Няма по-страшна примка от омразата

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/nyama-po-strashna-primka-ot-omrazata/137073 SvobodnoSlovo.eu
Няма по-страшна примка от омразата

В различни времена и епохи, човешката мъдрост се е издигала до големи и трудно постижими върхове. Едни от най-мъдрите човешки слова, изричани някога, са тези събрани в сборника Дхармапада. Дхармапада е името на санскрит или на езика пали в Древна Индия е Дхаммапада. Това е една малка, но твърде силна и съществена част от словата на Сидхарта Гаутама - Буда, основателят на религиозното учение, наречено будизъм. Тези мисли са изказани по различен повод и пред различни хора, преди повече от 2500 години, а актуалността им през вековете остава същата и до днес.

Там срещаме следната мисъл: „Няма по страшен огън от страстта; няма по-страшна примка от омразата; няма по-страшен капан от глупостта." На нас не остава много, освен да възкликнем - Какво невероятно сравнение и колко валидно е то и към настоящия момент!

Примката на омразата стяга все по-здраво целокупното човечество и българите също. Защото омразата не е друго освен примка и колкото повече дърпаме, толкова повече тази примка се затяга... около собствената ни шия. Дали хората ще се осъзнаят какво се случва, дали ние българите ще се осъзнаем? Кой ни кара да се ненавиждаме и мразим един друг, да се разделяме помежду си, по всякакви линии, признаци и особености? Кой ни кара да мразим другите Русия, Украйна, САЩ, ЕС и т.н.? Негативизмът, недоверието, злословенето, се превърнаха в лесен и евтин начин за печелене на внимание и популярност. Едно криворазбрано критично мислене, което от аналитично и конструктивно, се изроди в безцелно и деструктивно, изроди се в хейтърство – омраза. И многото огромни социални и всякакви други мрежи, които мултиплицират всичко това на мига.
Вероятно, че по-лесно е да мразиш нещо, отколкото да се опиташ да го разбереш. Изисква се много повече труд да създадеш нещо, отколкото да го отречеш. Но бих призовал към това, да не се поддаваме на омразата. Да се опитваме да проявяваме разбиране, дори снизхождение, но да зачитаме другия. Да не забравяме тези мъдри словата - Няма по-страшна примка от омразата. Ако човечеството не успее да го направи в момента, при така течащите процеси, Третата световна война е неизбежна.

Андрей Киряков 

2 Коментара

Стела

1 day before

Светът се управлява от сатанисти. Християни, мюсюлмани и юдеи, не се мразете. Те точно това искат - да се мразим и избиваме сами.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.