Ексклузивно: Депутатът от ГЕРБ Иван Колев купи за жълти стотинки най-големия санаториум на Балканите (РАЗКРИТИЯ + СНИМКИ)

Баща му е щедър спонсор на ГЕРБ

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/ekskluzivno-deputatat-ot-gerb-ivan-kolev-kupi-za-zhalti-stotinki-nay-golemiya-sanatorium-na-balkanite-razkritiya-snimki/110328 SvobodnoSlovo.eu
Ексклузивно: Депутатът от ГЕРБ Иван Колев купи за жълти стотинки най-големия санаториум на Балканите (РАЗКРИТИЯ + СНИМКИ)

Баща му е щедър спонсор на ГЕРБ

С успех се увенча безстопанствеността на бившия белодробен санаториум в село Радунци. Той бе придобит от депутат от ГЕРБ и от за жълти стотинки.

Някогашният най-голям санаториум на Балканите се намира в ликвидация от 2016-та година, а вече на 20-тия си пореден търг бе продаден за 480 000 лв.

Нито принципалът на здравното министерство, нито ЧСИ Десислава Цветкова и ликвидаторът Илиян Кършев не пожелаха да назоват името на новия собственик.

По информация от запознати, става въпрос за заможна бизнес фамилия от Стара Загора, а именно – бившият депутат от ГЕРБ Иван Колев и баща му Дечо Колев. Таткото е известен с щедрото спонсорство към партията и „постилането на пътя“ им при идването на власт.

Продаденият централен блок е с РЗП 15 000 кв м, а сделката не обхваща прилежащите здания. Земята, на която се намират остава собственост на община Мъглиж.

Болницата започва своята история от 30-те години на миналия век, когато цар Борис III определя поляните за санаториум. Започналата Втора световна война прекъсва строителството, като то е продължено през социализма.

Санаториумът отваря врати през 1955-та и е смятан за най-големият на Балканите за костно-ставна туберкулоза. През 65-та се преобразува в белодробна болница с база от 645 легла.

След 1989-та започва да запада, да трупа дългове, а служителите остават без заплати. Официално спира да работи през 2015-та, а първият проведен търг е на стойност от 1.6 млн лв, но няма нито един желаещ.

През 2020-та сградата бива оставена без охрана, което спомага за разграбването на имуществото й.

Източник: narod.bg

 

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.