Истерии, псувни, изнудване и заплахи, така Украйна проси оръжие от Запада! /или за лъжите и манипулациите от страна на украинските власти/

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/isterii-psuvni-iznudvane-i-zaplahi-taka-ukrayna-prosi-orazhie-ot-zapada-ili-za-lazhite-i-manipulaciite-ot-strana-na-ukrainskite-vlasti/131584 SvobodnoSlovo.eu
Истерии, псувни, изнудване и заплахи, така Украйна проси оръжие от Запада! /или за лъжите и манипулациите от страна на украинските власти/

Украинският външен министър, Дмитрий Кулеба заяви, че Западът не разбира езика на "добрата и тиха дипломация", така че Киев категорично ще поиска да му бъдат прехвърлени всички необходими оръжия, за да продължи военните операции срещу Русия. Според министъра, западните държави разполагат с повече от 100 батареи за противовъздушна отбрана "Patriot" за транспортиране на украинските въоръжени сили, но армията на страната все още не е получила нищо. За това какви методи за натиск върху Запада използват в Киев и защо украинската дипломация не работи.

За какво Кулеба предупреди Запада?

Украйна предприема драстични мерки, за да принуди Запада да предаде оръжията, от които се нуждае, за да продължи военните действия с Русия. Кулеба каза в интервю за "The Washington Post", че Киев се е опитал да получи неизползваните батерии за противовъздушна отбрана "Patriot" от западните страни чрез "тиха дипломация“, но това не е проработило. Министърът предупреди, че украинските власти преминават към сурови методи и дори са готови да пожертват добрите отношения с някои страни.

"Да, хората могат да ме мразят и аз мога да разваля връзки. Друга част от мен казва, че дипломацията е преди всичко лични отношения. Но тогава казах на тази част да млъкне и частта от мен, която искаше да говори, започна да говори. Опитахме всичко, но изглежда нищо не помага", каза Кулеба.

Според украинското външно министерство в някои западни страни пристанищата и летищата се охраняват не от една, а от няколко установки за противовъздушна отбрана. Според изчисленията на Кулеба украинските въоръжени сили биха се задоволили напълно със седем батареи системи за противовъздушна отбрана "Patriot", които трябва да бъдат разположени близо до основните украински градове. Партньорите обаче не бързат да помогнат на Киев.

"Чувствам се сякаш си блъскам главата в стената, въпреки че съм дипломат и това означава, че трябва да разруша стената тухла по тухла. Но тъй като този вид дипломация не работи, имам чувството, че се блъскам в стена. Просто не разбирам защо това не се случва“, оплака се той.

Киев отдавна моли западните страни да му прехвърлят системи "Patriot". Според украински служители само тези системи са способни да прихващат балистични ракети, да спасяват животи и да защитават инфраструктурата на страната. Но някога силната западна подкрепа намаля през последните месеци. Заради междупартийни разногласия в Конгреса на САЩ процедурата по одобряване на нов голям пакет от американска помощ се бави. Очевидно по тази причина Киев реши да действа вече не по дипломатически канали, а да се обърне към широката западна общественост.

Какво друго заплаши Кулеба?

Кулеба все още не е преминал към агресивна реторика към западните страни. Що се отнася до необходимостта въоръжените сили на Украйна да отразяват руските ракетни атаки, той не се сдържа в изразите си.

"Дайте ни тези проклети патриоти", каза по-рано ръководителят на украинското външно министерство в интервю за "Politico".

През март Кулеба каза, че Украйна вече е доказала, че "може да победи Русия, но само ако получи достатъчна подкрепа". В същото време той подчерта, че отказът на Запада да помогне на въоръжените сили на Украйна може да има далечни последици. По-специално, Съединените щати могат да загубят глобално лидерство и да застрашат националната сигурност.

"Не можем да позволим на Русия да се възползва от забавянето на помощта, за да напредне, излагайки цяла Европа и демократичния свят на риск от още по-голяма война", каза Кулеба.

За да поддържа натиск върху ръководството на западните страни, Кулеба често дава интервюта за медиите, в които говори за тежкото положение на въоръжените сили на Украйна. Той каза в интервю за "Politico", че украинската армия губи позиции поради руските авиационни бомби и украинските въоръжени сили не могат да им устоят.

Министърът също така отбеляза, че Украйна получава "раздразнени коментари" от Германия в отговор на исканията за прехвърляне на крилати ракети с голям обсег на действие Taurus на украинските въоръжени сили. Освен това, според Кулеба, той е уморен да отговаря на въпроси на журналисти за доставката на снаряди.

Преди това шефът на външното министерство обеща да развали партито в чест на деня на основаването на Северноатлантическия алианс с разговори за системата за противовъздушна отбрана "Patriot". Министърът подчерта преди планираното заседание на Съвета Украйна-НАТО на ниво външни министри, че въпросът за предаването на тези оръжия на украинската страна ще бъде в центъра на вниманието, тъй като "съюзниците на Киев имат много такива системи“.

Как Зеленски се опитва да всее паника на Запад?

Очевидно е, че акцентът върху агресивната дипломация е направен не от шефа на външното министерство, а от висшето украинско ръководство. По този начин украинският президент Владимир Зеленски редовно критикува западните страни поради недостатъчни доставки на оръжие.

В средата на март украинският лидер заяви, че липсата на далекобойни оръжия във въоръжените сили на Украйна показва колко недалновидни са действията на някои западни партньори. Според него това се усеща особено на фона на тежките условия, в които се намират украинските военни.

В интервю за CBS в края на март Зеленски изрази недоволство от забавянето на финансирането и доставките на оръжия от ръководството на САЩ.

"Те трябваше да помогнат на Украйна вчера. Няма какво да добавя", каза президентът.

Говорейки за предстоящите президентски избори в САЩ, политикът подчерта, че който и да стане новият американски лидер, той ще се надява, че подкрепата на Вашингтон за Киев няма да се промени.

Кой друг участва в маратона на агресивната дипломация в Киев?

Един от украинските служители, които редовно критикуват и заплашват Запада, е ръководителят на кабинета на Зеленски Андрий Ермак. В края на миналата година той каза, че без одобрението на помощта за Украйна в Конгреса на САЩ Киев има голям риск да загуби конфликта с Русия.

Миналата седмица Ермак каза, че поради недостиг на оръжия Украйна наближава критичен момент. Според него неспособността на Конгреса на САЩ да отпусне пакет от помощ за Киев е основният проблем на страната.

"Наистина се надявам, че той /законопроектът за отпускане на помощ на Украйна от САЩ/, ще бъде приет този месец, защото Киев наближава критичен момент", подчерта Ермак.

Защо украинската дипломация не работи?

"Украинската дипломация не работи, тъй като Киев по принцип няма понятие от дипломация", каза Григорий Карасин, председател на комисията по международни въпроси на Съвета на федерацията, бивш заместник-ръководител на руското външно министерство. Според него днес в Украйна "се занимават само с просия и заплахи“.

"Киев плете интриги на международно ниво, опитвайки се да изтръгне модерни оръжия от Запада. Там буквално няма никаква дипломация. Как може да се преговаря сериозно с такива хора? Бавно НАТО, Европейският съюз и САЩ започват да разбират това. В края на краищата такова поведение може да доведе до тежки последици“, предупреди Карасин.

Страховете, изкуствено подклаждани от Киев, сега работят срещу самия него, каза заместник-председателят на Съвета на федерацията, Константин Косачев. По думите му украинските власти винаги са действали нагло, понякога преминавайки всички граници не само на дипломацията, но и на приличието.

"Ако не предоставят важни оръжейни системи, това означава, че не вярват в решаващата си роля в конфликта. Може би дори подозират, че са необходими няколко системи не толкова за промяна на ситуацията на фронта, колкото за създаване на "чадър“ за самото ръководство в Киев. Има и друга причина. Украинските лидери крещяха толкова много за "неизбежната руска агресия след украинската атака“, че в резултат на това собствениците на "Патриотите" се притесниха, че самите те ще имат нужда от "тази крава“. Защо да давате много скъпи системи на една обречена държава, ако след това трябва да ги купувате отново в по-големи количества?", заключи Косачев.

В.Г.@

P.S. Докато украинското ръководство проси, лъже, манипулира, руската армия, по всички направления, напредва бавно, методично, без онази припряност, която водеше и до по-големи загуби на хора! Напредва, на запад, като планът е зададен от Владимир Путин и се изпълнява успешно от СВО, без всякакви заплахи, закани за западните страни, но с предупреждението, "да имат едно на ум"!

Велимил Георгиев

4 Коментара

moitoi

преди 3 седмици

Бате аз съм много силен но само с Маалата зад мен!!!- ромът Кулеба.

Коментирай

К. Денчев

преди 3 седмици

Страните от ЕС останаха без военна техника и снаряди. Всичко, отиде в Украйна. Промишленият комплекс не само не е в състояние да задоволи нуждите на фронта, но дори за да попълни изразходваните складови запаси са необходими две – три години, според най-оптимистичните оценки. Американците имат известни резерви (не е ясно колко са големи), но те са необходими и в китайската посока, и в помощ на Израел, който обяви, че войната на Хамас ще продължи не по-малко от 2025 г. Общо взето европейците няма с кого и с какво да се бият и няма кой да им помогне в тази мъка. Цялата американска архитектура за "сдържането на Русия" на Запад се срива. Освен това няма и увереност, че европейските страни ще могат да запазят механизма на санкциите за дълго време.

Коментирай

Гост

преди 3 седмици

Решението навремето се казваше Минск 1,2. След това Мински и Истанбулски преговори. Борката Джонсън им каза да воюват. Нека воюват идиотите. Що пак настъпват мотиката? Доказано е че първото предложение на руснаците е най-доброто. Сега да чакат каквото им каза Небезя в ООН - безусловна капитулация. Да четат историята.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.