БЮДЖЕТ НА АБСУРДА

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/byudzhet-na-absurda/5356 SvobodnoSlovo.eu
БЮДЖЕТ НА АБСУРДА

Тези дни в Народното събрание разглеждаме внесеният прекалено късно държавен бюджет в няколко части. На прима виста нещата изобщо не изглеждат добре, а внимателният анализ на предвижданията сочи, че просто ще се крадат едни пари, а сметката отново ще я плаща народа.

Отново, както и при ГЕРБ, се опитват чрез преходни и заключителни разпоредби да правят промени в основни закони. Някаква нова агенция по вписванията, която да обедини всички вписвания /явно някъде из Европата са прочели идеята, но нищо не са разбрали/. Надявам се на здравия разум тези безумия да отпаднат. Дори коалиционните им партньори от ИТН казаха, че това трябва да отпадне от бюджета. Не може чрез бюджетен закон, който е чисто технически, да се променя законодателство!

Вземат се отново огромни заеми. Сватбарската. Милиарди левове, които ще връща бедният български народ, а ще се усвоят от управляващите.

Длъжникът никога не е свободен! НИКОГА!

А ние дължим повече от приемливото. Съчетано с това, че както заяви Василев, нямаме собствена монетарна политика, а се съобразяваме с Европейската Централна Банка. Как ще ги връщаме дълговете, не е ясно. Сигурно ще вземаме нови дългове, за да плащаме старите. Всеки клиент на ЧСИ ще Ви обясни до какво води това. И накрая ставаме роби на кредиторите. С едно уточнение. Нашите кредитори са силни, а ние слаби. Не можем да си позволим като САЩ трилиони долара дългове с пълната убеденост, че на никой няма да му стиска да си ги поиска.

Бюджетът изпълнява приориотетите на ПП за ваксиниране. Над 230 милиона лева са отделени за закупуване на нови ваксини. Едновременно с това няколко пъти даряваме ваксини на други държави, защото им изтича срока на годност. Колко са унищожени заради изтекла годност, не се знае. А българите не напират да се ваксинират, както се вижда. Тоест, отново ще се изхарчат огромни средства излишно. Както подчертах вчера в здравната комисия, денталната помощ е много важна и трябва по-добро финансиране за нея. Много българи не могат да си позволят да плащат за здрави зъби и за протези. И подчертавам - това са хора, които плащат здравни осигуровки, а в денталната помощ не получават почти нищо.

Профилактиката и доболничната помощ получават по-високо, но не достатъчно финансиране, а и е неясно какви дейности ще се извършват.

Отново се отделя прекалено малък процент от БВП - 4,6 %, за здравеопазване, докато в европейските държави този процент е над 7 %. И голяма част от бюджета е насочен към неща, които не помагат на хората. Трябва по-добро заплащане за протезите, за помощните средства на хората с увреждания, за терапии след лечение, за профилактика и то реална, на онкологични заболявания. Това не го видях в този бюджет.

Направи ми впечатление, че за народните читалища е предвидена мизерна сума от 86, 1 /в хил./ лева, което е крайно недостатъчно. И без това са на ръба на оцеляването, а те са традиционни културни центрове за българите, средища на образование, култура и традиции. За политика за младите хора и за спорт също парите са мизерни. В същото време слушаме безумия от Министъра на транспорта за милиарди левове за БДЖ, които да направят дружеството по-атрактивно на пазара. И, разбира се, поне още четири моста на Дунава, при положение, че само на 20 км. от реката има пътища в Северозапада, каквито и в Афганистан биха се засрамили да имат!

Бюджет на абсурда! Правен явно на коляно и с основна цел - затъване в дългове, пренасочване пари към интересни за управляващите проекти, а за народа - гола вода! Промяна ли е или пълно падение?!?

Елена Гунчева

Народен представител

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.