Белият дом опипва почвата за пълна приватизация на афганистанската война.

Това не може да не засяга България. От една страна, защото все още поддържаме там малък контингент от 100- 150 човека. Ще станат ли и те наемници? И от друга, през границата ни всяка година минават десетки хиляди афганистанци. Кога ще спре този поток? Ако войната се приватизира, не може да не продължи поне още 20 години, тъй като никой частник не е луд да си коли кокошката, която снася златни яйца.

Преди да стане президент, Тръмп създаде впечатление, че ще остави афганистанците да се оправят сами. Но щом дойде на власт, той разшири пълномощията на Пентагона – да пратят колкото искат войници, само да има резултат. Пентагонът нищо не промени, а продължи бавно и неусетно да губи войната. Преди месец Тръмп започна да намеква, че генералите не се справят и това не може да продължава. И преди 2 седмици дръпна голяма реч за Афганистан, в която общо взето не каза нищо. САЩ ще помагат, докато демокрацията в Афганистан укрепне. Но намесата на САЩ трае вече 16 години, а афганистанците воюват поне от 100 години. Населението се изхранва главно от опиума и от войната. Ако Белият дом продължи да чака да дойде там демокрацията, има да чака още 100 години. Явно нещо друго искаше да каже Тръмп.

И докато коментаторите наскачаха, че Тръмп претопля стара манджа, а сега е нужно нещо съвсем различно, известният частен военен предприемач Ерик Принс предложи да вземе цялата война

под аренда срещу

скромните 10

милиарда долара

годишно. В момента САЩ харчат по 40 млрд., така че данъкоплатецът ще е на далавера.

Ерик Принс е създателят на частната военна компания “Блекуотър”, която си спечели черна слава по време на войната в Ирак. Бягайки от славата си, напоследък тя е приела името “Академи”“. Самият Ерик Принс в един момент напусна своето “Академи” и се зае да създава частни армии в Близкия изток и Африка.

Принс имаше огромни връзки в администрацията на Джордж Буш, но при Обама връзките му секнаха. С влизането на Тръмп в Белия дом той вече има роднини в Белия дом. Защо да не се опита да приватизира Пентагона?

Сестрата на Принс е Бетси де Вос, министър на образованието в кабинета на Тръмп. Тя е дългогодишна активистка на републиканците и близка на фамилията Тръмп. И брат, и сестра са родени в милиардерско семейство, но Бетси на това отгоре се омъжва за още по-богат милиардер, а ние знаем, че в кабинета и в семейния кръг на Тръмп милиардерите са на особена почит.

Бетси се е заела

да приватизира

училищата,

докато Принс се е заел да приватизира войната. Той предлага да вземе под аренда цялата афганистанската война за някакви си 10 милиарда, направо промоция. Общо армията му ще включва 2000 бойци от Американските специални операции, плюс 6000 наемници – общо 8 000, вместо днешните 26 000 общо. Числата впрочем всеки път са различни. Едни източници смятат, че в момента американските военни там са 5 000, друг 8 000, а броят на “контракторите”, тоест наемниците, е съвсем неизвестен.

Тази професионална армия ще обучава и ръководи на бойното поле афганистанската правителствена армия. Тя ще използва 90 бойни самолета, които ще летят с афганистански опознавателни знаци. На борда ще има както пилот наемник, така и афганистански пилот. Решенията за стрелба ще ги взема афганистанецът.

В статия във “Уол стрийт джърнал” Ерик Принс описа собствената си ръководна роля като “вицекрал”. Аналогията е с британската Източноиндийска компания, която окупира Индия от 1757 до 1858 година. В един момент нейната частна армия наброява 260 000 наемници, два пъти повече от британската армия по онова време.

Според една публикация в “Ню Йорк таймс”, офертата на Принс е била подкрепена от Стив Банън и Джаред Кушнър. Първият доскоро бе “главен стратег” в администрацията на Тръмп, а вторият е зет на президента и негов специален съветник. За приватизация на войната намекнаха генерал Макмастър, новият шеф на президентската администрация, и генерал Матис, шефът на Пентагона. Но очевидно е, че между генералите и предприемачите има сериозни различия и конкуриращи се групировки. Става дума за десетки милиарди, а може би и стотици милиарди долари, така че интригата е дълбока, а борбата безмилостно жестока.

Истината е, че САЩ и сега наливат милиарди в джобовете на частните военни предприемачи в Афганистан, така че офертата на Принс вероятно е агресивна кампания на едни частници да отнемат бизнеса от други частници. И вероятно едни са по-близки на републиканците, а другите са направили грешката да субсидират Хилари в президентската кампания. Тези последните трябва да бъдат наказани, както “Блекуотъррът“ загуби по-голямата част от договорите си след избирането на Обама.

Само това може да обясни защо Тръмп ту напада генералите за провала в Афганистан, ту изнася фундаментални речи, от които нищо не се разбира. Това може би обяснява и прословутите вътрешни боричкания в Белия дом. Кажи-речи половината от военния бюджет на САЩ отива за “контрактори” и преразпределението след смяната на караула не може да мине без трусове.

Но ако войната в Афганистан се приватизира напълно, това ще е

исторически

прецедент, който

ни връща в

епохата преди

Вестфалския мир

(1648 г.) и много, много по-назад в историята. Това е качествено нов етап в развитието на империите. Например Рим е във възход, докато легионите му се попълват от негови родени граждани, а когато повечето легионери са чужди наемници, започва да запада. В един момент легионите започват да назначават императори, превземат и разграбват Рим и т. н.

Или да вземем Византийската империя. През 6 и 7 век тя наема арабски племена да охраняват нейните близкоизточни и африкански провинции, докато воюва с Персия. Това слага началото на арабските завоевания и на Исляма като световна религия.

И сега почти навсякъде в света воюват наемници – в Сирия, Йемен, Украйна, Нигерия, Сомалия, къде ли не. Но да се приватизира цяла една война, ще е качествено нов етап. Наред с това, то ще е историческа победа за неолибералната идея. Фридрих фон Хайек и Айн Ранд едва ли са мечтали за подобен триумф на техните идеи.

Какво означава това за нас, българите? За много млади хора с борчески наклонности това е добре дошъл поминък. Защо иначе помпат мускули, тренират бойни изкуства? За да гледат тъпо пред дискотеките?

Проблемът е, че

тези бабанки са

готови за биячи,

но не и за

войници

Частната армия в Афганистан ще има нужда от специалисти – я артилеристи, я танкисти, я летци. Или поне сапьори и снайперисти. За офицери пък въобще не говоря. А какво предлагаме ние? Културисти и джудисти. Вярно, могат да се стрелят в дискотеките с патлаци, но могат ли да триангулират целта на крилата ракета? Едва ли ще могат да се конкурират с добре обучените и проверени в бой колумбийци, етиопци, сомалийци, чеченци и други професионални бойци, които вече воюват в Африка и Сирия.

Ето още един аргумент да се възстанови задължителната служба. Така младият човек ще придобива първоначално военно обучение и после ценна специалност, за да натрупа добри пари и ако оцелее, да направи семейство в родината.

Ако един българин изкара пари в Афганистан, шансът да се засели там е точно 0. Той ще се върне. Но ако ги изкара в Лондон, Париж или Чикаго, 99 на сто ще си остане там. Войникът винаги мечтае да се върне у дома, програмистът - никога.

Как според вас Швейцария е станала Швейцария? В Средновековието тези горди планинари са били най-търсените наемни войници. Списъкът на войните, които са решавани от швейцарски наемници, е огромен. Неслучайно и до днес папата се охранява от пъстро облечени швейцарци. И не случайно там елитът уважава референдумите. Как да ядосаш тези мъже, които държат оръжие у дома и могат да улучат врабче от 1000 метра?

Валери Найденов

http://24chasa.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.