НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е АБСУРДНА, ГЛУПАВА И СМЕШНА

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/nacionalnata-strategiya-za-psihichno-zdrave-na-pravitelstvoto-e-absurdna-glupava-i-smeshna/5525 SvobodnoSlovo.eu
НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е АБСУРДНА, ГЛУПАВА И СМЕШНА

Първо вижте заглавието "Национална стратегия за психично здраве на гражданите на Република България 2021-2030 г.", така както е в сайта на Министерския съвет, то е неграмотно и глупаво: "стратегия за здраве" е нонсенс, стратегия се създава за някаква динамична субстанция - дейност, отношения, развитие, борба, война, бизнес, реклама и т.н., - но не и стратегия за здраве.

Според дефиницията на Световната здравна организация "Здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг.“

Значи здравето е състояние (!) и няма как да правиш стратегии за него, можеш да правиш стратегии, например, за подобряване на това състояние, подобряване на общественото психично здраве и т.н. Ясно?

Освен това залепването на числа, обозначаващи период, веднага след понятието "България", показва затрогваща неинтелигентност, защото е обичайно този период да се счита за отнасящ се към живота, съществуването на това, след което е поставен, например, "Княжество България 1878 – 1908 г." (Виж Уикипедията.)

Не знам кога, как, от кого, срещу колко пари и защо е създаде въпросната "Национална стратегия", от чието глуповато заглавие още си личи, че има особен ширпотребски котериен характер и лобистки обслужва само определени хора, в случая - нашенските психиатри и никой друг, най-малко българските граждани.

Но тази "стратегия" съществува:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/11/02/21rh388pr1.pdf

И е безспорно, според мен, че тя е глупава, нелепа и погрешна!

Това е така поради много причини, които аз, грешният, възнамерявам да изложа в няколко мои поредни ФБ публикации след анализ на текста ѝ, няма прошка за нищо сбъркано в него!, публикуван, както виждате, в сайта на Правителството.

Първата причина, която остро ме възмущава, бесен съм, че в тази "стратегия" никъде, никъде!, не се говори за психотерапия, като че ли психичното здраве на "гражданите на Република България 2021-2030 г." въобще няма никакво отношение, никаква нужда, никаква връзка с психотерапията и с дейността (практиката) на хилядите квалифицирани, образовани (5-6 години учили в университетите 40-50 психологически учебни дисциплини, дипломирали се успешно), действащи на територията на държавата, и съответно придобили определен опит в областта на общественото психично здраве, психотерапевти и психолози.

Защо е така, другари автори на Стратегията?

Не сте ли чували, че съотношението между психиатри, психотерапевти и психолози в белите страни, в САЩ например, е 1 : 2 : 5,5?

Защо игнорирате 7,5 пъти по-големия брой дипломирани специалисти-психолози, които имат отношение към психичното здраве на българите? Защоооо?

Подозирам, че всички сте само психиатри-медици, които не сте учили психологии (освен една кьорава Медицинска психология), не знаете достатъчно добре, да не кажа никак, човешката психика, не сте учили психотерапия и не сте запознати ни най-малко с психоанализа (тя е забранена във вашите медицински университети), а се грижите за вашия си бизнес, като добри стопани и търговци, нали у нас здравеопазването, здравните заведения, а и лекарите, по закон сте търговци.

И няма как да не искате Здравната каса да плаща само на психиатри, даже и на тези психиатри, които се правят на психолози и психотерапевти, без да са такива, а не плаща от Здравното осигуряване на лекуващия психотерапевт и на практикуващия клиничен психолог, което е световен прецедент.

Пазите си монопола и чрез тази тъпа Стратегия.

Като в същото време много обичате да се преструвате (и осребрявате това си преструване и превъплъщение) на психотерапевти, обичате да консултирате, да водите скъпоплатени курсове по психотерапия, от която нямате хал хабер, да си създавате НПО-та за пари от европейски проекти, да пишете стратегии и т.н.

Сега за начало на моя критичен анализ малко, съвсем малко, конкретика.

Виждате долу на първия скрийншот изречението, давам го тук с копи-пейст от Стратегията:

"Във възрастта 14-18-години от 195 000 смъртни случая годишно 115 000 се свързват с алкохол."

Как ви се струва, а?

Значи, в официален правителствен документ има твърдение, че у нас годишно умират 195 000 юноши и девойки на възраст 14-18 години? Не искам да цитирам уточнението колко от тях умират "от алкохол", защото става съвсем непоносимо тъпо.

Чакайте малко ве!

Според НСИ у нас годишната смъртност за всички възрастови страти е винаги около 110 000 души, а за 2020 г., заради Ковид 19 пандемията, е повече - 125 735 души (виж втория скрийншот долу).

Е, как това число 125 735 може да включва в себе си другото число 195 000? Ми то, второто, е по-голямо!

Другото конкретно абсурдно нещо за днес е съдържащото се в Стратегията ви пресмятане, че 15% от 25 849 шизофреници "под наблюдение" прави 3000, което не е вярно, прави 3877, близо 4000, грешката е -33%.

Другото пресмятане, че 2% (не приблизително 2%, а точно 2%, така пише в Стратегията) от 28 293 ретарданти са... 400 души, също е погрешно; числото е друго - 565, близо 600, пак голяма разлика, нали?

Двете разлики могат да бъдат третирани като лъжи в полза на имиджа на кабинета, малко да се спестят черни статистически краски в образа на здравеопазването.

Очаквайте още много интересни чудесии и глупости на Стратегията, които ще ви разкрия.

Запишете се в Групата "Дистанционен курс по психотерапия"! Ето линкът за групата:

https://www.facebook.com/groups/950633402427104/

Четете моите текстове!

Купувайте и четете моите книги!

Търсете ги в сайта: www.tornadobg.com

акад. Петър Иванов

Може да бъде изображение с един или повече хора и текстово съобщение

Няма налично описание на снимката.

Може да бъде изображение с текстово съобщение

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.