Ръководство на експерт: Как да намалим сънуването на кошмари?

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/rakovodstvo-na-ekspert-kak-da-namalim-sanuvaneto-na-koshmari/4638 SvobodnoSlovo.eu
Ръководство на експерт: Как да намалим сънуването на кошмари?

Според директора на Американската академия по медицина на съня е естествено страховете и стресорите от ежедневието да се прокрадват в нашите сънища.

В стресови времена може да се очаква ежедневните ни тревоги да попаднат в съня ни. По-неспокойният сън и събуждането по-често може да ни накара да си спомним повече от сънищата си. Ако сънувате кошмари през тези стресови времена, бъдете спокойни: експерт по съня казва, че това е очаквано и дори нормално.

„Вашите преживявания и взаимодействия през деня могат да повлияят на сънищата ви и в момента много от нас прекарват време в гледане на новини или четене на статии, които са направо страшни“, казва Дженифър Мартин, директор на Американската академия по медицина на съня. "Естествено е страховете и стресорите от ежедневието да пробият път в нашите сънища."

Това се нарича смесване на сънищата с реалността и се случва, когато вашите преживявания от реалния живот се появят в съня.

Мартин добавя, че промените в моделите на сън, включително фрагментиран сън (на части), могат да накарат хората да спят по-малко спокойно, което означава, че си спомнят повече от сънищата си. Как обаче да се преборим с влошения сън?

Добрият сън

„Повечето от сънищата ви се случват по време на „бързото движение на очите“ или етапа на REM sleep (Rapid eye movement sleep)“, каза Мартин. "Обикновено ще трябва да се събудите по време на сън или малко след него, за да го запомните." Този етап е уникална фаза на съня, характеризираща се с произволно бързо движение на очите, придружено от нисък мускулен тонус в цялото тяло и склонността на спящия да сънува живо.

Можете да намалите обезпокоителните сънища, като се наспите добре, затова Мартин предлага няколко съвета:

- Създайте си навик за точно време (определен час) на заспиване и събуждане. Възрастните се нуждаят от седем или повече часа на нощ за идеално здраве.

- Ограничете гледането на стресови новини преди лягане, за да не се фокусирате върху тях, докато се опитвате да заспите.

- Поне 30 минути преди да изключите осветлението, подгответе тялото си за сън. Някои добри начини за релаксация включват четене, слушане на успокояваща музика или медитация.

- Ограничете консумацията на алкохол и кофеин, защото и двете могат да нарушат качеството на съня.

- Справете се с притесненията и стреса си през деня. Записването на мислите например може да помогне за освобождаване на притесненията, така че да не се спирате върху тях, когато си лягате.

- Ако нарушеният сън или кошмарите продължават, говорете със специалист по сън, съветва Мартин

https://sanovnik.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.