Възраждане трябваше първо да помислят как да променят закона, за да има смисъл от референдумите у нас, а не сега да пищят, че някой им пречи

https://svobodnoslovo.eu/komentar/vazrazhdane-tryabvashe-parvo-da-pomislyat-kak-da-promenyat-zakona-za-da-ima-smisal-ot-referendumite-u-nas-a-ne-sega-da-pishtyat-che-nyakoy-im-prechi/113149 SvobodnoSlovo.eu
Възраждане трябваше първо да помислят как да променят закона, за да има смисъл от референдумите у нас, а не сега да пищят, че някой им пречи

Референдуми трябва да има. Но Възраждане трябваше първо да инициират промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, за да се отвори пътят към участието на хората в политическите решения. Сега действащият закон е умишлено създаден, за да пречи на този процес и да обезсмисля усилията на когото и да било да проведе референдум.

Противно на някои мнения и като заклет швейцарофил ще кажа, че участието на хората в референдуми възпитава в отговорност. А ние, българите, се нуждаем много силно от това - да се научим да носим отговорност за решенията си и да се учим от грешките си. Когато швейцарците са въвеждали системата с пряко участие, те далеч не са били по-умни или образовани от нас. Но са се учили как да вземат решения и с времето са осъзнали колко важно е да се информират преди гласуването. Нещо повече, тяхната система позволява прегласуване шест месеца след проведения референдум, ако взетото решение е очевидно неработещо или грешно.

И днес те не са по-умни или по-образовани от нас. Но са свободни, защото имат в ръцете си най-мощния инструмент за правилно управление на държавата - гражданското пряко участие. Пряката демокрация е точно това - огромна отговорност на плещите на всеки от нас. И процес - процес на учене да се носи отговорност.

Така че Възраждане трябваше първо да помислят как да променят закона, за да има смисъл от референдумите у нас, а не сега да пищят, че някой им пречи. Но за тези неща трябва и акъл, не само шумен партиен устрем. 

Същото важи и за референдума на Слави Трифонов преди години - с влиянието и известността си Трифонов можеше първо да поиска референдум за промяна на закона.

Но очевидно никой не се интересува, че законът е ялов и е скалъпен нарочно така, че хората да се убедят, че референдуми у нас са невъзможни.

Лидия Делирадева

3 Коментара

Гост

преди 9 месеца

Още една от т.н. специалисти. Колко време ще го променяте този закон? 1-2-3-5 години? А какво ще правите с признатите 470 000 подписа? Ще подпирате масата да не се клати?

Коментирай

Димитров

преди 9 месеца

При тоя закон няма да има референдум ,който да е успешен ! Дори при един глас по малко от гласувалите на парламентарните избори е достатъчен референдума да се счита невалиден . А в момента гласовете на Възраждане не достигат за промяна в закона , тъй че колкото и да е малка вероятността си струва опита

Коментирай

сокерес експрес

преди 9 месеца

Къде беше авторката, че да светне с мислите си "Възраждане"преди да се сформира референдума, ами сега ръси акъл като след дъжд качулка. Куцо и сакато се упражняват напоследък, абсолютно безполезни.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.