ПОМОЩИ И ПОДАЯНИЯ

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/pomoshti-i-podayaniya/3016 SvobodnoSlovo.eu
ПОМОЩИ И ПОДАЯНИЯ

Последните три години хората и бизнеса оцеляват с помощи и мерки. Помощта на държавата на практика е заробваща. Защото не се гарантира постоянен доход или стабилност, а едни подаяния, които са временни и създават илюзорното чувство, че всичко е наред. Не е!

Токът е висок - ще има компенсации за бедните и за бизнеса. Само, че компенсациите са временни и зависят от милостта на държавата. Бъдещето е неясно. Кризата е сериозна, ще има добавки към пенсиите и някои заплати. Добре, само че докога? Тези помощи и подаяния не са вечни, а тенденцията към нарастване на цените на основни ресурси и стоки се засилва.

Това, което никой политик не обещава и не изпълнява е, да се осигури достоен живот - и за бизнеса и за гражданите. Те не искат подаяния, а правото да получават достойно възнаграждение. Много е лесно да изнудваш за плащане на тол-такси и да хвърляш опорки, че който руши, той плаща, ама се забравя, че всички плащат доста скъпи ремонти за потрошените по некачествените пътища коли. Ако се осигурят качествени пътища, има резон в увеличаване на заплащането за ползването им. Но на фона на това, което съществува, май държавата трябва да плаща на шофьорите!

Пенсионерите не искат подаяния и помощи. Те искат достойни пенсии, защото са работили десетилетия наред и са плащали осигуровки на държавата. Това, че държавата ги е попиляла незнайно къде и никой не носи отговорност за това, не означава, че не е отговорна да осигури достойно заплащане на пенсионерите. При елементарно изчисление на внесеното и полученото от пенсионерите, те очевадно са ощетените. Затова, не им подхвърляйте подаяния! Срамно е! Очаквам да видя промяна на системата на пенсионно осигуряване, така, че да има достойни пенсии, а не хаотични движения с цел да се намали броя на пенсионерите и да се облекчи бюджета по този начин.

Вчера в Народното събрание, в барчето видях кутия за дарения за лечението на малката Бояна от Пловдив. В парламента! Същият, който гласува 257 милиона лева за ваксини за ковида. Същият, който гласува 50 милиона за украинските бежанци. Същият, който гласува милиони и милиарди за какви ли не глупости. Картина на срам и позор за нас, народните представители. За политическата ни воля. За отношението ни към българския народ.......

Промяната трябва да е радикална. Не лустросване и варосване отгоре, да не личи беднотията. А промяна, насочена към българите. Защото те са най-важните. Най-важната инвестиция и актив на държавата. Без българи, няма България!

Елена Гунчева

https://t.me/elenaguncheva

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.