Мария Селесте – една неразгадана мистерия на повече от век

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/mariya-seleste-edna-nerazgadana-misteriya-na-poveche-ot-vek/4929 SvobodnoSlovo.eu
Мария Селесте – една неразгадана мистерия на повече от век

"Мистерията около съдбата на екипажа на кораба Мария Селесте остава неразгадана вече близо век и половина. 282-тонната бригантина потегля на последния си курс от Стейтън Айлънд за Генуа, Италия на 5 ноември 1872 година.

Един месец по-късно корабът бил открит изоставен да се носи по водите на океана. До ден днешен не е ясно какво е случило с екипажа и капитана на кораба.

Капитан на последния курс на призрачния кораб станал Бенджамин Бригс, който взел на борда му и семейството си – съпругата и двегодишната си дъщеря."

Канадски кораб, напуснал пристанището осем дни след Мария Селесте, движейки се приблизително по същия маршрут, забелязал носещата се по вълните на Атлантическия океан бригантина.

Компас

Моряци от екипажа на Дей Грация се качили на призрачния кораб, на който нямало и помен от екипажа и капитана. Всичко, включително и товарът, стояло непокътнато.

Липсвали документите за кораба, с изключение на корабния дневник, секстанта и морския хронометър. Липсвала и единствената спасителна лодка, а на самия кораб било завързано дебело въже, чийто край бил протрит.

На борда на търговската бригантина имало непокътнати запаси от храна и вода за 6 месеца, лични вещи и ценности. Девет от бъчвите с алкохол били празни, а на едно от перилата имало цепка, най-вероятно направена от брадва, каквато обаче липсвала на борда.

В продължение на близо 150 години застрахователи, историци, пътешественици, наследници на изчезналия екипаж и обикновени хора търсят истината за призрачния кораб. Няколко теории биха могли да обяснят мистерията.

Жертва на пирати

Пиратско знаме

Възможно е екипажът на кораба да е станал жертва на пиратско нападение. Корсарите да са убили екипажа и да са изхвърлили телата през борда, но тогава защо пиратите не са взели алкохола и липсват следи от борба.

Жертва на екипажа на Дей Грация

Мнозина предполагат, че от екипажа на Дей Грация са избили колегите си от Мария Селесте, а след това са изфабрикували историята с призрачния кораб, за да приберат награда за спасяването на кораба.

В това очевидно са вярвали и властите и застрахователите, защото са изплатили на екипажа само 1/6 от стойността на алкохола, което е съмнително малко за онова време. Тази теория отново не обяснява липсата на следи от борба. Не обяснява и как втората бригантина би настигнала първата, при положение, че Мария Селесте е разполагала с 8 дни преднина.

Буря

Възможно е корабът да е попаднал в буря, да е започнал да се пълни с вода и тогава екипажът му да го е напуснал, изплашен, че потъва. Но по време на инцидента в района не е докладвано за бури и въобще за лошо време.

Чудовищна вълна

Чудовищна или убийствена вълна е специфичен атмосферен феномен, който води до образуването на високи вълни само за даден момент. Може те да са станали причина за напълването на кораба с вода, но тогава няма логична причина екипажът му да предпочете спасителната лодка.

Опасност от взрив

Експерти предполагат, че екипажът на кораба може да го е напуснал, изплашен от възможността за взривяването на бъчвите с алкохол. Може всички да са се качили на спасителната лодка, за да изчакат, докато алкохолните пари се разнесат, но порив на вятъра е скъсал въжето и да е отнесъл кораба надалеч.

Нападение на гигантски калмар

По време на разпитите на моряците от Дей Грация част от тях са свидетелствали, че на палубата на Мария Селесте е имало много раковини и много вода. Според един от моряците в трюма на кораба имало захвърлена капитанска шапка, а до нея парче пипало, което лежало в локва от тъмна кръв.

Може би екипажът на призрачния кораб е станал жертва на нападение на гигантски калмар, но която и от теориите да е истина, никога няма да се разбере със сигурност.

https://sanovnik.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.