ТРИМА. Точно толкова души са необходими, за да се избере генерален директор на "БНТ"

https://svobodnoslovo.eu/komentar/trima-tochno-tolkova-dushi-sa-neobhodimi-za-da-se-izbere-generalen-direktor-na-bnt/5684 SvobodnoSlovo.eu
ТРИМА.  Точно толкова души са необходими, за да се избере генерален директор на "БНТ"

ТРИМА.

Точно толкова души са необходими, за да се избере генерален директор на "БНТ". Не ти трябва никаква гилдия, не ти трябва никакво обществено мнение - трябват ти трима в "СЕМ", за да си имаш директор на телевизия. Емил Кошлуков така беше избран.

Мандатът на Кошлуков изтича през април и предстои избор на нов генерален директор. Би било безумно той да бъде избран от този състав на "СЕМ", но още по-безумно би било той отново да се избира от толкова тесен състав.

Личното ми мнение е, че новият генерален директор на "БНТ" трябва да се избира пряко от Народното събрание с мнозинство от 121 човека, а не от "СЕМ" с мнозинство от трима. А що се отнася до "СЕМ", поне аз не виждам особени причини за съществуването му - "КРС" спокойно може да изпълнява регулаторните функции.

"Има такъв народ" предлагат сериозни промени в Закона за радио и телевизия и да ви кажа, в тях има хляб. Просто има нужда от категоричност, за да може "БНТ" да изпълнява обществените си функции.

А що се отнася до самата "БНТ", пред нея има дълъг път на трансформация - от държавна телевизия (каквато тя практически е) тя трябва да стане обществена (каквато трябва да бъде).

Тук идва неприятната част, която пък обаче е лесна за обяснение. Ако искаме "БНТ" да бъде обществена телевизия, това означава едно простичко нещо - че ние като общество сме готови да плащаме за нея. Свободата на словото нито е удобно, нито е евтино занимание, приятели.

Естествено, това няма как да стане за една нощ. И за една година няма как да стане. Но - поне, съдейки от работата си - "БНТ" се нуждае от поне двойно по-голям бюджет, за да може да функционира ефективно. И този бюджет не трябва да го вади министърът на финансите, а трябва да го вадим ние. Защото, тогава е обществено, другото е бошлаф.

Та, в едно изречение, това е пътят пред "БНТ": в рамките на три-четири години да стане такава телевизия, че ние да плащаме по 30-40-50 кинта на година за нея. В името на това да имаме напълно независим, обективен и тотално достоверен източник на информация, който покрива и социалните ни очаквания.

Не забравяйте: свободата на словото не е даденост, а е нещо, за което се биеш. И е скъпо.

Мартин Димитров

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.