ЕДНО РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ ЗА Т.НАР. НАЙ-ДРЕВНА КОРОНА ОТ ЮДЕЙСКАТА ПУСТИНЯ

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/edno-razlichno-mnenie-za-tnar-nay-drevna-korona-ot-yudeyskata-pustinya/112425 SvobodnoSlovo.eu
ЕДНО РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ ЗА Т.НАР. НАЙ-ДРЕВНА КОРОНА ОТ ЮДЕЙСКАТА ПУСТИНЯ

Фотографията на тази "корона" на предполагаема възраст над шест хиляди години, открита през 1961г. от израелски археолог в пещера в скалата Нахал Мишмар, недалече от Мъртво море в Израел, няколко пъти е привличала вниманието ми в Интернет. Но днес, зървайки сред основните предложения на Гугъл статията, посветена на нея и на други забележителни находки от Нахал Мишмар, намиращи се в Израелския музей в Йерусалим, се замислих по-сериозно.

Наистина ли този странен предмет е "корона"? Погледнете го добре.Това е цилиндър от мед, по чийто долен ръб - можем да го наречем и "перваз", има малки кръгли отвори. На горния "перваз" стоят две птици и три странни аксесоара, в които не се усеща царска символика, а по-скоро прилика с някакви елементи от апаратура. Два от тях са срещуположни и почти идентични. По техния двоен ствол има нещо като "пъпки" - бутони, доколкото е възможно да се види на снимката - и завършват с "вилки" на върха. Третият стърчащ компонент също има вид на техническо приспособление, а не на царствена украса . 

От едната страна в цилиндъра е изрязан квадрат.

Дори да си представим че в цилиндъра е имало тъкан, която е предпазвала главата "на владетеля", а изрязаните в долния "перваз" отворчета са служели за прикрепването на тази тъкан, "короната" пак изглежда твърде странно. Дори ако сметнем, че отворчета са служели за прикрепването на висулки, видът на предмета продължава да предизвиква въпроси. Ако това е корона, за какво служат аксесоарите по горния ръб? Какъв е техният смисъл?

Короните на най-древните владетели са имали формата на короната на негуса, етиопския цар. Или пък са представлявали диадема с излизащи от нея остри златни лъчи - "слънчеви лъчи". Царските корони са златни, тъй като златото символизира слънчевия диск.

Разбира се, нищо не пречи една владетелска корона от медната епоха, да бъде изработена от мед с арсен. Но формата на "короната" от Нахал Мишмар повече напомня някакъв апарат, техническо устройство. Част от непознат механизъм.

И ми се струва, че тази "корона " всъщност е прадревен приемник. Външната част от този приемник. Някои негови компоненти са изчезнали.

В дълбоките хилядолетия Палестина е населявана от амореите - пеласги, наследници на атлантите. И нищо чудно между откритите в Нахал Мишмар уникални предмети, да има части от високотехнологичната апаратура, изработена от специална мед, на допотопната цивилизация на Атлантида, които с течение на времето са придобили само ритуален, сакрален смисъл. 

Хвърлям в пространството тази моя догадка. Тя би могла да бъде подкрепена или отхвърлена само при щателно проучване на самия предмет, а не при оглед на снимката му. Но толкова много открития се правят и от разстояние - стига човек да не робува на догматиката.

Милена Върбанова

1 Коментара

Ивайло Кирков

преди 5 месеца

Електрически стол. Т.е. - част от оборудването му.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.