ВНИМАВАЙТЕ С ПРИЛАГАТЕЛНИТЕ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/vnimavayte-s-prilagatelnite/5503 SvobodnoSlovo.eu
ВНИМАВАЙТЕ С ПРИЛАГАТЕЛНИТЕ

Един мой професор преди време ми обясняваше, че прилагателните трябва да се употребяват много внимателно, защото с неподходящия им избор може една добра реч да я превърнеш в пълна недомислица. Тези дни отново се сетих за него, покрай изказванията на Министър-председателя Кирил Петков и днес - на Министъра на иновациите и растежа /все се каня да питам какво точно означават/ Даниел Лорер.

Вчера премиерът Кирил Петков говореше за "огромни напредъци" а днес Министър Лорер - за "мощни инвестиции". Не знам защо оставам с усещането, че прилагателните са неподходящи. Инвестицията може да бъде голяма, малка, средна, но чак пък мощна. Същото се отнася и за напредъка /това пък е едно съществително, за което употребата на множествено число е странна/. Напредъкът може да е голям или малък, но чак пък огромен и чак на стада.....усещането е за чужденци, които са научили българския език но не са го разбрали.

Още по-притеснително е когато възрастни мъже постоянно употребяват думите "огромен", "мощен" и т.н. Не се и съмнявам, че Фройд би имал какво да каже по случая. Вероятно в приложението Гриндър са по-наясно защо.

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.