В очакване на Рождеството

https://svobodnoslovo.eu/komentar/v-ochakvane-na-rozhdestvoto/124435 SvobodnoSlovo.eu
В очакване на Рождеството

Eто че посрещнахме Рождество Христово и Нова година и без коледните добавки на сглобката. Както е забелязал и отбелязал мъдро народът, и без петел ще съмне. Вярно е, че българските пенсионери засега изостават от астрономическото утро, но според финансист №1 и за тях щяло да съмне - още на 01.07 т.г., когато ще се чуе неговото бодро „Кукуригуу! Честита коледна добавка, честита Коледа!". Затова пък ще го отбелязват всеки месец още от 01.07 с коледната сума, която ще им се начислява към пенсията – заслужена награда за дълготърпението. Така че, своята Коледа оттам насетне те ще отбелязват всеки месец, понеже добавката ще остане непокътната част от пенсията. Нещо като безкраен празник.

За първи път църковният календар е бил коригиран с преминаването от отеческия юлиански календар към григорианския, тогава две седмици просто са изчезнали от летоброенето, сега виждаме как с един замах цели 6 месеца отлитат в небитието, наистина не за всички, а само за тези в нетрудоспособна възраст. Ала и тези, които, ако им провърви с годините за стаж и пенсия, все някога ще се пенсионират, както е тръгнало, все някога няма да получат празничните си бонуси.

Поради ненадейно зейнала черна дупка в Космоса, съответно в хазната, най-добрият астроном сред финансистите, същевременно и най-добър финансист сред астрономите, реши част от българското население да не празнува Рождество Христово на полагаемата се дата с полагаемата се коледна добавка, а с шестмесечно закъснение, когато и без това звездите ще задействат т.нар. швейцарско правило за индексация на пенсиите. Нашите политически звездобройци, на които лично звездите, изглежда, а не народът, им диктуват управленските решения, забравят как доскоро му сваляха звезди. Да не се учудваме, когато току пред Възкресение Христово вземат, че спрат и традиционните т.нар. великденски добавки. Не се съмнявайте, че коледните няма да стигнат да се запълни космическото отверстие, причиняващо злините на България.

О, а каква астрономическа и астрологична карта на Родината рисуваха всички те преди избори! Още в началото приватизираха времето като философска категория и се хвалеха, че било тяхно. Казано по-просто, спряха го. Ха да видим как ще го върнат. След 35 г. да го стопират сега с някакви си 6 месеца отгоре, за тях е фасулска работа. Пък и реформата в съдебната система не предвижда никакви санкции за най-тежката и опустошителна кражба, за невъзвратимата кражба на времето ни. Поне да преименуват въпросните добавки, редно е да носят имената на тези, които ги пускат и отменят по свое усмотрение, та хората да не казват, че няма да има коледни или великденски добавки, а че няма да има например асенчовски и кирчовски добавки. Така е по-справедливо. Понеже истинските добавки, производни на Рождество Христово и на Възкресение Христово не са от мира сего и като такива, са константни, не бива да се смесват с временните парични постъпления по благоволението на временно пребиваващи във властта лица.Толкова ли е сигурен в политическия си възход? Наистина по-глупашко глумене със светлия, включително за пенсионерите, ден не бяхме чували. И то когато хората по света се радват на 13-та пенсия, а в съседна Румъния (сиреч под влиянието на едно и също небе и звезди) мамалигарите, както довчера ги наричахме с пренебрежение, извадиха на празничната си трапеза не гола мамалига, а 13.8 % увеличение на ниските пенсии, и то не от средата, а още от първия ден на новата година, да не отваряме приказка за социалните плащания в Нидерландия или Швеция, да не говорим и за заплатите в Германия, че и в Турция.  

Като се замислим, обаче, убеждаваме се, че не те, а ние сме за завиждане. Провеждайки единствения по рода си социален експеримент в рамките на Европейския съюз и тайно готвейки се за екстремните събития, които предстоят в света, доказахме пред нашите съюзници и пред себе си, че сме издръжливо племе. Надмогнахме суетата на деня, показахме че можем и без подаянията на сглобката. А по-нататък може да се наложи да дадем и по-големи доказателства, например, че можем без самата пенсия, респективно заплата, чийто размер на фона на рецесия, инфлация, растящи цени, локални войни и други неблагополучия, на фона на уголемяващите се от ден на ден черни дупки в космическото пространство и в асфалта по пътищата ни, ще вземе да прилича все повече на коледна добавка. И ако целта на сторнираните коледни бонуси е била да тества рождественската радост на българския пенсионер, то трябва да е ясно, че нищо не може да я помрачи. Никой не може да помрачи радостта от Рождеството на Богомладенеца, когато Той се е родил вътре в човешкото сърце.

Другото е закъсняло очакване на тържество, което вече е настъпило и няма да премине до края на дните. Другото е пропуснатата радост от Рождеството на Дошлия в света, за да ни спаси. Другото е сърдечната недостатъчност на едно безбожно и нечовешко управление 

Галина Паскалева

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.