Бойко Рашков: Има и подслушвани политици! Точка по въпроса. Колко и кога? Аз ще кажа!

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/boyko-rashkov-ima-i-podslushvani-politici-tochka-po-vaprosa-kolko-i-koga-az-shte-kazha/9599 SvobodnoSlovo.eu
Бойко Рашков: Има и подслушвани политици! Точка по въпроса. Колко и кога? Аз ще кажа!

Аз говорих 5 години за тези нарушения и престъпления във връзка с използването и прилагането на СРС-та. ГЕРБ си правеше оглушки за тези престъпни действия, с които се ограничават основни човешки права в нашата държава.

„Има хора, които са подслушвани и които са политици. Точка по въпроса. Колко и кога? Аз ще кажа. Аз ще реша кога да изляза и да кажа нещо”.

Това заяви пред NOVA вътрешният министър Бойко Рашков.

„Аз говорих 5 години за тези нарушения и престъпления във връзка с използването и прилагането на СРС-та. ГЕРБ си правеше оглушки за тези престъпни действия, с които се ограничават основни човешки права в нашата държава. ГЕРБ тогава не се интересуваше, сега са тръгнали да се защитават. Да, в действителност такива случаи има. Толкова ще кажа. Няма да кажа повече”, продължи Рашков.

„Иначе от време на време попадам случайно на такива политиканстващи дърдорковци, които просто си показват физиономиите по телевизията, за да не ги забравят съвсем хората, защото изборите показаха къде бяха поставени от българските граждани”, продължи вътрешният министър.

„Аз имам какво да кажа, за разлика от други, които разчитат на това, че са унищожавани материали в последните 10 дни. Унищожавани, което само по себе си, говори какво е правено”, каза още Бойко Рашков.

Преди това вътрешният министър обясни пред БТВ казуса с отнетия му секретен допуск.

„Към онзи момент, за който се пише в медиите, аз съм бил завеждащ катедра „Наказателно-правни науки“ в УНСС. Не съм имал абсолютно никаква служебна необходимост да имам достъп до класифицирана информация“. Това обясни той по повод казаното от бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев, че той е с отнет достъп до класифицирана информация за срок от три години, като отнемането е преди две години.

„Пита се в задачата защо към онзи момент не са обявили този факт в медиите? Защо този човек обявява този факт, ако е факт, сега, когато аз заемам длъжността вицепремиер и министър на вътрешните работи? Кому е нужно това след няколко години да се изнася в медиите?, попита Рашков.

Той допълни, че Георгиев не може да го уязви, защото „е твърде скромен в много отношения“.

По закон със своето назначаване всички министри придобиват достъп до класифицирана информация.

„Преди да се изказват такива като Димитър Георгиев, добре е да се справят със закона. Поне този текст да бяха научили от Закона за защита на класифицираната информация и когато се изказват, да се изказват компетентно“, заяви Бойко Рашков.

Той бе помолен да коментира и казаното от сменения началник на Дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР Стефчо Банков, че оказва безпрецедентен натиск върху служители на МВР.

„Не виждам смисъл да коментирам изказване на служител, който вече не се ползва от моето доверие. Аз съм снел доверието си от него по сериозни причини“, каза вицепремиерът.

Банков заяви и че Рашков е искал от него шефът на полицията в Пловдив да бъде арестуван в болницата.

„За това вече ще му потърся отговорност, тъй като няма нищо вярно“, заяви силовият министър.

epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.