НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ТЪПА, АБСУРДНА, ГЛУПАВА И СМЕШНА. НО ОБСЛУЖВА ПСИХИАТРИТЕ-ТЪРГОВЦИ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/nacionalnata-strategiya-za-psihichno-zdrave-na-pravitelstvoto-e-tapa-absurdna-glupava-i-smeshna-no-obsluzhva-psihiatrite-targovci/3429 SvobodnoSlovo.eu
НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ТЪПА, АБСУРДНА, ГЛУПАВА И СМЕШНА. НО ОБСЛУЖВА ПСИХИАТРИТЕ-ТЪРГОВЦИ

НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЯ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ТЪПА, АБСУРДНА, ГЛУПАВА И СМЕШНА.

НО ОБСЛУЖВА ПСИХИАТРИТЕ-ТЪРГОВЦИ.

СПОРЕД НЕЯ ПСИХОТЕРАПИЯТА ПРОСТО НЕ СЪЩЕСТВУВА, А ПСИХОЛОЗИ НЯМА НИКАКВИ!

Алоууу, Правителствотооо,

Чуйте какво ще ви кажа сега!

Първо вижте заглавието на вашата "Национална стратегия за психично здраве на гражданите на Република България 2021-2030 г.", така както е в сайта на Министерския съвет, то е неграмотно и глупаво: "стратегия за здраве" е нонсенс, нещо като идиома "имаш много здраве"; стратегия се създава за някаква динамична субстанция - дейност, отношения, развитие, борба, война, бизнес, реклама и т.н., - но не и стратегия за... здраве.

Според дефиницията на Световната здравна организация "Здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие.“

Значи здравето е състояние (!), само по себе си то е статично, и няма как да правиш стратегии за него, можеш да правиш стратегии за, например, за променяне на това състояние, подобряване на общественото психично здраве и т.н. Ясно?

Освен това залепването на числа, обозначаващи период, веднага след понятието "България", показва затрогваща неинтелигентност, защото е обичайно този период да се счита за отнасящ се към живота, съществуването на това, след което е поставен, например, "Княжество България 1878 – 1908 г." (Виж Уикипедията.)

Не знам кога, как, от кого, срещу колко пари и защо е създаде въпросната "Национална стратегия", от чието глуповато заглавие още си личи, че има особен ширпотребски котериен характер и лобистки обслужва само определени хора, в случая - нашенските психиатри и никой друг, най-малко българските граждани.

Но тази "стратегия" съществува:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/11/02/21rh388pr1.pdf

И е безспорно, според мен, че тя е глупава, нелепа и погрешна!

Това е така поради много причини, които аз, грешният, възнамерявам да изложа в няколко мои поредни ФБ публикации след анализ на текста ѝ, няма прошка за нищо сбъркано в него!, публикуван, както виждате, в сайта на Правителството.

Първата причина, която остро ме възмущава, бесен съм, че в тази "стратегия" никъде, никъде!, не се говори за психотерапия, като че ли психичното здраве на "гражданите на Република България 2021-2030 г." въобще няма никакво отношение, никаква нужда, никаква връзка с психотерапията и с дейността (практиката) на хилядите квалифицирани, образовани (5-6 години учили в университетите 40-50 психологически учебни дисциплини, дипломирали се успешно), действащи на територията на държавата, и съответно придобили определен опит в областта на общественото психично здраве, психотерапевти и психолози.

Защо е така, другари автори на Стратегията?

Не сте ли чували, че съотношението между психиатри, психотерапевти и психолози в белите страни, в САЩ например, е 1 : 2 : 5,5?

Защо игнорирате 7,5 пъти по-големия брой дипломирани специалисти-психолози, които имат отношение към психичното здраве на българите? Защоооо?

Подозирам, че всички сте само психиатри-медици, които не сте учили психологии (освен една кьорава Медицинска психология), не знаете достатъчно добре, да не кажа никак, човешката психика, не сте учили психотерапия и не сте запознати ни най-малко с психоанализа (тя е забранена във вашите медицински университети), а се грижите за вашия си бизнес, като добри стопани и търговци, нали у нас здравеопазването, здравните заведения, а и лекарите, по закон сте търговци.

И няма как да не искате Здравната каса да плаща само на психиатри, даже и на тези психиатри, които се правят на психолози и психотерапевти, без да са такива, а не плаща от Здравното осигуряване на лекуващия психотерапевт и на практикуващия клиничен психолог, което е световен прецедент.

Пазите си монопола и чрез тази тъпа Стратегия.

Като в същото време много обичате да се преструвате (и осребрявате това си преструване и превъплъщение) на психотерапевти, обичате да консултирате, да водите скъпоплатени курсове по психотерапия, от която нямате хал хабер, да си създавате НПО-та за пари от европейски проекти, да пишете стратегии и т.н.

Сега за начало на моя критичен анализ малко, съвсем малко, конкретика.

Виждате долу на първия скрийншот изречението, давам го тук с копи-пейст от Стратегията:

"Във възрастта 14-18-години от 195 000 смъртни случая годишно 115 000 се свързват с алкохол."

Как ви се струва, а?

Значи, в официален правителствен документ има твърдение, че у нас годишно умират 195 000 юноши и девойки на възраст 14-18 години? Не искам да цитирам уточнението колко от тях умират "от алкохол", защото става съвсем непоносимо тъпо.

Чакайте малко ве!

Според НСИ у нас годишната смъртност за всички възрастови страти е винаги около 110 000 души, а за 2020 г., заради Ковид 19 пандемията, е повече - 125 735 души (виж втория скрийншот долу).

Е, как това число 125 735 може да включва в себе си другото число 195 000? Ми то, второто, е по-голямо!

Другото конкретно абсурдно нещо за днес е съдържащото се в Стратегията ви пресмятане, че 15% от 25 849 шизофреници "под наблюдение" прави 3000, което не е вярно, прави 3877, близо 4000, грешката е -33%.

Другото пресмятане, че 2% (не приблизително 2%, а точно 2%, така пише в Стратегията) от 28 293 ретарданти са... 400 души, също е погрешно; числото е друго - 565, близо 600, пак голяма разлика, нали?

Двете разлики могат да бъдат третирани като лъжи в полза на имиджа на кабинета, малко да се спестят черни статистически краски в образа на здравеопазването.

Очаквайте още много интересни чудесии и глупости на Стратегията, които ще ви разкрия.

Ето, например, с копи-пейст един кратък, но безкрайно тъп, фрагмент от Стратегията, прочете го:

"Обществено-здравният подход към психиатричното боледуване разглежда психичните разстройства като „тежки” и „чести”.

„Тежки” са разстройствата, при които се налага професионална помощ не само по медицинска линия (лечение), а и по социална линия (живот с болестта). Имат хроничен ход и поради клиничното си естество водят до загуба на социални умения...

„Чести” са психичните разстройства, които отнемат благополучието на индивида за относително кратък срок от време. Засягат активната част от популацията, широко разпространени са..."

Така, значи имаме "тежки" психични разстройства, ама "леки" нямаме, имаме само "тежко" психично разстройство в България.

После срещаме понятието: "често" психично разстройство (в множествено число "чести" психични разстройства), ама няма "рядко" разстройство. Ужас! Каква простотия!

Значи тежки и чести разстройства, други няма!

Авторът на Стратегията въобще не чувал за науката таксономия, която се занимава с класификациите, не може нещо да е тежко, без да има друго нещо, което да е леко. Същото се отнася и за бинарната опозиция "често-рядко".

Според Стратегията "тежките" били "тежки", защото се налагало "професионална помощ не само по медицинска линия (лечение), а и по социална линия (живот с болестта)".

Само тази фраза за професионалната помощ шокира с такава бездънна глупост, че почти е непроницаема за разума: според нея лечението е професионална помощ по медицинска линия, друго лечение, например, немедицинско, психотерапия, природолечение и т.н. просто няма.

Според Стратегията професионалната помощ по социална линия пък се наричала "живот с болестта". Боже мили!

Стратегията третира населението доста неуместно като популация, термин, който се употребява обикновено за организми (животни, риби, насекоми и др.), а не за хора.

Цялата Стратегия е представлява съчетание от глупави и безсмислени фрази, които наистина са извън разума на нормалния човек!

Повтарям, целият текст на Стратегията е съставен от подобни абсурдни глупави фрази, повтарям, целият текст е пределно тъп.

Ясно?

Запишете се в Групата "Дистанционен курс по психотерапия"! Ето линкът за групата:

https://www.facebook.com/groups/950633402427104/

Четете моите текстове!

Купувайте и четете моите книги!

Търсете ги в сайта: www.tornadobg.com

акад. Петър Иванов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.