Кой кого е надхитрил? ШПИОНСКИ ИГРИ между руските ГРУ и ФСБ и американското ФБР

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/koy-kogo-e-nadhitril-shpionski-igri-mezhdu-ruskite-gru-i-fsb-i-amerikanskoto-fbr/5149 SvobodnoSlovo.eu
Кой кого е надхитрил? ШПИОНСКИ ИГРИ между руските ГРУ и ФСБ и американското ФБР

Кой кого е надхитрил?

ШПИОНСКИ ИГРИ

между руските ГРУ и ФСБ и американското ФБР

.

Давам съобщението на ТАСС - държавната информационна агенция на Руската федерация, а след него и факти и детайли какво се е случвало

https://tass.ru/proisshestviya/13699765

ЕКАТЕРИНБУРГ, 14 февруари. /ТАСС/. Кировският районен съд на Екатеринбург осъди Константин Козловски, лидер на хакерската група Lurk, на 14 години колония със строг режим, предаде кореспондент на ТАСС от съдебната зала.

Константин Козловски е признат за виновен и с частично допълнение е осъден на лишаване от свобода за срок от 14 години с изтърпяване в колония строг режим с ограничение на свободата за срок от 1 година“, произнесе се съдията.

Константин Козловски, преди началото на съдебното заседание, каза пред репортери, че според него делото е скалъпено и има несъответствия в обвинителния акт. По време на на последната дума той заяви, че е изпълнявал задачите на служителите по сигурността, които го ръководят, включително и тези, свързани с намеса в предизборната кампания в САЩ.

Въпреки това, според източник на ТАСС, по време на разследването връзката на групата с ФСБ не е била установена, а експертизите не са открили следи от атаки срещу правителството на САЩ върху оборудването, иззето от хакери.

/край на съобщението на ТАСС/

__________________________

.

ГРУ, ФСБ, ФБР – КОЙ КОГО Е НАДХИТРИЛ?

Скандалът в Русия започна през 2016 г. заедно със скандала за хакването на компютри на Демократическата партия в САЩ.

Козловски и неговата хакерска група са обвинени в кражба на 3 милиарда рубли от банкови сметки на влиятелни руснаци и фирми с помощта на създаден от тях вирус Lurk. Сред пострадалите се споменаха лидерът на либерално-демократическата партия Владимир Жириновски, неговият син, депутати от Държавната дума, като изплуваха имената на Игор Лебедев и Вадим Денгин, които се простили с над 100 милиона рубли.

Според Константин Козловски разследването срещу Lurk е започнало, след като през май 2016 г. някакви профани се опитали да откраднат 23 милиона рубли от компанията Concord Catering, собственост на бизнесмена Евгений Пригожин. Пригожин, наричан готвача на Путин, е руски милиардер и сред най-доверените лица на владетеля на Кремъл. По всичко изглежда, че хакерите, които са вундеркинди в програмирането, са били пълни лаици в политиката и са се захванали с най-неподходящия възможен обект за преджобване.

.

След следствието и прокуратурата официално и съдът потвърди, че „факти за заразяване на мрежовата инфраструктура на правителството на САЩ“ не са разкрити, Според руската Темида самите обвиняеми не са обсъждали това в кореспонденцията си и „с изключение на Козловски, никой от членовете на групата е имала компютърни атаки срещу американски мрежи или не потвърждава въздействието върху президентските избори в САЩ през 2016 г.". Освен това разследването не е „установило” връзка между Козловски и Докучаев и други служители на ФСБ.

Друг обвиняем по делото, програмистът Александър Сафонов, твърди през 2019 г., че кибератаките срещу банки са били извършени от „група правителствени хакери Fancy Bears“, която е свързана с руското ГРУ (Главно разузнавателно управление).

Лидерът им обаче твърди, че неговата група е била „под ръководството на служители на ФСБ“ (ФСБ – Федерална служба за сигурност) и е участвала в хакването на сървърите на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ преди президентските избори в САЩ през 2016 г., в резултат на което кореспонденцията на Хилари Клинтън изтече публично.

Това сътрудничество стартирало през 2008, когато е бил на 16 години, твърди Козловски. Началник му бил майорът от ФСБ Дмитрий Докучаев и „неговия екип“.

- Правих всичко, което ми казваха! – кълне се виртуозът на компютърните вируси.

В скандала изплува и името на друг хакерен шеф - майор Руслан Стоянов от руското МВР, бивш служител на Kaspersky Lab.

През 2019 г. Дмитрий Докучаев получи 6 години затвор по дело за държавна измяна (бел: беше освободен предсрочно през май 2021 г.). Руслан Стоянов получи 14 години затвор. Друг обвиняем по това дело за държавна измяна, бившият ръководител на Второ управление на Центъра за информационна сигурност на ФСБ, Сергей Михайлов, беше осъден на 22 години затвор.

И тримата - Стоянов, Докучаев и Михайлов бяха обвинени за сътрудничество с ФБР. Т.е. за негова агентура. Според руската съдебна версия, вкл. и на баш-хакера Козловски, групата работела под американски указания чрез внедрените им агенти.

Според истинската версия тримата държавни хакерски началници донасяли срещу заплащане на американските спецслужби за кибероперациите на руските спецслужби. Прозяпали взлома на сървърите на Демократичската партия в САЩ. Но впоследствие, май компенсирали пропуска си, като предали имената на онези, които осъществили операцията.

Но според мои данни по-скоро са били двойни агенти и са прикривали чрез „предателство” на някои данни истинската операция по намеса в американските избори.

През 2018 г. САЩ обвиниха 12 служители на ГРУ за хакване на сървърите на Демократическата партия . През лятото на 2016 г. компанията CrowdStrike, която разследва хакването, оповести, че две отделни групи хакери са участвали в кибератаки срещу демократите: за едната (Фантастична мечка или APT 28) се твърди, че е свързана с ГРУ, а другата (Уютна мечка, или APT 29) - c Федераланата служба за сигурност.

**** На снимката е основният герой – хакерът Константин Козловски.

.

БЕЛЕЖКА:

Преди 5 години, 25 януари 2017 г. пуснах пост, в който обвързах скандала в САЩ около хакването на демократическите сървъри и пощата на Хилари Клинтън със сътресения в Русия около киберсигурността, свързани с Касперски Лаб и руските спецслужби

пост от 25 януари 2017 г

"Май САЩ са имали информация от първоизточници:

ШПИОНСКИ КИБЕРСКАНДАЛ В РУСИЯ!"

В други постове посочих, че по моите данни и единият, и другият кандидат за президент (не знам къде им е бил акълът!!!!) са поръчали компромати за противника си чрез свои висши руски държавни връзки на две руски спецслужби.

Според разследването ми едната от тях проби сървърите на Демократическата партия и пощата на Хилари Клинтън, а другата създаде "досието Тръмп". Първият компромат роди нестихващ и досега скандал, вторият роди още по-голям скандал - доза "Новичок" за двоен агент и дъщеря му, чието гадже е с майка на ключова длъжност във ФСБ.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.