ЕС е залят с ковид ваксини, които не може да използва

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/es-e-zalyat-s-kovid-vaksini-koito-ne-mozhe-da-izpolzva/2887 SvobodnoSlovo.eu
ЕС е залят с ковид ваксини, които не може да използва

Година след като се бореха да намерят адекватни доставки на ваксини Covid-19, редица европейски страни са препълнени с ваксини, които не могат да използват, пище Блумбърг. Поради липсата на желаещи да се ваксинират, държавите казват на фармацевтичните компании, че не искат да плащат за повече.

Здравни служители от държави-членки на Европейския съюз, включително Полша, Словакия, Румъния, България, Люксембург, Финландия, Холандия и трите балтийски държави, се срещнаха в сряда, за да обсъдят изменения в договорите с производители като Pfizer Inc., тъй като доставките преливат и разходите за съхранение нарастват за ваксините с кратък срок на годност.

Виртуалната среща, организирана от полския министър на здравеопазването Адам Нидзелски, е последвана от призиви през последните седмици към  изпълнителната власт на блока - Европейската комисия.

Някои страни се стремят да променят така наречените споразумения за напреднало закупуване, които подписаха с производителите, тъй като търсенето на ваксини намалява и бюджетите са под напрежение от последиците от войната в Украйна и разходите за настаняване на бежанци.

"Коригирането на сделки с доставчици може да даде на държавите-членки правото да „перифразират“, спрат или напълно отменят доставките на ваксини с кратък срок на годност“, написаха премиерите на Естония, Латвия и Литва в съвместно писмо до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен в края на миналия месец.

В отделно писмо здравното министерство на България, което има най-ниския процент на ваксинации в ЕС, заяви, че трябва да има „отворен диалог“ с Комисията и фармацевтичните компании относно доставката на ваксини.

 Ролята на Комисията

Комисията ръководи предоставянето на ваксини за блока и други европейски страни, което доведе до сделки с Pfizer и BioNTech SE и с Moderna Inc., които осигуриха милиарди ваксини в разгара на пандемията.  Но много държави, включително някои с ниски нива на ваксинация, сега се опитват да намалят разходите, тъй като търсенето на ваксини спада.

Румъния, една от най-слабо ваксинираните страни в ЕС, продаде дози на Германия и Унгария заради свръхпредлагане и недостиг на склад.  Унгария от своя страна прекъсна скорошен кръг от съвместни покупки, за да намали собственото си излишно предлагане.

https://trud.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.