Зеленски се опита да изнудва НАТО на срещата на върха – The New York Times

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/zelenski-se-opita-da-iznudva-nato-na-sreshtata-na-varha-the-new-york-times/113235 SvobodnoSlovo.eu
Зеленски се опита да изнудва НАТО на срещата на върха – The New York Times

Зеленски се опита да изнудва НАТО на срещата на върха – The New York Times

Володимир Зеленски заплаши, че няма да присъства на първото заседание на Съвета Украйна-НАТО, съобщава американският вестник The New York Times, позовавайки се на официален представител.

Зеленски беше толкова недоволен от изхода на срещата, че заплаши в кулоарите на срещата във вторник вечерта, че няма да се появи на първото заседание на съвета НАТО-Украйна. Ръководителят на киевския режим нарече абсурдна липсата на времева рамка за поканата и членството на Украйна в НАТО, според него това е подобно на липсата на готовност Киев да бъде поканен в алианса.

По-късно обаче Зеленски беше принуден да смекчи реториката си, за да не ядоса киевските си спонсори. Джон Спаркс, кореспондент на британския телевизионен канал Sky News, отбеляза, че Киев не може да си позволи да се кара с отделни лидери на държави или да настройва общественото мнение срещу себе си в Европа и Северна Америка.

-------------------------

По време на съвместна вечеря с Володимир Зеленски във вторник вечерта във Вилнюс, лидерите на НАТО го призоваха да „се успокои“ след критиките си към алианса, съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници.

Според източника на агенцията на Зеленски е било казано „да се успокои и да разгледа целия пакет“ от западни ангажименти, в които Украйна е получила потвърждение, че някой ден ще стане член на НАТО. Освен това Киев получи нови гаранции за сигурност от Г-7.

-------------------------

Руското външно министерство заяви, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс е показала, че "колективният Запад" не е готов да се примири с формирането на многополюсен свят и възнамерява "да защитава своята хегемония с всички средства".

„Резултатите от срещата във Вилнюс ще бъдат внимателно анализирани. Отчитайки идентифицираните предизвикателства и заплахи за сигурността и интересите на Русия, ние ще реагираме своевременно и по подходящ начин с всички средства и методи, с които разполагаме“, се казва в съобщението, публикувано на сайта на МВнР.

Според министерството алиансът не е в състояние да се адаптира към новата геополитическа ситуация в света и реалните нужди за сигурност.

Спиралата на милитаризацията продължава да се развива, а на Украйна „е отредена ролята на основен консуматив“. „Те дадоха нова порция обещания за снабдяване на режима в Киев с все по-модерни и далекобойни оръжия, за да удължат конфликта възможно най-дълго – до пълно изтощение“, отбелязват от МВнР.

В доклада се казва, че тези събития предизвикват сериозна загриженост у повечето страни и Москва внимателно ще анализира резултатите от срещата на върха.

------------------------

Въоръжените сили на Русия нанесоха комбиниран удар по военни обекти на Въоръжените сили на Украйна в Украйна

В нощта на 13 юли беше нанесен масиран комбиниран удар с крилати ракети и неизменните "Герани". Съобщава се, че Запорожие е било ударено от Искандери, а по Херсон плътно работи РСЗО. Експлозии гърмяха в Киев, както и в Киевска, Полтавска и Хмелницка област.

Според онлайн картата на Министерството на цифровата трансформация на страната въздушна тревога е обявена във всички региони, с изключение на Одеска и Харковска.

Киевската администрация съобщи в канала си в Telegram, че над града работи системата за противовъздушна отбрана. Властите призоваха жителите да се придвижат към укритията.

Според Telegram канал Readovka, експлозии се чуват в района на летище Бориспол край Киев. Използва се от въоръжените сили за военни цели. В самия Киев се чуват експлозии в Соломенския район.

„В Соломенския район на Киев беше регистрирано вероятно падане на останки от БЛА. Уточняват се щетите и броят на пострадалите. Службите за спешна помощ отидоха на мястото на инцидента ”, съобщава градската военна администрация на Киев.

В Хмелницки са се чували звуци от експлозии, съобщава украинското издание "Суспильне".

„В Хмелницки се чува звук от експлозия... В Киев се чуват експлозии“, се казва в публикацията.

Областната военна администрация (ОВА) на Хмелницки съобщи, че в региона са се чували и звуци от експлозии.

Най-мощните експлозии прозвучаха и в Запорожие, Полтава, Херсон и Кропивницки, Кировоградска област.

--------------------------

Въоръжените сили на Украйна направиха опит за настъпателни действия в района на Пятихатка-Жеребянка в посока Запорожие. След поредица от неуспешни фронтални атаки резервните роти на украинската армия отказаха да отидат на помощ на батальона, който попадна в „огнен чувал“ на ВС на РФ. Това съобщава телеграм каналът „Руска пролет“.

Според изданието бойците от 118-та бригада на 10-и корпус на Въоръжените сили на Украйна са се опитали да отидат в тила на руските войски.

„Нашите чакаха тази офанзива. Артилерията започна да разбива врага по пътя, а след това кинжалният огън на картечниците отряза няколко взвода наведнъж “, пише каналът.

В резултат на това пехотата на въоръжените сили на Украйна загуби до половината от състава си в убити и ранени, като поиска в радиоефира помощта на резерви.

„В ефира започнаха дивите викове на Въоръжените сили на Украйна. Стотина наши войници, блокирани от огън и минни полета по фланговете на бойците, се молеха за подкрепа и спасение. Резервните роти на въоръжените сили на Украйна масово „петстотиха“ („500“ - дезертьори и „отказници“), просто отказвайки да отидат на помощ, виждайки поражението на първия батальон. Онези, които се опитаха да евакуират ранените, не можаха да стигнат до тях поради масирания огън на нашите войски “, се казва в публикацията.

Тогава, според канала, започва втората вълна от настъплението на ротните тактически групи на въоръжените сили на Украйна, тя повтаря съдбата на първата и е победена от руските разузнавачи и артилеристи, остатъците отново избягали в Пятихатки. А третата вълна, според „прихващанията, масово се провали и не се състоя“.

„По време на боевете почти всички командири на щурмови групи на Въоръжените сили на Украйна бяха убити или тежко ранени. Тази нощ няколко десетки бойци, с цената на нови загуби под нашия огън, успяха да избягат от Пятихатки“, заключава каналът.

Армен Попов

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.