Костите, открити в яма с дълбочина 8 метра, може да „променят фундаментално“ историята на хората в Европа

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/kostite-otkriti-v-yama-s-dalbochina-8-metra-mozhe-da-promenyat-fundamentalno-istoriyata-na-horata-v-evropa/126999 SvobodnoSlovo.eu
Костите, открити в яма с дълбочина 8 метра, може да „променят фундаментално“ историята на хората в Европа

Микроскопични фрагменти от протеини и ДНК, открити в пещерна пръст на 8 метра дълбочина, разкриха, че неандерталците и хората вероятно са живели зедно в Северна Европа още преди 45 000 години.

Генетичният анализ на костите и вкаменелостите, открити в пещера близо до град Ранис в източна Германия, предполага, че съвременните хора са създали отличителни каменни инструменти с форма на листа. Археолозите са вярвали, че са били изработени от неандерталците. Тежко телосложени хоминини които са живели в Европа до преди около 40 000 години.

Съвременните хора или хомо сапиенс не са били известни досега да са живели толкова далеч на север, където са открити инструментите.

Костите, открити в яма с дълбочина 8 метра, може да „променят фундаментално“ историята на хората в Европа

„Пещерата Ранис предоставя доказателства за първото разположение на хомо сапиенс в по-високите географски ширини на Европа. Оказва се, че каменни артефакти, за които се е смятало, че са произведени от неандерталците, всъщност са били част от ранния инструментариум на хомо сапиенс“, каза авторът на изследването Жан-Жак Хюблин, професор в Collège de France в Париж и почетен директор на Институтът Макс Планк за еволюционна антропология в Лайпциг, Германия, в съобщение.

„Това фундаментално променя предишните ни познания за периода. Хомо сапиенс достига северозападна Европа много преди изчезването на неандерталците в югозападна Европа.“

Това откритие също показва, че Хомо сапиенс, нашият вид, е прекосил Алпите в студените климатични условия на Северна и Централна Европа по-рано от смятаното.

Три проучвания, описващи подробно откритията и лабораторните анализи, бяха публикувани в сряда в списанията Nature и Nature Ecology & Evolution .

Източник: cnn.com   Превод и редакцияОТ УПОР

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.