Значение и древност на името Балкан

https://svobodnoslovo.eu/komentar/znachenie-i-drevnost-na-imeto-balkan/138363 SvobodnoSlovo.eu
Значение и древност на името Балкан

Значение и древност на името Балкан

Надявам се утре да успея да пусна видео за значението и древността на името Балкан. Сега ще представя само малко количество подготвителна информация, която ще помогне за по-лесното разбиране на видеото, което се надявам да се появи в сряда към 17.30.

Според нашите учени името Балкан е тюркско, но с това аз не съм съгласен. Старите тюрки са известни с охотното приемане на думи от чужди народи. В днешния турски има думи от персийски, арабски, еврейски, гръцки, а разбира се и български произход. Дори думи от основния речников запас, като например ата [ata]-баща, са заемки в турския. Ата [ata]-баща се среща също в старолатинския и старогръцкия, но и в двата езика е пеласгийска заемка според Алберт Йорис Ван Виндекенс.

Ще дам още един пример, който е даже по-фрапиращ. Абоба e старото име на Плиска, то също е обявено за тюрско, но и в този случай учените са си затворили очите за две важни подробности. Абобас [Ἀβώβας] е име на древно божество почитано в град Перга. Названието Перга е тракийско [обяснимо със стблг. прагъ], а в същия регион е регистрирано планинско име Булгар Даг [Българска Планина].

Другата подробност е, че сродно име, като например Абаба [Ababa] е носено от майката на Максимин Тракиец, който е роден в същата област, в която е регистрирано по-късно селищното название Абоба. Това просто няма как да е случайност.

Що се касае до името Балкан, тук също са премълчани важни сведения. Никога не е правена връзка с мизийското селищно название Балкеа, а точно мизите са наричани българи от редица автори. Не е споменавано и това, че в земите на фригите има планина Баланайон, чието име е обяснимо със стблг. болии – по-голям [по-старата форма е балии].

До истината достига не този, който премълчава сведения, а този, който ползва най-голямото количество данни.

Sparotok

3 Коментара

Млечин

1 month before

И тоя шестак е неудържим.Работлив,болен мозък.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.