САЩ бе единствената страна в съвета за сигурност на ООН, която наложи вето за признаването на правото на палестинците да имат държава

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/sasht-be-edinstvenata-strana-v-saveta-za-sigurnost-na-oon-koyato-nalozhi-veto-za-priznavaneto-na-pravoto-na-palestincite-da-imat-darzhava/132655 SvobodnoSlovo.eu
САЩ бе единствената страна в съвета за сигурност на ООН, която наложи вето за признаването на правото на палестинците да имат държава

САЩ бе единствената страна в съвета за сигурност на ООН, която наложи вето за признаването на правото на палестинците да имат държава.

Това решение предизвика невижданите протести в университетите в САЩ,а малко по-късно и в Европа.

Студентите призовават за бойкот на Израел и всички компании, свързани с Израел.

Демонстрации има в над 20 учебни заведения в различни части на страната. В акциите започват да се включват и гимназии.

Палаткови лагери се издигнаха в, и около висшите заведения във Вашингтон.Гняв пламна в Лос Анджелис, след като Южнокалифорнийският университет (USC) отмени церемонията за раздаването на дипломите, на която трябваше да присъстват 65 000 души. Полицията в Лос Анджелис влезе в кампуса и „помогна на университета за арестите за неразрешено влизане на територията му“, когато протестиращите отказаха да напуснат,съобщи бТв.

Разрастването на пропалестинските протести започна в Колумбийския университет в Ню Йорк, където миналата седмица бяха извършени десетки арести, след като университетското ръководство потърси помощ от полицията срещу протеста, за който някои еврейски студенти заявиха, че е застрашаващ и антисемитски.

Демонстрации в подкрепа на палестинците има не само в осемте най-престижни университета, известни като "Бръшляновата лига", но и в по-малки висши учебни заведения.

Студентите в Колумбийския имат и конкретни искания.

"Като студенти в Колумбийския имаме 3 искания:

Да се прекрати получаването на финансиране, включително и дарения, от корпорации, които печелят от израелския апартейд, геноцид и окупация на Палестина.

Второ: Да се осигури прозрачност на цялото финансиране на университета.

Трето: Да се гарантира амнистията на всички студенти, които са задържани или дисциплинарно наказани, във връзка с движението "Освобождение на Палестина", коментира студентка в Колумбийския университет,съобщи дори БНТ.

Пропалестинските протести на студенти, които досега се провеждаха само в САЩ, обхванаха и университетите в Европа. Демонстрациите в Германия, Франция и Великобритания са с искане за прекратяване на огъня в Ивицата Газа.

Студенти блокираха достъпа до престижния парижки университет „Сианс По“ и развяха палестинското знаме от прозорците. Те настояват ръководството да осъди начина, по който Израел води войната срещу „Хамас“,съобщи дори бТв.

В Берлин полицията започна премахването палатков лагер пред Бундестага. Сред протестиращите има представители на еврейската общност.

„Настояваме за прекратяване на огъня. Ние няма да мълчим“, заяви Уди Раз от организацията „Еврейски глас за мир в Близкия изток“.

Протестите бяха осъдени като „антисемитски“ от ръководителите на държавните университети в Израел.

Йордан Халачев

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.