****В навечерието на нахлуването СВЕТОВНОТО НАПРЕЖЕНИЕ НАРАСТНА

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/v-navecherieto-na-nahluvaneto-svetovnoto-naprezhenie-narastna/5171 SvobodnoSlovo.eu
****В навечерието на нахлуването СВЕТОВНОТО НАПРЕЖЕНИЕ НАРАСТНА

****В навечерието на нахлуването

СВЕТОВНОТО НАПРЕЖЕНИЕ НАРАСТНА

.

ТАСС съобщи, че в района на военноморските учения край Курилите, в руски териториални води е била открита атомна подводница на САЩ тип Вирджиния.

❕ Давам двете версии – руската, американската и трета – моята.

❗ Започвам с американската, защото тя е само от няколко изречения. Според нея ВМС на САЩ не са нарушавали суверенитета на Русия, данни за местоположението на американските подводници по принцип не се представят публично.

❗ А ето я и руската.

Според Москва подводницата „Мисури” била открита край остров Уруп от специализиран самолет за противоподводна борба Ил-38 вчера, на 12 февруари. След това данните били предадани на руския тихоокеански флот. Фрегатата „Маршал Шапошников” подгонила нарушителя, като руският флот поискал незабавно изплуване на повърхността. Понеже това не се случило, били използвани „щатни и спецредства средства” и подводницата напуснала териториалните води на Русия.

❗ Моята версия

Първо да поясня какво са „щатни и спецсредства” според регламента във ВМС на Русия. Първо се отправя хидроакустическо предупреждение. Като втора крачка с хидроакустически шамандури се обозначава мястото на подводницата. Като трета крачка се имитират хидроакустически взривове. След това по правилата следва истинска бойна стрелба и подводна бомбардировка.

В руските медии се твърди, че американците след етапа на акустичните взривове пуснали самоходен „имитатор за развояване на целите” и под негово прикритие напуснали района с максимална скорост.

Руското специализирано издание „Авиа про” с основание поставя въпроса как през дните на маневрите, при това противоподводни, подводницата досега не е била открита. Според неговите експерти тя е поне от няколко дни в района под руските кораби.

Аз пък се питам как „имиторът за раздвояване” е заблудил флота за курса на подводницата. И въобще какво са открили – подводницата или имитатора й. Според мен имитаторът е бил заключителния етеп от задачата на американските моряци. Учението е било няколко дни, като е била добре проучено и след това е пуснат имитаторът на подводница, за да се видят реакциите, радиобмена, командния ред и т.н. при истински, реални бойни условия. Още повече, че по това време над района е минавал шпионски спътник от една страна, а от друга страна самолет за електронно разумнаване на САЩ е летял край границата.

.

❗ „Случайно” или не, полет на американски шпионски дрон RQ-4A Global Haw днес обиколи всички пригранични райони на Украйна и след това премина през забранената и блокирана от Кремъл морска и въздушна зона край Крим, където руският флот извършва учения и маневри. На представеното изображение можете да видите маршрута на полета на американския стратегически разузнавателен дрон RQ-4A Global Hawk. Последният първоначално е действал в Донбас, след което провежда разузнаване на границата с Беларус, а след това започва да извършва разузнавателен полет в забранените от Русия за полети райони, посоча Авиапро.

Подробнее на: https://avia.pro/news/amerikanskiy-bpla-rq-4a-global-hawk-vtorgsya-zakrytye-rossiey-zony-u-poberezhya-kryma?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

Това, което ме изненада, е обявяването, така да се каже, на този чисто военен полет от граждански сайтове като Флайт радар. И второто – защо руснаците не са го свалили. Все пак става дума за дрон, летящ на 15 000 метра височина със скорост около 460 км в час.

___________________________________

Същевременно полка „Ахмат Кадиров” беше базиран край украинската граница. Целият флот на Русия е изкаран в открито море (над 140 бойни кораба), а на пристаните няма нито една подводница. Дислокацията на войските покрай руско-украинската и биеларуско-украинската граница практически е завършена. В окупираните райони на Донбас е прехвърлена тежка руска военна и бронирана техника заедно с руски части. Веднага след края на Олимпиадата в Пекин може да се очаква нахлуването, предупредиха разузнавателните служби на редица държави.

Украинският президент Зеленски поиска незабавно налагане на санкции на Москва като последна възпираща мярка. Той отправи официално искане в рамките на най-много 48 часа да се свика Организацията по безопасност и сътрудничество в Европа, за да обсъдят държавите-членки огромното струпване на руски войски. Кремъл пренебрегна искането.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.