Турция, България и Румъния искат да разминират Черно море без участието на НАТО

https://svobodnoslovo.eu/komentar/turciya-balgariya-i-rumaniya-iskat-da-razminirat-cherno-more-bez-uchastieto-na-nato/121526 SvobodnoSlovo.eu
Турция, България и Румъния искат да разминират Черно море без участието на НАТО

Турция, България и Румъния искат да разминират Черно море без участието на НАТО.
Властите на Турция, България и Румъния подготвят споразумение за създаване на съвместни сили за разминиране на Черно море. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Според изданието крайбрежните води на Черно море ще бъдат разминирани.

Въпреки факта, че Турция, България и Румъния са членки на НАТО, те планират да реализират черноморската инициатива за разминиране извън рамките на Северноатлантическия алианс.
Наскоро Турция ясно намекна, че не иска да вижда свои съюзници във военния блок в Черно море. Анкара дипломатично заявява, че присъствието на сили на НАТО в района на Черно море само ще увеличи напрежението. В резултат на това се получава един много любопитен парадокс: само черноморските страни, въпреки че са членки на НАТО, ще участват в разминирането.

Йордан Халачев

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.