КЛИПЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ПЕСЕН ЗА ЕВРОВИЗИЯ 2022 - ПЛАГИАТ ОТ ИТАЛИАНСКИ КЛИП ?

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/klipat-na-balgarskata-pesen-za-evroviziya-2022-plagiat-ot-italianski-klip/3632 SvobodnoSlovo.eu
КЛИПЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ПЕСЕН ЗА ЕВРОВИЗИЯ 2022 - ПЛАГИАТ ОТ ИТАЛИАНСКИ КЛИП ?

https://youtu.be/HySI2igCcx4

"Преди около четири месеца прочетох обявената във всички новинарски сайтове новина, че песента Intention (чудесно заглавие на българска песен!), с която България се готви да участва в Евровизия 2022, вече е била представена пред публика. Не се интересувам от съвременна българска музика от какъвто и да е жанр, защото не я смятам нито за музика, нито за българска. Когато ми се прииска да слушам музика, т.е. хубава музика - с истинска мелодия и смислен текст - си пускам записи на песни, направени най-късно през 80-те години на миналия век. Но това в случая е без значение."

"Не зная какъв странен рефлекс ме накара да отворя в Youtube клипа на новата песен, на която българите ще разчитат на тазгодишната Евровизия - и да го изгледам докрай, нещо, което обикновено не правя. Песента "не излъга очакванията ми" - невзрачна, с английски текст, без помен от български живец в нея. Но моето мнение не е важно, не съм музикален критик. Важното е, че клипът - с природните картини и появяващата се "врата", през която младата жена минава, страшно ми напомниха клипа на песента "Ключ" ("Una chiave") на италианския рапър Микеле Салвемини, с артистичен псевдоним Капареца ( Caparezza ) - "Рошава, къдрава глава". Това парче излезе през 2018 година и веднага се изстреля на върха. По това време бях в Швейцария и тая песен на Капареца звучеше навсякъде - в заведенията, по улиците, в магазините, изскачаше дори "от ютиите". Самият Капареца с неговите социални, много смислени текстове, суровата мелодика на песните си и оригиналната си личност, е популярен далеч извън пределите на родната му Пулия. Не понасям рап, но песента " Una chiave" е една от любимите ми."

"Приликата в сюжета на клиповете на Капареца и Intention е частична - финалът е различен. В "Ключ" той завършва с връщане на героя към детството, а в българската песен - с осъзнаване, че най-страшният преследвач е собственото аз. "Ключалката" в италианското рап- парче е "врата" в българския клип. Действащото лице в българския "вариант" е жена, а в италианския - мъж, самият Капареца. Но въпреки различията, приликата се натрапва и е достатъчна, за да навее съмнения за частичен плагиат. Както казах, Микеле Салвемини стана особено известен тъкмо с това свое парче. Италианската публика притежава огромна - за нас непостижимо висока - музикална култура и осведоменост. Тя веднага ще свърже идеите и постановките на двата клипа.

А ние се готвим да представим Intention на Евровизия през май тъкмо в Италия - в Торино.

Дори ако приликата е случайна, пак е недопустимо представянето на подобен клип пред италианците. Но тя едва ли е случайна. Толкова ли сме бездарни? Толкова ли не ни пука от излагането и присмеха? От възможните обвинения?

Българинът си привикна да краде и да "усвоява едни пари" срещу нулев труд. А и в музикалните среди - преди всичко в леките жанрове - се намърдаха същите мошеници и некадърници, каквито виждаме и в българската политика."

"Писах на различни инстанции за този вероятен плагиат. Не получих никакъв отговор. Доколкото ми е известно, въпросният клип не е променен."

Милена Върбанова

 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.