КОЙ ПРЕДАДЕ ЛЕВСКИ? ИСТИНАТА ИЗПЛУВА, НО КЛЕВЕТАТА ПРОДЪЛЖАВА

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/koy-predade-levski-istinata-izpluva-no-klevetata-prodalzhava/44082 SvobodnoSlovo.eu
КОЙ ПРЕДАДЕ ЛЕВСКИ? ИСТИНАТА ИЗПЛУВА, НО КЛЕВЕТАТА ПРОДЪЛЖАВА

Наскоро след 10 ноември 1989 г., Инициативен комитет за реабилитацията на поп Кръстьо Никифоров публикува масив от документи, от които става ясно, че той не е предал Апостола на свободата.

Комитетът, оглавяван от писателя Георги Мишев и включващ най-известните тогавашни историци на Възраждането, доказа, че съмненията падат върху поп Лукан от Ловешкия частен революционен комитет и неговия син Марин попЛуканов - предци на кръстника на българската мафия - Андрей Луканов. Това се потвърждава и от факта, че братът на Левски, решен да убие поп Кръстьо, впоследствие заявява, че не той е предателят.

Поп Кръстьо е просто изкупителна жертва, "козел отпущения, използван от турската полиция, за да отклони вниманието от истинските доносници. Материали по този въпрос многократно бяха публикувани от Георги Мишев и неговите сътрудници - и въпреки всичко отвратителната клевета, заклеймила като предател и юда един невинен човек - продължава да се шири.

Милена Върбанова

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.