СВОДНИЦИ И ПРОСТИТУТКИ КАТО МЕТАФОРА ЗА ОБЩЕСТВОТО НИ...

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/svodnici-i-prostitutki-kato-metafora-za-obshtestvoto-ni/132953 SvobodnoSlovo.eu
СВОДНИЦИ И ПРОСТИТУТКИ КАТО МЕТАФОРА ЗА ОБЩЕСТВОТО НИ...

Някога се е създавало впечатлението, че проституцията е повече „матриархална“, отколкото „патриархална“. Въпреки че проституцията винаги е била укорима, нейното „мадамско“ проявление е имало излъчване на респект. Дори титлата „Mадам“ е предполагала малко уважение.

Традиционният морал беше нещо важно във време, когато огромното мнозинство от жените се омъжваха в ранна възраст и оставаха верни (като по този начин намаляваше наличието на разпуснати жени), но въпреки това „уважаваните мъже” търсеха проститутки за секс. Беше укоримо, но все пак на границата на уважението. Освен това е имало много примери за по-възрастни мъже, които помагат на млади момчета да загубят девствеността си, като ги заведат в публичен дом. Или войници, които го правят за първи път с проститутка, като по този начин развиват привързаност към нея като помощно средство в ритуала на преминаване към мъжество.

Тогава не е било нормално младите момичета да излизат с мъже; това идва по-късно с младежката култура, по-разпуснатите обществени нагласи и задната седалка на автомобилите.

Проституцията в крайна сметка става по-малко свързана с нормалния свят, точно защото масовият морал стана по-свободен, по-разрешителен и по-блуден. В миналото предимно жени от социалното дъно са били сексуално разпуснати. Сега дори образованите жени от елита и средната класа използват интернет и се предлагат като проститутки. Наистина проститутките от старото време изглеждат направо скромни в сравнение с много млади жени днес.

Този процес започна много преди интернет, с възхода на младежката култура, появата на контрацептивите, легализирането на абортите и сексуалната революция. Защо да ходите в бордеи, когато момичето от съседната къща, или апартамент е готово да излиза с вас (и родителите й нямат нищо против)? Имаше време, когато беше голям скандал, ако тийнейджърка забременее. А баща и, чичо и, можеха да наложат насила сватба на момчето. И разводът беше сравнително рядък (и въпрос на срам), а изневярата беше сериозно прегрешение. Сега има телевизионни предавания и цяла литература със съвети, които насърчават свобония начина на живот.

И така, колкото и да е парадоксално, проституцията стана по-неблаговидна именно защото все повече мъже и жени започнаха да се държат като жигола и курви. Така проституцията стана по-неконкурентна и морални боклуци поеха бизнеса, а клиентелата вече е далеч по-малко реномирана, отколкото в миналите години, когато дори мъже от горните класи можеха да посещават публичен дом с известна репутация и дискретност. Естествено, че в по-високия диапазон все още има услуги, предоставени от момичетата на „Мадам“. Старомодната проституция избледня, защото легализираха порнографията и разбира се, днес има и електронна проституция от типа „направи си сам“ за жените по света на платформи, най-често притежавани от богати евреи, които бяха основни играчи в сводничеството, като чрез легализирането на порнографията те доминират сега в електронната проституция. В много страни те успяха да легализират проституцията като „сексуален труд“(Да живее 1 май), и отново да доминират в секс индустрията в реалния живот.

Повечето сводници твърдат, че физическото насилие всъщност се оценява високо от проститутките, които са принудени да уважават своите сводници като авторитетни и силни мъже. Полезно било за прецаканите жени, чиято съдба е сами да се прецакват. Може да има зрънце истина в това. Спортистките също се възхищават от суровия си треньор (и често се омъжват за него), дори ако понякога това е обидно спрамо тях.

В САЩ криминалната статистика сочи, че черните грабят, изнасилват и убиват бели, но белите вече скандират - „животът на черните има значение“ и ентусиазирано си подмокрят гащите, докато гледат ежегодния Супербоул, доминиран от тях.

Светослав Атаджанов

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.