ЗА МАЛКОТО ИСТИНСКИ СВОБОДНИ ХОРА

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/za-malkoto-istinski-svobodni-hora/119068 SvobodnoSlovo.eu
ЗА МАЛКОТО ИСТИНСКИ СВОБОДНИ ХОРА

 

Истински свободните хора не се поддават на пропагандата и се опитват да създават свое мнение за процесите и събитията. Затова за тях не всичко е в черно и бяло. 

Те могат да анализират и оценят доброто, свършено от Илън Мъск или дори от Путин както и лошото, свършено от Виктор Орбан или дори от Макрон. 

Същите спокойно могат да оценят достиженията и на учените в САЩ и Европа и на учените в Русия, Китай или Индия. Тези свободни хора имат собствено мнение за войната в Украйна, за касапницата в ивицата Газа или за ситуацията с доставките на газ и петрол. 

Имат, защото са свободни, със свободни умове, които четат, слушат, гледат и се интересуват и на база на чутото, видяното и прочетеното формират мнението си без да се плашат или страхуват от каквото и да било. 

 Пак тези свободни хора имат реална преценка за това кое е нормално и кое - ненормално, кое е добро и кое - лошо и кое е красиво и кое - грозно. 

Разбира се, тази преценка е тяхна си, субективна, обаче те имат свободата и смелостта да си го позволят и да отстояват своето. Затова са и свободни хора със свободни умове, истински духовни господари, господари на душите си! 

Някога Георг Хегел беше писал, че духовния господар е готов да загуби живота си за да запази свободата си, а духовният роб е готов да се откаже от свободата , за да запази живота си. 

Абсолютно съм съгласен с Хегел. За съжаление днес е пълно с духовни роби. 

Тези, вече възрастни хора, които навремето се страхуваха да погледнат извън марксизма и ленинизма и вярваха, че тук е рай, а на запад тънат в жестока експлоатация, сега се страхуват да погледнат извън евроатлантизма, пазарната икономика и англосаксонския глобализъм. Не могат, горките да прогледнат зад оградата на официалната пропаганда. 

През соца на такива ако кажеш, че в Швеция пак е социализъм, само че по-добър от нашия, веднага ще те охулят, че си империалист, фашист, че и в милицията може да докладват за теб. Сега не е по-различно. Ако кажеш, че Путин не яде деца, веднага си обявен за путинист, комунист, ватник и т.н.

 И такова деяние обяснено със страх, защото преди 1990 беше диктатура, днес (и засега) не оправдава никого. 

Никой няма да те арестува (засега) ако кажеш, примерно, че Байдън е кукундел. 

Обаче духовните роби пак си се страхуват. Страхът е в кръвта им. Напълно зависими са от пропагандата. Оставили са на нея да определя мнението им. Превърнали са се в абсолютни кукли на конци, в марионетки. 

Затова на думи могат да славят достиженията на учените от САЩ и Европа, но и дума да не кажат за учените в Русия, Китай или Индия. Дори напротив - ще се опитат да отрекат, че в тези държави изобщо има учени. 

Същите въобще нямат собствена преценка за това кое е нормално и кое - ненормално, кое е добро и кое - лошо и кое е красиво и кое - грозно. Нямат, защото тези им представи и убеждения се формират пак само и единствено от пропагандата. Каквото кажат по бТВ и сие, то е правилно. 

Затова такива персони е правилно да се наричат зомбита (и аз лично отдавна така ги наричам) - уж живи мъртъвци, доброволно загубили душата си, мисленето си, а и, без да е пресилено, човешкия си образ. Станали са бездушни и безобразни. 

Тези неживи същества за съжаление са мнозинство и то не само у нас. Може би Бог и с това ни е наказал, изгонвайки ни от райската градина - винаги масата, мнозинството да са зомбита, а истински свободните хора - малцинство. 

Страшно е и друго - зомби състоянието явно се предава и генетично - от родители на деца…а това вече е толкова страшно, че нямам сили да довърша изречението! 

Надявам се да съм разбран правилно! 

Иван Спирдонов

1 Коментара

Свободно слово,

преди 4 месеца

Защо не позволихте да бъде публикуван моя коментар с това платно, което пуснахте?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.