ОПАСНОСТИ И НАДЕЖДИ ЗА ИЗХОДА НА КОНФЛИКТА В УКРАЙНА

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/opasnosti-i-nadezhdi-za-izhoda-na-konflikta-v-ukrayna/52802 SvobodnoSlovo.eu
ОПАСНОСТИ И НАДЕЖДИ ЗА ИЗХОДА НА КОНФЛИКТА В УКРАЙНА

 

За първи път, откакто свят светува и хората воюват, имаме конфликт, за който се очертава, че ще завърши без победител или ще приключи с изличаване от земята и на двете противостоящи страни. Трети път няма. Или основните протагонисти ще загинат заедно, едновременно, с тях и цялото човечество или в един момент ще се разберат и светът ще тръгне по нов път. Глупак е който вярва, че някоя от двете страни - Русия или СЩ - ще победи военно в сблъсъка, започнал в Украйна.

Въпросът е докъде може да се опъва въжето на напрежението. Няма ли да се скъса ? Докъде може да се наддава ? СЩ хвърлят танкове Абрамс, Русия пуска ракети Калибър. Русия дава бойно дежурство на Сармат, СЩ дават 100 милиарда $ да не спира войната. СЩ налагат санкции, Русия плюе на тях. НАТО казва, че не може да допусне победа на Путин, той от своя страна пита за какво им е на руснаците този свят, ако в него я няма Русия. Т.е. няма ли Русия, което иска Америка, няма защо да го има и светът.

Мрачно заключение. По-безизходна ситуация човечеството не познава.

Да видим все пак къде е опасността и има ли надежда за прекратяване на този конфликт.

Опасността я виждаме все по-ясно. Москва излезе от Договора за съкращаване на стратегическите ядрени оръжия - СТАРТ. Открит е пътят към бясна надпревара в ядреното въоръжаване. Не е ясно дали Русия се чувства много силна и заплашва Запада, че ще стане още по-силна или пък предупреждава, че ако натискът над нея се засили ще използва ядрения си арсенал. И в двата случая-лошо. Използването на тактическо ядрено оръжие започва да се представя като нещо не чак толкова страшно. А оттам до пускането в действие на стратегическите ракети има само една крачка. Не че някой ще даде заповед за ядрен удар по противника, това продължава да изглежда немислимо, но в моменти на върховно напрежение нечии нерви могат да не издържат и случайно пламнала клечка може да запали големия пожар.

Това е опасността. Добре, че има и надежда. Тя е, първо, че САЩ не успяха да изолират и задушат Русия. Огромни държави отказаха да се присъединят към бойкота и къде явно, къде тихомълком, се солидаризираха с Москва - Китай, Индия, Пакистан, Виетнам, Турция, Саудитска Арабия, Южна Африка и ред други от Азия, Африка и Латинска Америка. Руската икономика устоя, военната им машина работи на пълни обороти, руското общество поддържа Путин. Ако санкциите бяха успяли и Русия беше изправена до стената, бъдещето на човечеството щеше да виси на косъм. Все още не сме там.

Второ. Не е изключено САЩ да разгарят конфликта, защото истинската им цел е била не изтощаване и разпад на Русия, а много по-прозаична - да разменят Украйна срещу нещо, изключително важно за тях. Войната е преценявана като средство Москва да приеме пазарлъка. Колкото повече загуби понася, колкото по-трудно продължава напред, толкова по-висока става цената на Украйна. Какво могат да искат САЩ срещу това да спрат кислорода на Зеленски - Москва да не се бърка в американо-китайския конфликт, ако избухне или - да спре да руши монопола на долара или - да отстъпи от Арктика ? Осъщестяването на която и да е от тези цели ще донесе стократно повече ползи за САЩ от стотината милиарда, похарчени досега за Украйна. От тази гледна точка политиката на Киев и войната може да се сметнат като особено печеливша инвестиция за Вашингтон. Т.е. там са си направили добре сметката. Засега без кръчмаря, но черновата вече е подготвена. И ако събитията се развиват според тази хипотеза, в един момент, стигнат ли до сделка, американците ще си тръгнат от Украйна без угризения, както от Афганистан.

Какво ще стане с Европа ? Тя вече хлътна в спиралата на русофобията, енергийната скъпотия и икономическата безперспективност. Оттук нататък ѝ предстои да се тътри след Азия и Америка. Все пак е несравнимо за предпочитане пред перспективата на атомната гъба.

А ние ? Поради нисък интелектуален капацитет нашите лакеи изразяват евроатлантическото си верноподаничество чрез просташка русофобия и унищожаване на свързани с Русия символи. Имаше един нещастен бомбаджия - Бакърджиев, който разруши мавзолея на Георги Димитров. Остана му прозвището българския Херострат. Вманиачени последователи продължават делото му, но се борят не за слава, а за благоволението на началниците. Надяват се за усърдието да им бъдат дадени предизборни точки. Ето, Борисов, като най-хитър, първи се обяви за събарянето на паметника на Съветската армия в София и незабавно бе поощрен с 2 % пред конкуренцията. Слави Трифонов му завидя и също подкрепи херостратовците. Може и той да скочи над бариерата. ПъПъ и ДъБъ мислят по-бавно, но не може да не се хвърлят на килимчето. Ще наблюдаваме състезание по подлизурство между Партиите на войната за голямата награда на Козяк. А никой от лакеите не си дава сметка, че поругаването на паметник допълнително разделя народа, това отслабва държавата и копае пропасти пред перспективите за развитие след края на конфликта в Украйна. Толкова им е акъла, такова им е и родолюбието.

( Из предаването “ Не се страхувай “ с Васил Василев, излъчено на 27 февруари 2023 г. по Евроком )

5 Коментара

Браво!

преди 1 година

Много точен коментар! Особено за нашенските лакейчета ... Историята пак се повтаря като фарс

Коментирай

Браво!

преди 1 година

Много точен коментар! Особено за нашенските лакейчета ... Историята пак се повтаря като фарс

Коментирай

Хр. Христов

преди 1 година

Брутално точен коментар. Браво на автора и срам и позор за продажниците от ПП, ДБ, ГРОБ, ДПС, ИТН, БСП, Б.възход. Гласувайте с разума си, а не с емоции за Възраждане!

Коментирай

Хр. Христов

преди 1 година

Брутално точен коментар. Браво на автора и срам и позор за продажниците от ПП, ДБ, ГРОБ, ДПС, ИТН, БСП, Б.възход. Гласувайте с разума си, а не с емоции за Възраждане!

Коментирай

Иванов

преди 1 година

Васил Василев е редовен в моето МЕНЮ на слушател. Всичко , което е казал е грозната и позорна истина.Не нашите продажници са само виновни, с нашето овчо мълчание, с нашето говеждо търпение ние сме абсолютни участници в позорното ни унищожаване. Срамувам се , сън не ме лови, но духовната проказа е засегнала всеки, който трепери не за живота си , а за службичката, до която се е докопал. Я колко гладни души очакват да се набутат в парламента и да си слагат по 6-7 хиляди левчета в джоба всеки месец, когато минималната заплата е 700лева, а пенсиите на хиляди хорица са под 450 лева, при една бясна инфлация, която никой не контролира. Радвайте се ДЕБИЛИ, на концесиите, на чуждите търговски вериги, на чуждите банки, на златните подаръци , които правим, на евроокеанските ценности. С моята дневна пенсия мога да си купя килограм краставици, за отопление и лекарства пари няма. Да живее пословичната ни тъпота и продажност.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.