"Шейново" се усъмни, че размяната на бебета е станала при тях

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/sheynovo-se-usamni-che-razmyanata-na-bebeta-e-stanala-pri-tyah/53710 SvobodnoSlovo.eu
"Шейново" се усъмни, че размяната на бебета е станала при тях

"В АГ "Шейново" има много стриктни правила, които се спазват. Ние категорично не можем да твърдим, че размяната на бебетата е станала в лечебното заведение". Тази теза разви пред БНТ юристът на общинската болница Вили Костадинова. 

Припомняме, че през декември стана ясно, че две бебета са били разменени и дадени на жени, които не са техни майки, при изписването им от столична АГ болница. За случая се разбра, след като два месеца след раждането (през септември м.г. - бел. ред.) една от майките е направила ДНК тест заради съмнение, че детето, което отглежда, не е нейно - което се потвърди и от резултатите. Последва период на преговори, в резултат на който, 4 месеца след размяната през януари, бебета бяха върнати на биологичните си майки.

В момента тече досъдебно производство по случая с разменените бебета. В началото на февруари и март и двете семейства внесоха искове в размер на по 300 000 лева в Софийския градски съд срещу АГ "Шейново".  

"Може да се спекулира с всяка възможност, но нека изчакаме и видим какво ще каже разследването. Трябва да се провери всяка една версия и възможност, но така или иначе, категорично, според мен, няма някой, който да може да каже как и кога е станала размяната на бебетата. Към настоящия момент все още тече досъдебно производство как е станала тази размяна. Още повече, че в болницата има много стриктни правила, които се спазват. Ние категорично не можем да твърдим, че размяната е станала в болница "Шейново", коментира Костадинова. "Към момента на болницата не са наложени наказателни постановления от страна на изпълнителна агенция "Медицински надзор", добави тя.

От агенция "Медицински надзор" обаче направиха проверка и устновиха редица нарушения в работата на болница "Шейново". На лечебното заведение бе връчен констативен протокол, а в следващите три месеца, т.е. до април, се очаква да й бъдат издадени и актове за административни нарушения. От болницата обявиха дисциплинарни наказания на трима души, които са с предупреждение за уволнение, старши акушерката бе понижена в длъжност, наказан бе и дежурният лекар.

Припомняме и, че през февруари "Шейново" получи 6 акта от Изпълнителна агенция "Медицински одит". Eдин от актовете е на болницата, а останалите пет - на служители, свързани с допуснатата грешка.

В лечебното заведение все още не е постъпил и вторият иск за обезщетение, коментира Костадинова, но според нея това ще стане скоро, след като бъде администриран от съда. Засега е постъпила само претенция от едното от семействата, които настояват за компенсация за нанесени щети в общ размер от 300 000 лв., разпределени в различни части между членовете на семейството на бебето - двамата родители, по-голямата сестричка и дядото.

https://www.segabg.com/

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.