Нашият Исторически парк – копиран в Русия?

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/nashiyat-istoricheski-park-kopiran-v-rusiya/138748 SvobodnoSlovo.eu
Нашият Исторически парк – копиран в Русия?

По-долу споделям свое виждане за възможната причина на проблемите, сполетели през последната година както нашия Историческия парк край Варна, така и неговия създател – Ивелин Михайлов. За своята теза, изложена по-долу, нямам други доказателства, освен логиката на събитията.

И така… Малко са хората, които знаят, че през последната година и половина, в Крим, близо до Севастопол, се изгражда с усилени темпове Историческият парк на Русия – „Новият Херсонес“, или „Херсонес Таврический“. Изгражда се под надзора на президента на Руската Федерация, и в добавка – изгражда се от въоръжените сили на Русия. За изминалата година и половина са построени около 24 ха. Първият етап предстои да бъде открит този месец. Държавните руски ТВ канали (Россия 24 и РТР-Планета – виж „smotret.tv“) отделят на парка сериозно внимание. Интересното в случая обаче е това, което той представлява. А той представлява копие на нашия Парк. Но копие, определено по-бедно в исторически план от българския оригинал – там я няма нашата древност, няма траки, няма прабългари… Но иначе същите базилики, сгради, църкви…- всичко построено сякаш по нашите проекти.

Същите жилищни помещения и колиби на жителите… Същите занаятчийски и търговски постройки…Даже и река са прекарали. Но черешката на тази кримска торта е т.нар. „Византийски квартал“. Той с пълно право може да бъде наречен „клонинг“ на нашия Исторически парк. И още… какво ли няма там – монетен двор, музей на Византия, музей на Християнството, черква под открито небе… - и всичко се върти около тезата как техният княз Владимир е приел християнството от Византия и е покръстил езическа Русия. За България – естествено – нито дума. И нито дума за нашия Исторически парк. Но за сметка на това, в коментарите си, руските телевизии изкарват техния парк като уникален и единствен в света. И тук виждам нашия проблем: през последния век Русия се отнасяше много резервирано към българския исторически принос - както в създаване на азбуката, по същество българска, а не „славянска“, така и в предаването на християнството към езическа Русия, паралелно със старобългарския език, наречен по-късно от идеологически съображения, „черковно-славянски“. (Единствено изключение от този тъжен исторически фон беше академик Дмитрий Лихачов и неговите трудове в подкрепа на България и историческата правда.) И тази конкуренция в културен план, между Русия днес и матушка България, дала много неща на руснаците исторически в духовната сфера, за мен е една причина за ударите срещу нашия Исторически парк.

По същество той е реално доказателство за българското влияние върху средновековната руска култура, омаловажавано и дори отричано от руските идеолози. В тази връзка например, хората си спомнят твърдението на руския президент, че азбуката ни е създадена в земите на днешна Македония (цитирам по смисъл). Приемам, че тук фактор е и най-елементарната завист, съчетана с руска имперска психика… - представете си само – мъничка България какво е направила за огромната Русия… Просто няма как да се признае! И руските идеолози се правят днес, че България не съществува...- абе „братушки-предатели“. А виж, Византия – тя е друго нещо.

И най-важното – нея вече я няма в съвременността. И резултатът е налице – определени сили, и в обществото ни, и в парламента, са се активизирали в опитите си да дискредитират както парка, така и неговия създател. Може и да успеят, за съжаление: няма Парк – няма проблем. И руският „Византийски квартал“ може наистина да се окаже уникален и единствен в света. В заключение представям линкове към някои материали за руския „Херсонес Таврический“:

https://www.youtube.com/watch?v=A6Oxyr-Hcf4

https://www.youtube.com/watch?v=TiLqh9uC8FA

https://www.youtube.com/watch?v=PnkosCxjh_Y

https://www.youtube.com/watch?v=XbrhncAXk70

Ивайло Кирков

14 Коментара

Гост

2 months before

Някой търси под вола теле.

Коментирай

ДАНС

2 months before

В парламента има депутати агенти на Путин и те са се заели да унищожат почти завършения исторически парк .

Коментирай

ДАНС

2 months before

В парламента има депутати агенти на Путин и те са се заели да унищожат почти завършения исторически парк

Коментирай

Майна

2 months before

,,...нашият Исторически парк,,..?! Чий ,,наш,,? Кирков ти материално ли си заинтересован от ,,Парка ,,, зад който стоят фирми на Ивелин и съпруга..и сциентологията? Кои са ,,инвестирали,, там...? И по какъв начин? С обещание за ,,невероятно печалбарство,, Ти, сериозно? Това ли е българщината? Величеството Ивелин ? ... Чия собственост е Паркът в Крим? Държавна или изграден по мафиотската сциентологична ,,методика,, на ,,величието,,? Ами предлагам да обявим претенции и към Кремъл.., щото той е копие на българския такъв от Казан... Кирков, Кирков, - ,,Вятър те вече на Джендем тепе,,..

Коментирай

jvg

2 months before

Едно леко уточнение, този парк в Крим се прави от Филип дьо Вийер, който е създател на https://en.wikipedia.org/wiki/Puy_du_Fou, исторически парк, с който нашият не може да бъде сравнен, не смятайте, че идеята е на Ивелин Михайлов или наша родна, не е, копирано е всичко, но много слабо.

Коментирай

Майна

2 months before

Кирков, може ли такава излагация, бе? Сега потърсих в ,,мрежата,, информация и е видно, че ,,величието Ивелин,, е краднал идеята от най- големия атракционен ,,Исторически парк,, на французин( строен в продължение на 50г.) с вложения от 500 милиона - пак от ,,акционери,,.

Коментирай

Майна

2 months before

Към ,,jvg,,-:абсолютно! Този се изживявал като феодал , също като ,,Величеството,, Ивелин..,

Коментирай

jvg

2 months before

До Майна - хич не съм фен на Възраждане и на фюрера с пилешките гърдички, но това е истината, не е изобретение на Ивелин, нито пък е нещо уникално.

Коментирай

Дарин Георгиев

2 months before

Каза, че той го е правил с пулковникъ....

Коментирай

от автора

2 months before

В кратката статия по-горе не съм посочвал никого с пръст или с обвинения. Но виждам, че адептите на една парламентарно-представена група, нещо се притесниха и разбързаха - дори започнаха да пишат с правописни грешки. Това ме кара да мисля, че вероятно не съм далеч от истината, опитвайки се да изясня кой и защо работи срещу каузата на нашия, българския Исторически парк.

Коментирай

Абе, Майна

2 months before

Спри да ни пробутваш костадиновите опорки. Знаем, че надполковника, Наемника и Куко са го построили. А, и Виктория Бисерова, разбира се.

Коментирай

Абе, Майна

2 months before

Спри да ни пробутваш костадиновите опорки. Знаем, че надполковника, Наемника и Куко са го построили. А, и Виктория Бисерова, разбира се.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.