Временно и болезнено

https://svobodnoslovo.eu/komentar/vremenno-i-bolezneno/118973 SvobodnoSlovo.eu
Временно и болезнено

Смесени чувства предизвиква инициативата "Достъпно за теб", която поде кабинетът "Денков" с намерението да фиксира цените на някои продукти от 9 основни групи храни в хипермаркетите (стр. 2).

Първо, като познаваме нрава на големите търговски вериги, това ще да е сделка между бяла акула и тюлен, като в ролята на бозайника ще е българският производител. Помним неравната им битка през десетилетията, в които се разбра, че ако нещо е на изгода в хипермаркета, то е за сметка на хищническото осмукване на печалбата на нашите производители, които, за да пласират стоката си, приемат и неприемливото.

Второ, защо вместо да се фиксира търговската надценка на хипермаркетите за основните 50 продукта, както предлага от 3 години насам БСП, ще си играем на "тука има, тука нема". Те, видите ли, доброволно трябвало да участват и дори били съгласни, твърди икономическата глава в кабинета. Демек доброволно бялата акула ще яде само някои тюлени, други ще пропуска. Но акулата глад не търпи, така че единственото доброволно в тая пошла академична игра ще е пускането на кръв на жертвата. Но в тази роля ще е и българският потребител, който, като види евтиния, обича да се запасява за цялата зима. Т.е. напълно реален изглежда сценарият, в който сутрин пред магазина са се наредили пенсионери, домакини и прочее, които изтърбушват щандовете с евтинджоса. За останалите - италиански, бразилски, американски и всякакви други трапези като в скъп ресторант.

Трето, защо само за 8 месеца е тая "примоция", бе, Денков?! Нали след това и производители, и потърпевши ще опънат ластика в цените точно в обратна посока. А ние, с гайдите, ще обикаляме като гладни псета край лъскавите им витрини.

Нора Стоичкова

duma.bg

3 Коментара

Балалайка

преди 6 месеца

Прав сте, но госпожата, едва ли има принос дори и в родното ценообразуване. Да си признаем, цените навсякъде по света се промениха, още преди пландемията. Редовно ходя в супермаркета и се любувам на олиото, което сега е на промоция 1.60, от 4+ евро, при локдауна.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.