10,5 пъти повече починаха от сърце, отколкото с К19

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/105-pati-poveche-pochinaha-ot-sarce-otkolkoto-s-k19/8938 SvobodnoSlovo.eu
10,5 пъти повече починаха от сърце, отколкото с К19

Нарастване на смъртните случаи от редки и хронични заболявания бележи националната статистика през 2020г., сочи отговор на Министерството на здравеопазването (МЗ) след запитване на 19 минути. Първата година на пандемията от коронавирус видимо удари по пациентите със сърдечно-съдови болести. Ако през 2019г. те бяха 69 632 души, то през следващата починалите бяха 75 586, което е разлика над 8%. И е над 10,5 пъти повече от починалите с Ковид19 - 7123.

Нарастване има и при смъртните случаи на болните от онкологични заболявания, които са 18 425 през 2020г. срещу 18 185 година по-рано или с над 2% повече. Жертвите на рака са над 2,5 пъти повече от с К19. Починалите от диабет м.г. са 1 769 души при 1 530 за 2019г., което е 14,5% скок. Общо починалите са с 15 000 повече през 2020 г., като по-малко от половина ръст се дължи на К19.

Напомняме, че както за периода на втората вълна, тогавашните здравни власти спряха приема за плановите прегледи и операции. Както 19 писа това създаде ситуация, при която тежко болните пациенти остават без адекватна медицинска грижа , а пациентите с К19, които в повечето случаи могат да се лекуват в домашни условия заемат болничните легла. Същевременно над 80% от смъртните случаи с коронавируса са именно при хората с диагнози рак, диабет, сърдечни заболявания. Самият бивш здравен министър Костадин Ангелов призна, че причина за високата смъртност от коронавирус в България - над 2,5 пъти над средната за света са многото хронични болести на населението.

Същевременно излязоха и първите резултати от анализа на управлението на пандемията у нас, който беше разпореден от служебния здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

Документът обхваща дейностите, свързани със здравното обслужване в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г., в контекста на коронавирусната обстановка.

"Смъртността от Coovid-19 е 123,4 на 100 000. България е на 21-во място в Европа по коронавирус. По отношение на смъртността обаче сме на 3 място",обяви при представянето на данните доц. д-р Христо Хинков, шеф на Националния център по обществено здраве и анализи на брифинг.

Той уточни, че здравната ни система да се е справила лошо и това се вижда при доста показатели. По думите му броят на хоспитализираните за изследвания период е 243 880 души, като 28% от тях са заради коронавирус.

Доц. Хинков подчерта, че хората с хронични заболявания са били най-големите жертви на пандемията.

"Най-неудачното решение от началото на епидемията в България е лечението на болни от Covid-19 във всички болници, без да са осигурени "чисти болници". Анализирани са дейностите, свързани със здравното обслужване в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г., в контекста на епидемията", каза още той.

По думите на доц. Хинков кризата е била управлявана по-скоро политически, по-малко с медицински подход и аргументи. "Политическите решения са били свързани с корпоративни интереси - затваряне на училища, но не и на игрални зали", посочи той.

"От доста време назад имаме сериозни проблеми с коефициентите на смъртност. Ние сме държавата с най-висок стандартизиран коефициент на смъртност сред държавите членки на ЕС", заяви той. Според анализа ние сме водещи при болести на кръвообращението, както и от такива, свързани с мозъчно-съдова дейност.

"Има концепция за предотвратимата смъртност, което означава, че при определени действия от областта на общественото здраве може да се предотврати предвидима смърт", посочи още доц. Хинков. По думите му и в това отношение България е много по-зле от другите държави в ЕС.

"През 2020 г. средната продължителност на живота намалява с 1,5 години. Ние сме с 6 г. по-малък показател от държавите в ЕС и на последно място в ЕС по очаквана продължителност на живота през последните 7 години", уточни Хинков.

Той добави, че в периода, който са изследвали, общо са починали 166 050 души, като 78% от всички починали са на възраст между 60 и 89 години.

"Данните показват, че болестите на кръвообращението и на дихателната система са нараснали през 2020 г.", каза още доц. Хинков.

Припомняме, че преди месец министър Кацаров разпореди проверка на управлението на пандемията от К19.

Егор Глазунов

https://19min.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.