ЩЕ ИЗПЛЕСКАТ ЛИ БИВШИЯТ НЕМСКИ КАНЦЛЕР? *** Русия и Германия си забраниха медии

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/shte-izpleskat-li-bivshiyat-nemski-kancler-rusiya-i-germaniya-si-zabraniha-medii/5357 SvobodnoSlovo.eu
ЩЕ ИЗПЛЕСКАТ ЛИ БИВШИЯТ НЕМСКИ КАНЦЛЕР? *** Русия и Германия си забраниха медии

ЩЕ ИЗПЛЕСКАТ ЛИ БИВШИЯТ НЕМСКИ КАНЦЛЕР?

*** Русия и Германия си забраниха медии.

.

Германският Християнсоциален съюз (ХСС) призова да бъде отнета държавното възнаграждение на бившия канцлер Герхард Шрьодер, след като днес се разбра, че той ще бъде назначен в надзорния съвет на руската газова компания "Газпром".

- Поведението на Герхард Шрьодер е вредно за Германия. Трябва да проведем разговори с всички партии за отнемане на официалното му възнаграждение! - заяви Щефан Мюлер, председател на парламентарната група на ХСС в Бундестага. - Тези, които си позволяват да получават заплата от автократи, не се нуждаят от пари на германските данъкоплатци.

На същото мнение е и Мари-Агнес Щрак-Цимерман от либералната Партия на свободните демократи. Тя сподели в „Туитър", че Шрьодер вреди на родината си и получава много повече от добро заплащане за това от един автократ. .

След напускане на поста бившите германски канцлери получават възнаграждение от държавата, с което плащат заплатите на техни служители и други разходи.

Скандалът избухна, защото днес беше съобщено, че бившият германвски канцлер ще бъде назначен в Надзорния съвет на „Газпром” на мястото на Тимур Кулибаев, зет на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев. Кулибаев бе отстранен от поста си след преминалите в насилие безредици, които избухнаха в Казахстан през януари.

Шрьодер от 2018 г. е председател на надзорния съвет на държавния петролен концерн "Роснефт", председател е и на комитета на акционерите на проектната компания "Северен поток" и президент на борда на директорите на "Северен поток 2".

Другите партии засега не са взели отношение по скандала, но изглежда, че са на същото мнение.

Същевременно както ви информирах преди десетина дни, назряващият проблем с медиите намери „разрешение”. „Дойче Веле” се сдоби със забрана да предава в Русия, а немскоезичната версия на руската телевизия RT получи забрана за дейност в Германия.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.