Ако аз съм диктатор, Борисов да се яви на тези избори, да спечели и да донесе демокрация

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/ako-az-sam-diktator-borisov-da-se-yavi-na-tezi-izbori-da-specheli-i-da-donese-demokraciya/7579 SvobodnoSlovo.eu
Ако аз съм диктатор, Борисов да се яви на тези избори, да спечели и да донесе демокрация

Просто е задължително правителството да внесе в Брюксел плана за възстановяване и устойчивост. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос в Пловдив.

"Има две важни условия. Едното е реформа в правосъдната система и то касаеща специално отчетността на главния прокурор. Това е изрично изискване на Европейската комисия. Другото е да се посочи точно фиксирана дата за спиране на енергетиката от въглища. По тези теми е нужен сериозен дебат, консенсус, така че за всички страни да се намери най-доброто решение", заяви държавният глава.

Президентът коментира и кризата със заседналия кораб край Камен бряг и подкрепи изцяло действията на министъра на транспорта Христо Алексиев. Също така Радев се произнесе и критично за проекта за удълбочаване на Варненското езеро чрез инхауз процедури, чрез които олигархични структури източиха над 420 милиона лева от джоба на българските данъкоплатци.

"Корабът е една картина на безхаберието в продължение на десетилетия по отношение на морското спасяване. Докато бяха заети да приватизират флот, да концесионират пристанища, да драгират за стотици милиони с неясни договори и абсолютно неясен резултат - ето това е, което виждаме в момента", каза държавният глава.

Според президента до момента не са разписани абсолютно никакви процедури по отношение на морското спасяване, а техниката е "абсолютно разкапана".

"Няма никаква организация! И като казвам процедури, не може българската държава изведнъж на абордаж да вземе този кораб. Ние не сме пиратска страна. Има си ясни задължения по това право на корабособственика и застрахователя. Мисля, че министерството на транспорта влезе енергично и създаде необходимата организация. Със заповед на министър Христо Алексиев и лична негова отговорност се компенсира липсата на тези процедури. Искам да поздравя хората, които работят там. По инициатива лично на министъра се прехвърли горивото от кораба, оставено е минимално количество, колкото на него да има условия за живот. Вие представяте ли си какво би могло да стане, ако десетки тонове гориво се излеят - това са непоправими щети! Това вече е обезопасено. Оттук нататък очаквам с всички възможни мерки, има най-различни сценарии, на първо място да не допуснем загуба на живот, защото екипажът е на кораба и в момента заедно с министерството на транспорта, военноморските сили и ВВС са ангажирани в служай че се наложи да се спасява хората на борда", каза още Радев.

Президентът посочи и, че се надява да се минимизират всякакви щети за екологията в Черно море.

По повод нова порция критики от страна на ГЕРБ към работата на вътрешния министър Бойко Рашков, Радев заяви за пореден път, че не се меси в работата на министрите от служебния кабинет.

"Всеки, който си прави сметката да продължава да купува избори, а за някои партии това вече е рутина, нека знаят, че държавата ще отреагира с цялата си сила, за да прекрати и пресече веднъж завинаги това грозно явление", каза той.

Радев посочи, че е съвсем логично Бойко Борисов да се кандидатира за президент срещу него.

"Г-н Борисов не веднъж е казвал, че ще се кандидатира точно на тези избори. Като човек на думата и обещанията, аз очаквам да си ги спази. Освен това той почти всеки ден критикува президентската институция, обвинява я в диктаторство... Ами нека излезе на тези избори, да ги спечели и внесе своите демократични ценности в президентската инситуция", завърши изявлението си президентът.

Offnews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.