Само да ви кажа, че българинът отдавна яде бубите 😂 Може би не знаете какво е Кармин

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/samo-da-vi-kazha-che-balgarinat-otdavna-yade-bubite-mozhe-bi-ne-znaete-kakvo-e-karmin/52502 SvobodnoSlovo.eu
Само да ви кажа, че българинът отдавна яде бубите 😂 Може би не знаете какво е Кармин

Само да ви кажа, че българинът отдавна яде бубите Може би не знаете какво е Кармин - багрило за храна, което придава червен цвят и се използва масово в хранителната индустрия и козметиката. Прави се от изсушени и стрити на прах яйца и коремчета на бръмбар.

Аз лично разбрах какво е кармин преди няколко години, когато открих защо в червените червила, които си купувам, пише че има съставки с животински произход - и се оказа, че червеният пигмент се получава от бръмбари.

Забелязала съм, че повечето марки нискокачествени колбаси слагат Кармин, за да докарат по-розовеещ цвят на месото и то да изглежда по-свежо. Вероятно го слагат и в суровото месо по витрините в супермаркетите. Добавя се към месо и колбаси, риба и някои видове сирене, алкохолни и газирани сладки напитки, сосове и сладкиши и други. Кетчуп, мармалад, желирани мечета. В детските плодови млека го има масово. Зачетете се някой път в етикетите. Има ли вкус/цвят на ягода - най-вероятно има Кармин вътре.

Какъв е извода? Ако не искате да ядете бубите, не си купувайте нискокачествени храни, блъскани с оцветители, консерванти и всякакви незнайни мизерии.

Надежда Ганева

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.