Бюджет на обречеността Парите за здраве са много на книга, колко ще са "от джипа"?

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/byudzhet-na-obrechenostta-parite-za-zdrave-sa-mnogo-na-kniga-kolko-shte-sa-ot-dzhipa/13089 SvobodnoSlovo.eu
Бюджет на обречеността   Парите за здраве са много на книга, колко ще са "от джипа"?

Хвалбите за 5-те милиарда за НЗОК за догодина май стъпват на пясъчна основа.

В началото на октомври в Габрово премиерът Бойко Борисов гръмко обяви, че са предвидени 460 млн. лв. повече в бюджета за здравеопазване за 2021 г. Догодина приходите в касата ще бъдат с 340 166 400 лв. повече от тази година. Другото е за Министерството на здравеопазването. Няма да стигнат до никъде. Поне засега такива са прогнозите на запознати.

Трансферите от МЗ за НЗОК за интензивно лечение и за диспансерните здравнонеосигурени с психични и кожно-венерически заболяванаия, за здравнонеосигурените жени, за децата, за медицински изделия остават непроменени. За 2021 г. ще бъдат увеличени парите за задължителната имунизация и ще са 6 576 000 лв., което е с 2 362 800 лв. повече от тази година. Държавата намалява парите, които дава на лекарите като компенсация за 1 лев потребителска такса, която плащат пенсионерите.

Друг интересен момент в приходната част на бюджета са очакваните суми от здравни осигуровки. За идната година е планирано те да са с 93 728 300 лв. повече. Голямата част от тази сума ще се сформира от увеличената минимална заплата и увеличения минимален осигурителен доход за самоосигуряващи се (от 610 на 650 лв.). Но това дали е достатъчно, защото минималният осигурителен доход за регистрирани земеделски стопани и тютюнопроизводители се запазва на 420 лв. Освен това се очаква в края на т.г. да се

увеличат с 15% здравнонеосигурените 

спрямо 2019 г. и да са над 606 хиляди. Преди дни от отговор на финансовия министър Кирил Ананиев на въпрос на депутати от БСП стана ясно, че българските граждани без здравни осигуровки са над 527 700, а общо български и чужди здравнонеосигурени са около 678 700.

Къде ще отидат парите? Или по-скоро: докъде ще стигнат парите? Предвидени са увеличения за дейността на личните лекари, на специалистите, за изследвания, за лекарства за домашно лечение, за онколекарства. С по мъничко, но от сърце. Има дори немалък ръст на парите за чуждестранните здравни каси (по координация на системите за социална сигурност от 70 094 200 на 85 млн. лв.). Предвиденият резерв е 149 429 200 лв. - с 10 207 200 лв. повече от тазгодишния, но както за 2020 г. е 2,93%.

След всичките напъни на властта да покаже, че "дава" страшно много пари за здраве, излиза, че от всичко това кой знае какво няма да влезе в джоба на медиците. За да бъде спасена здравната ни система в условията на пандемия, увеличението за касата трябва да е 500 млн. лв., за да има някакъв ръст на парите за медици, коментира председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Нещо повече: излиза, че от обещаните през юли 126 млн. лв. за увеличение на възнагражденията в бюджета на НЗОК не е внесен нито лев! Тъй де, докторите, сестрите и останалите медицински служители са толкова заети с лечението на КОВИД-19, че може и да не забележат, че не получават обещаните пари. Иначе, знаем само един български илюзионист, който превръща вестниците в пари. Правителството може да го покани да понатамани сумите за здраве така, че догодина българите да не доплащат над 50% от здравните разходи. Навярно затова д-р Маджаров направи мрачната прогноза, че 2021 г. може да се окаже началото на края на българското здравеопазване.

Изненадващо

е, че тази година през Закона за бюджета на НЗОК управляващите променят само четири закона - при това здравни. А имаше години, в които се променяха 16, и не само свързани със здравеопазването. Някои от промените сега не са неочаквани, други даже не са нелогични. Поне на пръв поглед. В Закона за здравето са предвидени промени, свързани с електронната информационна система за ТЕЛК, която заработи в средата на октомври. В същия закон се дават правомощия на областните управители да организират и координират изпълнението и контрола на въведените противоепидемични мерки. Тази стъпка не е неочаквана, след като преди дни здравният министър заяви: "Директорите на РЗИ в страната са здравните министри на място, няма да има директор на РЗИ, който да казва "не съм чул, не знам, не разбрах, не видях, не мога". Те могат да направят всичко, което може да направи министърът в дадената област!" Това бе ясен знак, че правителството се кани да си измие ръцете с местната власт.

Промяна в Закона за лечебните заведения предвижда догодина при обявяване на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка директорите на РЗИ, заедно с директорите на РЗОК, да могат със заповед да разпоредят на болниците да извършват диагностични и лечебни дейности, свързани с КОВИД-19, независимо от разрешенията им за дейност. Това ще означава, че на местно ниво може да се разкриват или разширяват единствено болнични легла или отделения за КОВИД-19. Ако болница откаже да изпълни заповедта, подлежи на глоба от 5 до 10 хил. лв., а при повторен отказ ще бъде прекратен договорът й с НЗОК.

НЗОК няма да плаща на болници и на фармацевтични компании за лекарства, които са по-скъпи от определената в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина максимална цена за продукти, плащани с обществени средства. Промяната е записана в Закона за здравното осигуряване.

За

паралелния износ на лекарства

от наблюдавания списък глобата вече е 30% от стойността на изнесените продукти, а при повторно нарушение - 50%. В момента глобата е от 50 до 150 хил. лв. Нов момент в закона е глоба до 10 хил. лв. за търговец на едро, който е продал на МЗ лекарства от позитивния списък на по-висока цена от стойността им в списъка.

Промяната в Закона за здравното осигуряване предвижда да отпадне ограничителният срок за подаване на жалби от здравноосигурени при предоставяне на медицинска помощ.

С ред условности, сред които "при наличие на неусвоени средства", се предвижда и изплащане на неплатената, но извършена за 2017 и 2018 г. надлимитна дейност на болниците.

Парите за МЗ също не са кой знае колко много, но са от сърце. После ще са от джипа. Иначе, официално е записано, че са за предпазване и лечение на болни от КОВИД-19 и за увеличаване на възнагражденията на медиците. Допълнително са предвидени: 65,7 млн. лв. за увеличаване на възнагражденията на персонала в МЗ и НЗОК, в т.ч. и за извънреден труд на органите, осъществяващи епидемиологичния контрол; 48,9 млн. лв. за субсидии за болниците за медицински дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, в т.ч. за поддържане готовността на клиники/отделения по инфекциозни болести, психични заболявания, активна туберкулоза, както и за лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни райони за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести. 6,1 млн. лв. има за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв с цел осигуряване на качествени кръвни продукти. 326,6 млн. лв. са за здравноосигурителни плащания, 75 млн. лв. - за осигуряване на ваксина за КОВИД-19. 14,9 млн. лв. се дават за капиталови разходи, в т.ч. и за Националната здравна информационна система, 50 млн. лв. - за изграждане на Национална педиатрична болница.

Да, на книга парите са страшно много. Въпросът е колко от тях ще останат за джипката.

автор: Аида Паникян

https://duma.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.