Проф. Велислав Минеков за ФАКТИ: Има пълно завръщане на ГЕРБ в Министерството на културата

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/prof-velislav-minekov-za-fakti-ima-palno-zavrashtane-na-gerb-v-ministerstvoto-na-kulturata/5130 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Велислав Минеков за ФАКТИ: Има пълно завръщане на ГЕРБ в Министерството на културата

"Имам съмнението, че става дума за захранване със средства на една малка компания от няколко човека, които в продължение на 10 или 12 години - и през Банов, и през Рашидов са получавали много добри средства. Това е пълното завръщане на ГЕРБ в Министерство на културата, въпреки Банов и въпреки Рашидов". Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ бившият служебен министър на културата проф. Велислав Минеков. Думите му бяха по повод поисканите от министъра на културата Атанас Атанасов оставки на Управителния съвет на Национален фонд "Култура". Поискани и донякъде получени, като изключение правят трима от членовете на Управителния съвет.

"Представете си, че заработи следващият Управителен съвет. Пак ще има недоволни. Отново ли сменяме Управителния съвет? Всяка седмица ли ще го сменяме или всеки месец? Едно наум сега как ще се попълнят тези места, защото ще трябва да се наруши законът. Този Управителен съвет няма да работи много дълго време и тези, които се надяват да получават онова, което са получавали в продължение на последните 12 години, наистина няма да го получат. Това беше грешен ход от тяхна страна", коментира проф. Минеков.

Той каза, че за тази година на Национален фонд "Култура" са определени близо 8 милиона за разпределяне, но те ще се покачат, защото от Плана за възстановяване се очакват още 79 милиона. "Това, което се насочи към фонда, ще разпредели фондът. И това ще бъде огромна сума. Тази година ще има много добра плячка и затова този фонд трябва да бъде примирен и да се съобразява с тези, които ще го командват. Той вече не е независим", каза още скулпторът.

На въпрос на водещата кой съветва министър Атанасов да действа по този некомпетентен начин по отношение на Национален фонд "Култура", проф. Велислав Минеков отговори следното:

"Съветват го тези, които в други ден искат да заемат неговото място. Очаква се провал (б.р. на министър Атанас Атанасов) и има вече няколко души, които са мераклии за този пост, за да бъдат те основните разпределители на средства. Това се вижда отдавна. Бедата е, че в момента нещата в министерството ще тръгнат с много неприятни обороти. По три пъти на ден се кръстя, че не съм министър, защото се задават опасни минни полета".

Бившият министър на културата отбеляза, че Христо Мутафчиев, който винаги е бил в добри отношения с герберските управления, се разхожда спокойно в Министерството на културата и "отново е на власт с бившите управляващи".

Бившият министър на културата изтъкна, че никой не търси отговорност на директорите на институти, както и да управляват те, и респективно те правят каквото си пожелаят.

За орязването на бюджета за култура в определени аспекти, за които той беше договорил съвсем друго финансиране със служебния министър на финансите Валери Белчев, проф. Минеков заяви:

"Ние искахме стандартът да се покачи с 50%, а той се качва с 5". Той посочи, че при библиотеки, музеи и галерии заплатите варират между 650 и 800 лева. "Там е пълна трагедия. Държавата да произведе музеен специалист е много трудно нещо, много трудно явление. Все по-малко хора се интересуват с оглед мизерното заплащане. Ако случайно има някой, който се е жертвал и попадне в музей срещу тази мизерна заплата, "той просто си вдига шапката" и отива в образованието, защото е най-лесно", каза още проф. Минеков.

"Що за глупост е това ефективност в културата? Ефективна може да бъде чалгата. Простотията също", обясни бившият министър на културата, имайки предвид, че на преговорите за култура преди да се състави правителството, е било споменавано, че "културата трябва да е ефективна".

Относно пренебрегването на културата и в планувания Бюджет 2022, той заяви следното:

"Жалко е наистина, защото българската култура и българското образование са част от националната стратегия. Те са на върха. Всичко останало е след това. Нямаме държава и държавност без образование и без култура".

Олицетворение на какво е неглижирането на културата, запита Лили Маринкова, а проф. Минеков отговори:

"Това е вечното пренебрежение - "Остави ги тези, цигулка къща не храни". Това води до тежък колапс. Върху главите на тази избуяла простотия, особено през последните 10 години, се качват малки или всякакви диктатори, други управляващи простаци, корумпирани типове и оставаме в неведение за всичко, което се случва около нас, а накрая се чудим защо сме бедни".

За общата ситуация в страната на битка с мафията от страна правителството, проф. Велислав Минеков, който бе активна част от гражданските протести през 2020 година, каза:

"Нужни са граждани и гражданско общество, независима от каква среда. Независимо кой ви управлява - протестирайте, натискайте, задавайте неудобни въпроси непрекъснато".

"Медиите не са се променили. Свинските медии си останаха такива и се превърнаха от питомни в диви прасета, цели глигани", отбеляза той.

На констатацията на водещата Маринкова, че "медиите са окупирани изцяло от ГЕРБ", проф. Минеков отговори така: "Абсолютно. За съжаление четворната коалиция не съзнава това явление. Виждам какво става и в националната телевизия, там си е същото управление. Тук-таме има смешна имитация на пробив, нещо като опит за даване на думата и на другата страна. Но основната страна са тези от миналото, тези, които задушиха медиите".

Целия разговор между Лили Маринкова и проф. Велислав Минеков можете да изгледате във видеото:

 

fakti.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.